Samsung Galaxy Fold težave: kaj je šlo narobe?

Če spremljate svet tehnoloških navdušencev, ste že gotovo zasledili novico, da je Samsungov upogljivi Galaxy Fold naletel na obilico težav. Številne ocenjevalce, ki so napravo prejeli nekaj dni pred “navadnimi” potrošniki, je presenetil predvsem en velik problem: problem uničenega notranjega zaslona.

Odličen zaslon…

Galaxy Fold ima dva zaslona. Manjši je na zunanji strani in 4,6 palca zadošča le za res najbolj osnovne operacije, kot so prebiranje sporočil in opravljanje klicev. Za vse naprednejše operacije pa je treba napravo odpreti. Upogljiv 7,3 palčni zaslon, ki se pokaže, ko je naprava odprta, je preprosto odličen. Samsung res zna z zasloni, kar pomeni, da so tudi v svojo najnovejšo napravico vgradili ekran, ki navduši z barvami, kontrastom in svetlostjo. Žal pa upogljivi zasloni prinašajo tudi veliko težav, na katere pri Samsungu očitno niso računali.

Prvi problem telefona Galaxy Fold se pojavi že pri mehanizmu, s katerim napravico odpiramo in zapiramo. Tečaj je sestavljen iz zapletenega sistema magnetov in vzmeti, premikajoči se deli pa so zakriti z aluminijasto ploščico. Težava je v tem, da zaščitna ploščica pusti očitno režo, ki kar kliče po tem, da bi se vanjo ujel prah. Ta pa v prvi vrsti ni problematičen zato, ker bi “zasvinjal” notranjost, ampak zaradi tega, ker lahko preko notranjosti pride do zaslona. In ko se prah enkrat ujame v upogljiv zaslon, sledi katastrofa.

…porazna vzdržljivost

Številni ocenjevalci so v le nekaj dneh od prejema testne naprave na površini zaslona, ki je zaradi zagotavljanja upogljivosti plastična, opazili nabrekline, ki so jih povzročili v zaslon ujeti prašni delci. In večina je kmalu po tem, ko so opazili “prašni izpuščaj”, poročala o resnih težavah notranjega zaslona. Nekaj dni normalne uporabe je v večih primerih notranji zaslon naprave, ki stane dva tisoč zelencev, povsem uničilo.

Druga skupina ocenjevalcev se je ujela v past in začela z naprave vleči tovarniško nameščeno zaščitno foljio, ki notranji zaslon prekriva. Kaj kmalu se je izkazalo, da je to zelo slaba odločitev. Tanka plast folije, ki zaslon pokriva, namreč ni namenjena temu, da bi jo uporabnik odlepil. Na videz nepomembna in odstranljiva plastična folija je vse ocenjevalce, ki so se je želeli znebiti, kaznovala z uničenim notranjim zaslonom. Je varljivo nameščena neodstranljiva zaščitna folija primerna za tako drago napravo?

Ko je južnokorejski velikan videl, koliko težav imajo ocenjevalci z novim “Galaxy Fold-om”, so prestavili uradni začetek prodaje svojega novega telefona, odpoklicali pa so tudi vse razdeljene testne naprave. Šušlja se, da naj bi se prodaja Galaxy Fold-a, ki bo, upajmo, sposoben kljubovati vsakodnevni uporabi, na prodajne police zašel v začetku junija. Upogljiva prihodnost bo tako morala počakati (vsaj) še dober mesec dni.

Vir slike: Trusted Reviews

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)