Silicijeva dolina (2. del) – Milijardna podjetja

Prejšnji teden smo si v prispevku z naslovom Silicijeva dolina – Začetki in Google pogledali začetke in zgodovino najpremožnejše doline na svetu ter kdo, in najpomembneje kako, je Google v Silicijevi dolini pripeljal do denarne ocene 100 milijard ameriških dolarjev. Katera so še druga, morda celo bogatejša podjetja, kdo jih vodi in kaj pravzaprav počnejo, pa sledi v prispevku.

INTEL CORPORATION

Intel Corporation je eno največjih in najbolj prepoznavnih podjetij, ki izdeluje računalniške procesorje, matične plošče, grafične kartice in druge tehnološke dele, povezane s komunikacijo in računalništvom. Večina računalnikov, ki niso izdelani s strani Apple-a, ima vgrajen Intelov računalniški centralni procesor. Njegova glavna naloga je obdelovati numerični del podatkov in krmiliti ter nadzorovati delovanje računalnika. Podjetje je začelo z delovanjem pred natanko 50. leti pod vodstvom Gordon Moore-a  in Robert Noyce-a, ki sta danes vredna dobrih 13 milijard ameriških dolarjev. Preboj in uspeh na svetovnem trgu lahko pripišemo dobremu in dolgoletnemu delovanju Intel računalniških komponent ter izjemno dobremu marketingu, ki je pripeljalo podjetje do naziva blagovna znamka. Dandanes je podjetje Intel Corporation vredno okoli 120 milijard ameriških dolarjev.

Intel logo.    Vir: Wiki

FACEBOOK

Facebook je ameriški socialni medij in oglaševalec, ki je zaslovel leta 2005 kot nekaj povsem novega na takratnem spletu. Facebook so ustanovili Mark Zuckerberg in še nekaj njegovih kolegov iz Harvard-a. Sprva je bil Facebook namenjen le študentom Harvarda, a ko je Zuckerberg sprevidel, da bi se iz tega lahko razvilo veliko več,  je pustil študij in si sam krojil svojo pot. Platforma namreč deluje na podlagi sprejemanja prijateljstev in pošiljanja direktnih sporočil določeni osebi. Najprej se je medij razširil še na druge izobraževalne ustanove, kasneje, leta 2005, pa je Facebook začel množično uporabljati globalni svet. To leto je tudi prelomno zanj, saj so zaslužili svoj prvi milijon ameriških dolarjev. Glavni dejavnik za bogatenje so izjemno dragi Facebook oglasi. Danes, kljub nekaterim spornim dogodkom in nepravilnim upravljanjem z uporabniškimi podatki, je podjetje vredno okoli 87 milijard ameriških dolarjev.

Facebook in Mark Zuckerberg.    Vir: ZDNet

APPLE 

Apple Inc. je ameriško podjetje, ki proizvaja in prodaja tablične in osebne računalnike z lastnim operacijskim sistemom, pametne telefone, mobilne predvajalnike glasbe in internetne storitve. Steve Jobs, ustanovitelj, je začel ustvarjati tehnološko pot v prihodnost leta 1976, ko je skupaj s kolegi prodajal in izdeloval računalnike ter tipkovnice za domačo uporabo. Za tisti čas je bilo to popolnoma novo področje, zato večina ljudi v Steva ni verjela in ga je zaničevala. Kasneje, leta 1984, je začel tako imenovani projekt »Macintosh«, kjer je bila osnovna ideja izdelovati računalnike in monitorje »vse v enem«, skupaj z dejansko miško. Program Macintosh je postal neverjetna senzacija, zato so takrat prodali več kot 2 milijona , za takratni čas futurističnih računalnikov. A kljub vsem težavam mu/jim je uspelo ustvariti globalno znano tehnološko podjetje. Dandanes se Apple ukvarja z izdelovanjem najprestižnejših in najboljših mobilnih telefonov z imenom iPhone. Obdeluje ga lasten iOS operacijski sistem, ki se zelo razlikuje od klasičnega Androida. Applovi mobilni telefoni so posebni še iz dveh drugih razlogov. Bili so namreč prvi, ki so odklenili zaslon na podlagi tehnologije prstnih odtisov. Lani so prav tako kot prvi predstavili odklepanje zaslona iPhona s 3D prepoznavo obraza. Jasno je, da je Apple na svoji poti do vrha doživel veliko vzponov in padcev, a za ustanovitelje, delničarje in v končni fazi tudi uporabnike, je najbolj pomembno, da je Apple danes vreden preko 360 milijard ameriških dolarjev. Takšna ocena uvršča to korporacijo med TOP 10 najbogatejših podjetij na svetu.

Apple in Steve Jobs.    Vir: TheNewYorkTimes

Seveda pa ne gre pozabiti še na eno, zelo futuristično podjetje iz Silicijeve doline, in sicer Tesla Motors. Njihovo delovanje pa si oglejte na povezavi: Tesla Motors.

Silicijeva dolina je res hram tehnologije in denarja, zato so mesto v njej sanje vseh podjetnikov in navdušencev nad tehnologijo. Prepričan sem, da ne glede na to, kaj se bo na svetu dogajalo, bo Silicijeva dolina krojila in predstavljala našo tehnološko prihodnost.

 

 

 

 

Viri:

Komentarji
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.