Samsung Galaxy S8 za 300€??

Kakšen nateg je spet to, se boste vprašali, kdo neki bi prodal telefon, ki v prosti prodaji stane precej več kot 500€, za slabo polovico osnovne cene? Okej, priznam. Ne kupujemo Samsungove osme galaksije. Kupujemo Galaxy s7. Rabljen. Za 300€, kolikor za dobro ohranjen primerek večinoma zahtevajo na Bolhi ali LetGo-ju. Nato ga bomo spremenili v napravo, ki je softversko na las podobna S8. Resda ne bomo imeli seksi tankih robov in futurističnega bralnika šarenice, sicer pa sta si napravi hardversko presenetljivo podobni: enaka resolucija in izvrstna AMOLED tehnologija zaslona, ista količina pomnilnika (4GB), po zmogljivosti celo zelo podoben Exynos procesor, enaka kapaciteta baterije (3000mAh), identična kamera… Poleg tega se z izbiro S7 izognemo skrajno neergonomsko postavljenemu bralniku prstnih odtisov na novejšem modelu, za kar se nam bodo znali zahvaliti prsti, ki se jim ne bo treba stegovati gor po stekleni zadnji stranici, najbolj pa nam bo seveda hvaležna denarnica, saj vsi vemo, da zadnje čase cene pametnih telefonov silijo v nebo.

Za začetek. Kaj sploh dobimo s tem projektom? Dobimo uporabniško izkušnjo, ki je na las podobna tisti s Samsung Galaxy S8. To vključuje nove aplikacije, ki so uradno na voljo ekskluzivno na novejših modelih, vključno z novim ves-čas-prižganim-zaslonom (Always On Display), novo aplikacijo kamere s podporo obraznim filtrom, nova “neskončna” ozadja (Infinity wallapers), celo nov navigacijsko vrstico (navigation bar) z Galaxyja S8 si lahko omislimo, in, da, tudi osovražena Bixby je na voljo! Vse skupaj deluje brez kakršnihkoli hroščev in brez zatikanja, kar je še en dokaz, da osma galaksija od sedme strojno ni preveč različna. Celo sprotne posodobitve na najnovejše googlove varnostne popravke so, zahvaljujoč razvijalcem, ki v te vrste projekte vlagajo ogromno svojega časa, vedno na voljo zelo hitro po uradni posodobitvi. In vse to je na voljo brezplačno.

Za začetek potrebujemo rootano napravo. Rootanje glede na številne vodiče, ki so na voljo na internetu, že dolgo ni več operacija, ki bi zahtevala obilico računalniškega znanja. Sama namestitev poteka skozi Custom Recovery, kot katerakoli namestitev Custom ROM-a, a je tudi to prilagojeno skrajno amaterskim uporabnikom – med namestitvijo se odpre lično izdelan namestitveni program (Aroma installer), ki nas popelje skozi možnosti, ki nam jih ponuja prilagojen operacijski sistem in nam celo pusti, da izberemo, katere možnosti želimo namestit in katerih ne. Na forumih XDA developers, ki gostijo številne takšne projekte, so na voljo vodiči, ki korak po koraku razložijo celoten proces namestitve, od rootanja do namestitve ROM-ov. Skrajno simpl, torej.

Edina slaba plat takšne spremembe telefona je, da obstaja velika verjetnost, da rootanega telefona servis ne bo sprejel na garancijsko popravilo. Pri Samsungu so tako prebrisani, da ostanejo sledovi roota vidni tudi po tem, ko na telefon vrnemo originalno in nedotaknjeno programsko opremo. Ob kakršnikoli neuradni modifikaciji namreč na matični plošči telefona fizično pregori (!) t.i. Knox varovalka, tako da lahko naprava (in s tem seveda serviserji) s preprostim spustom toka skozi to varovalko ugotovi, če se je kdo igral z njo. Velika verjetnost je, da se garancije za telefon, ki je na trgu že skoraj dve leti, tako ali tako počasi iztekajo, a si kljub temu pred rootanjem velja vzeti čas za tehten premislek – vse seveda počnemo na lastno odgovornost. Tudi določene Samsungove aplikacije po tem, ko pregori Knox varovalka, ne delujejo več tako, kot bi morale: Secure folder deluje omejeno, obstajajo določene težave z S-Healthom, popolnoma pa preneha delovati tudi Samsung Pay (kar pa je za Slovence tako ali tako nerelevantno, saj te storitve Samsung pri nas ne ponuja).

Če vas torej mika Samsungov Galaxy S8, a vam denarnica ne dopušča tako velikega stroška, hkrati pa ste se pripravljeni odreči garancijskim ugodnostim in dvema ali trem Samsungovim aplikacijam, je to projekt za vas! Vse se začne na forumih XDA Developers , kjer poiščete svoj model telefona in najdete custom rom, ki vas zanima. Pri tem seveda niste omejeni le na Galaxy S7 – za praktično vse bolj znane telefone je na voljo vsaj nekaj skrajno zanimivih modifikacij, ki so nedvomno vredne vašega časa. Če želite opraviti opisan postopek na Galaxyju S7, svetujem BatMan Rom, ki je popolna in stabilna kopija sistema S8, vključuje pa tudi kar nekaj zanimivih dodatkov. Več odkrijte sami. Root in cusom rom-i že čakajo na vas.

Opomba: Niti Maklus niti avtor ne odgovarjata za kakršnekoli nepredvidene posledice, ki so lahko stranski učinek modificiranja. Preden se lotite takšnega projekta, se prepričajte, da veste, kaj počnete in da vse delate na lastno odgovornost!

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Samsung Galaxy S8 za 300€??

Komentarji so onemogočeni.