Samsung Galaxy S7

Če želimo razumeti, kako se je začela zgodba zdaj že sedme generacije paradne linije mobilnikov Južno Korejskega podjetja Samsung se moramo vrniti na sam začetek pa ne govorim o začetku S linije, vendar na prejšnjo generacijo, torej Galaxy S6. Približno šest mesecev pred uradnim izidom je v javnost pricurjalo ime »project zero«, najpreprostejše povedano Samsung je po slabi prodaji S5ke in po številnih kritikah glede dizajna in izbranih materijalov kočno spremenil svoj način grajenja telefonov in so se v podjetju odločili narediti nekaj povsem novega. Project zero je bil uvod v novo poglavje, predstavljal je slovo plastičnih telefonov in uvod v telefone s kombinacijo stekla in kovine. Samsung Galaxy S6 je bil in še vedno je v mnogo pogledih odličen, fantastičen telefon, vendar ni imel možnosti razširitve z microSD kartico, ni vodoodporen, po mnenju mnogih je imel tudi (pre)majhno baterijo, po vrhu vsega pa je baterijo tudi neodstranljiva. Torej, kaj je Samsung galaxy S7?

 

Dizajn

Galaxy S7 je v primerjavi s Galaxy S6 po izgledu samem dokaj podoben, saj se ponaša z istim aluminijastim ohišjem in steklenim ozadjem, vendar se tu skriva še veliko izboljšanih potez Južno Korejskega giganta.

Ta ima zdaj namreč kamero potisnjeno v telefon sam, kar zmanjša možnost prask pri postavitvi telefona na zadnjo stran, prav tako pa sta zaslon in zadnja stranica bolj zakrivljeni ob robovih v primerjavi s prejšnjim modelom, ki telefonu doda novo stran estetike.

Telefon tehta 152 g pri velikosti 142.4 x 69.6 x 7.9 mm. Velikost zaslona je 5.1 inča (13 cm) in ima razmerje velikosti Quad HD oz. 1440×2560, kar je za fizično velikost naprave, več kot dovolj. Tako je v dlani oprijem dober in lahko omogoča enostavno uporabo v obeh ali pa le eni roki.. Telefon je na voljo v črni, zlati, sivi in pa beli barvi.

Na sprednji strani telefona je na vrhu zvočnik za uporabo pri pogovorih, LED osvetlitev za obvestila in pa sprednja kamera. Spodaj se nahaja gumb za meni, ki hkrati deluje kot čitalec prstnih odtisov. Levo in desno od slednjega imamo gumba za nedavne odprte aplikacije in za nazaj, ki je pri Samsungu že ustaljena normala.

Ob levi strani telefona imamo možnost za spreminjanje glasnosti, na desni strani pa se nahaja gumb za vklop in izklop naprave. Na samem vrhu se sedaj nahaja prostor za razširitveno kartico MicroSD in pa Nano SIM kartico, kjer sta obe na istemu nosilcu. Spodaj imamo vhod za Micro USB, vhod za zvočno napravo, kot so to slušalke, na levi strani in pa zvočnik , na desni.

Na zadnji strani pa je tu seveda kamera, ter bliskavica in senzor srčnega utripa.

img_20160815_215222

 

Čitalec prstnih odtisov

Pri branju prstnih odtisov čitalec ne predstavlja težav. Je hiter in zanesljiv način zaščite telefona pred nedovoljenim dostopom, ter elegantna rešitev pri sami varnosti in identifikaciji. Na enkrat lahko shranimo do 4 prstnih odtisov, kar bi moralo v večini primerov zadostovati. Senzor ne zamuja in prepozna prstni odtis skoraj nemudoma, ter ne ovira uporabo telefona. Ti se bodo prepoznali tudi, če bomo prst nastavili nekoliko pod kotom, tako da ne bo predstavljalo problemov, če bomo telefon želeli odklopiti nekoliko zamaknjenega.

slika1

Zaslon

Zaslon je seveda ena izmed prvih, če ne prva stvar, ki jo na samem telefonu opazimo. Sama uporaba telefona pa bi bila brez njega nemogoča. Vse skrbi, ki jih bodoči uporabniki imajo ob nakupu telefona so zaman, saj je ta pri Galaxy S7 zares dober.

Super AMOLED zaslon daje barvam telefona zares živahne in natančne barve. Torej je črna res črna, ter kontrast in svetloba sta prikazana pravilno. Za zaščito je tu Corning Gorilla Glass 4, ki ščiti sprednjo in zadnjo stranico telefona pred praskami in manjšimi padci.

Težav naprava nima niti pod direktnim soncem, saj je zaslon dovolj svetel, da ga lahko uporabljamo normalno, kot bi bili v temnejših prostorih, tako zanj sonce ni ovira.

Galaxy S7 pa ima tudi za razliko od telefonov prejšnje serije novost na področju zaslona samega in aplikacij in sicer tako imenovan Always On Display (Slovensko: Vedno Aktiven Zaslon). Ta omogoča, da je telefon kljub neaktivnosti vedno aktiven v smislu, da imamo na voljo viden status baterije, koledarja ali pa vremena, brez, da bi napravo morali zbuditi oz. vklopiti. To seveda pride prav, ko imamo roke umazane ali pa preprosto poenostavitev uporabo le teh aplikacij še toliko bolj. Uporaba te novosti ni brez dodatne uporabe baterije, vendar je ta le 1% na 1h uporabe, kar je zelo malo.

 

Uporabniška izkušnja

Galaxy S7 ima prav tako kot svoji prejšnji bratje modificiran Android, ki pa je opremljen z manj tako imenovanega »bloat ware-a« oz. nezaželenih aplikacij. Ima pred-naložen 6.0 (Marshmallow), seveda pa bo možno tudi nadgraditi na 7.0 (Nougat) oz. kasneje 8.0. Sprememba v samem delovanju med različnimi različicami Androida je v hitrosti sami in pa boljšem izkoristku spomina ter procesorske moči. Tu je tudi izboljšana poraba baterija, hitrejši preklopi med aplikacijami in novejša KNOX (Zaščita).

V telefonu je procesor tipa Snapdragon 820 oz. Exynos 8890, odvisno od to kje smo ga kupili, slednji je na voljo v Evropi. Teče pri taktu 2.3Ghz in 1.6Ghz, saj je procesor sam razdeljen na dva po štiri jedra. Za grafiko skrbi Mali T880M, delovnega spomina oz. RAM-a tudi ne bo primanjkovalo, saj ima tega Galaxy S7 4GB, tako bo uporaba telefona in več aplikacij potekalo brezhibno gladko in brez zaustavljanj.

Telefon je na voljo le v 32 GB različici, to pa zato, ker je tu sedaj na voljo razširitev prostora s MicroSD do celih 256GB, kar je zelo veliko, tudi za tiste najbolj zahtevne uporabnike. Razlika v ceni je tam okoli 100€.

Med samo uporabo naprave, ko brskamo po spletu, poslušamo glasbo ali pa gledamo videoposnetke se naprava ne zagreje preveč niti kaže znake upočasnitve, tudi ob uporabi več aplikacij na enkrat, kar je predvideno in pričakovano. Bolj občutno povečanje temperature ob dotiku, je le ob snemanju v 4K ali pa igranju grafično zelo zahtevnih iger.

Samsung naprave imajo možnost izbiro drugih tem, ki telefonu vdihnejo drugo življenje in mu spremenijo izgled, torej ozadje, aplikacije za klicanje in sporočila, ikone, torej skratka celoten izgled, ki nam je znan, je spremenjen. Tu je tudi tako imenovana aplikacija Galaxy Apps (Slovensko: Galaxy Aplikacije), ki so namenjene za aplikacije specifične za Galaxy naprave, torej enako kot Play Store, vendar le za določene naprave.

Telefon še vedno deluje hitro, tudi po več dneh brez izklopa, kar je dobro za tiste, ki ne zaganjajo telefona redno, čeprav je to pri vsaki napravi priporočljivo, da se lahko pred pomnilniki in pomnilniki izpraznijo in pridobijo svojo prvotno hitrost.

Že omenjeni zvočniki so dovolj glasni, da lahko povzročajo nevoljo pri poslušalcih, ki niso hoteli poslušati naše glasbe, zato menim, da so ti zares zelo glasni in sprejemljivi.

Sam zaslon pa je seveda, kot že prej opisan, zares enkraten in nam pri gledanju filmov ali pa YouTube posnetkov predstavlja pravi užitek, še posebej tam kjer lahko vsebino gledamo v 2K razmerju velikosti.

slika4

Kamera

Kot vedno, je kamera pri Samsung telefonih, še posebej tistih paradnih, odlične kakovosti. Čeprav je število MP bilo znižano iz 16 na 12 pri zadnji kameri je kvaliteta slike še bolj ostra in natančnejša kot prej, saj so senzor kamere sestavili popolnoma na novo in tako izboljšali možnosti slikanja v bolj temačnih prostorih, prav tako pa je sam čas slikanja in fokus bil izboljšan. Odprtost leče se je iz f/1.9 povečala na f/1.7, sama fizična velikost kamere pa je padla iz 28m na 26mm, kar omogoča, da kamera leži znotraj telefona.

galaxy-s7_camera_dual_pixel_l.jpg

Glede samih možnosti snemanja oz. slikanja imamo tu že ustaljene načine, kot so HD, Full HD, Ultra HD, ter 60 FPS HD in Full HD, kjer je HD 1280×720 pik, Full HD 1920×1080 pik in Ultra HD 3840×2560 oz 4K, tu pa je seveda tudi snemanje v hitrem načinu oz. slow-motion, ki pa je zdaj 1280×720 pri kar 240 FPS (Sličic na sekundo).

Za slike pa imamo kot že omenjen boljši profil v primerih s slabšo osvetlitvijo in pa HDR način, ki izenači temačne in svetle prostore, ter ustvari tako bolj enakomerno in kontrastno bogatejšo sliko.

Sprednja kamera pa je enaka pri 5MP, vendar z izboljšano zaslonko, kot že prej omenjena f/1.7.

Sam meni po katerem brskamo po kameri, se iz prejšnje različice ni dosti spremenil, zato bo vsem, ki se telefonu zgolj vračajo, že dobro znan, za vse ostale pa ne bo vzel preveč časa, da se ga bodo naučili izkoristiti in uporabiti kot je bil zamišljen.

slika5

Nekaj fotografij, ki so nastale z zadnjo kamero:

 

Baterija

Telefon napaja 3000mAh baterija, ki bo poganjala vse vaše aplikacije in še več, skozi celoten dan, kar je definitivno zelo toplo sprejeta nadgradnja za vse stare uporabnike naprave Galaxy in pa tudi nove, saj se telefon lahko tako uporablja veliko dlje, kot pa prej. Tu je tudi »fast charging mode«, ki napolni baterijo v slabi uri, vendar to ni nič novega, saj je delež tega že na skoraj vseh boljših pametnih telefonih. Natančneje se v uri in 15. minutah napolni do 100%, v 30 minutah pa do 50%.

Polni se z običajnim Micro USB kablom in priloženim adapterjem, možnost pa ima tudi polnjenja preko brezžične tehnologije, ki pa jo moramo v primeru uporabe, kupiti dodatno, saj v paketu samem ni priložena.

slika6

Vodotesnost

Ena večjih prednosti naprave je definitivno vodotesnost, ki omogoča uporabo telefona pod vodo do višine 1.5M do 30 minut. Tako lahko napravo uporabljamo medtem ko se tuširamo ali pa če zunaj dežuje in moramo pogledati na telefon. Kakorkoli, vodotesnost pride zelo v prav v mnogih situacijah.

galaxy-s7-water-background.jpg

Zaključek

Samsung zopet ni razočaral, saj je med ostalimi Galaxy S7 pridobil boljšo kamero, večjo baterijo, možnost MicroSD razširitve ter vodotesnost. Vsi stari uporabniki, tako kot novi, bodo zagotovo nad napravo navdušeni in popolnoma zadovoljni. Čeprav je telefon za nekatere mogoče na prvi pogled zelo drag, se za ceno skriva kvaliteta in kakovost, ki jo lahko ponudi le Južna Koreja. Brez zadržkov predlagam telefon za nakup vsem, ki si želijo nekaj več od svojih mobilnih naprav. Od dizajna, do delovanja naprave in občutka v roki, si več ne bi mogel želeti in nimam nikakršnih večjih pripomb.

androidpit-samsung-galaxy-s7-4

 

Kmalu pa tudi video test!


Hitri Pregled

Masa:  152g
Velikost naprave:  142.4 x 69.6 x 7.9 mm
Velikost zaslona:  5.1 inčov oz. 13cm
Vrsta zaslona:  Super AMOLED
Ločljivost zaslona:  1440 x 2560 (2K)
 Zadnja kamera:  12 MP, avtofokus, LED bliskavica, HDR, zaznavanje obraza, lokacijska označba ipd.
Zadnja kamera (video):  4K, 60fps (240FPS 720p)
Sprednja kamera:  5MP
GSM/CDMA/HSPA/LTE
Baterija: (neodstranljiva) 3000 mAh


Avtor: I. Srbič, L. Srbič
Uredil in objavil: L. Srbič
Viri:  GSM Arena, Google, Telekom Slovenije
Želiš biti del ekipe MaKLuS? piši na makluslovenia@gmail.com
Vas zanima oglaševanje, marketing? maklus.kontakt@gmail.com
Oktober 2016

ts_logo_460x106
Zahvaljujemo se Telekomu Slovenije za zaupanje in možnost testiranja najnovejših naprav. Če iščete nov mobilnik,  nov mobilni paket hitro obiščite prvo poslovalnico Telekoma Slovenije ali pa poiščite potrebne podatke na:

Spletni strani:  www.telekom.si/zasebni-uporabniki

Facebook strani: www.facebook.com/TelekomSlovenije/?fref=ts

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.