Se Essential vrača v velikem slogu?

Podjetje Essential je leta 2017 predstavilo svoj prvi pametni telefon. Essential PH-1, bolj znan kot “Essential Phone”, je bil prvi telefon, ki je uporabljal “notch”. Kontroverzna zaslonska zareza je hitro osvojila trg in danes je res malo proizvajalcev, ki “notcha” v takšni ali drugačni obliki ne uporabljajo. Manj ljudi pa ve, da trenda ni začel Apple z iPhonom X, ampak mlado zagonsko podjetje s precej nepoznanim PH-1. Podjetja se trudijo, da bi namesto zareze na vrhu zaslona kamero “skrili” v okrogel izrez, čitalci prstnih odtisov pa se z lokacije pod zaslonom s hrbtne strani naprave selijo kar pod zaslon. Obeta se torej prihodnost, v kateri bodo telefoni imeli vedno tanjše robove in vedno manj vidno sprednjo kamero. In širijo se govorice, da Essential na tem področju pripravlja novo inovacijo, ki bo spremenila trg.

Neuspešni začetki

Za začetek nekaj zgodovine. Prvi Essentialov telefon ni bil najbolje sprejet. Zamude pri dostavljanju prednaročenih naprav, preobremenjena in podhranjena podpora kupcem in uporabnikom, velike težave s kamero, ki je bila daleč od pričakovanj. To so glavne nevšečnosti, ki so podjetje, ki nam je prineslo “notch”, pahnile na rob obstoja. Po poletnih govoricah, da podjetje išče kupca in investitorje, je sledilo dolgo zatišje. Tisti redki, ki so čakali na Essential Phone 2, so začeli izgubljati upanje. Po decemberski novici, da so prevzeli manjši indijski startup, zdaj sledijo precej bolj razburljive informacije. Patenti, ki jih je podjetje zaščitilo, namreč napovedujejo izredno zanimivega naslednika nesrečne naprave PH-1.

Svetla prihodnost?

Essential PH-2, kot naj bi bila napravica poimenovana, ima po patentih sodeč sprednjo stran v celoti prekrito z zaslonom. Za začetek je čitalec prstnih odtisov na priročni lokaciji pod gumbom “domov” na spodnji strani naprave, česar pri podzaslonskih bralnikih še nismo videli. Najbolj presenetljiva pa je lokacija kamere. Ta se skriva kar – pod zaslonom. Nobenega “notcha”, nobene okrogle zareze, samo ekran, skorajda nezaznaven rob in kamera, ki se skriva nekje pod vsemi “piksli”. Seveda bi bilo zaenkrat brezpredmetno ugibati, kdaj bo nova napravica na voljo in kako bodo uspeli kamero tako elegantno skriti pod zaslon. Če pa jim uspe in bo telefon prvi, ki se bo odpovedal karšnimkoli zaslonskim izrezom, pa morda Essential čaka svetla prihodnost.

Vir: Pocketnow

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)