Samsung Galaxy F – nov trend ali neumnost?

Če spremljate novice na področju mobilne tehnologije, nedvomno že veste, da je Samsung nedavno javnosti pokazal dolgo pričakovani projekt – upogljivi pametni telefon. Galaxy F je ime, na katerega sliši prihajajoča napravica. Kljub nedvomno impresivni tehnologiji, ki je izdelavo take naprave omogočila, pa se pojavlja neprijetno vprašanje: zakaj?

Galaxy F je na prvi pogled videti kot nekoliko starejši pametni telefon z debelejšimi stranicami. Njegova posebnost je v tem, da se ga da razpogniti, v notranjosti pa se skriva večji zaslon, ki je bil prej – prepognjen. Na ta način imamo v dokaj kompaktni napravi tako pametni telefon kot tablico. Taka naj bi bila vsaj ideja.

Kot z vsako novo tehnologijo je težava v tem, da je celoten koncept precej nepraktičen in neroden. Imamo namreč telefon z zelo debelimi robovi, ki je hkrati tudi sam precej zajeten – nič čudnega, notri se skriva še en zaslon. Da je Samsung svojo tehnologijo upogljivih OLED zaslonov razvil do te mere, da se da zaslon tako brez težav po želji upogibati, je nedvomno navdušujoče. Težava je v izvedbi. Zakaj bi se človek trudil z odpiranjem in zapiranjem svoje pametne napravice, če ima že v tem trenutku v žepu pametni telefon z ogromnim zaslonom, ki estetsko in funkcionalno večkrat prekaša novi Galaxy F? Argument je seveda v tem, da imamo v eni napravi združen manjši zaslon za opravljanje klicev in pisanje sporočil, hkrati pa je vgrajen še precej večji zaslon za ogled videovsebin, delo z dokumenti in brskanje po spletu. Ker pa se vse to da opravljati že na (vse večjih) današnjih pametnih telefonih, imam občutek, da se bo projekta Galaxy F preijela oznaka neuspelega hibrida, ki ni bil niti dober telefon niti dobra tablica.

Vsi poznamo dokaj razširjene prenosnike tipa “dva v enem”, ki se trudijo potrebe po tablici in računalniku združiti v eno napravo. Toda vsak, ki je omenjene napravice uporabljal, zna povedati, da se izkušnja nikoli ne bo mogla kosati z uporabo dveh namensko ločenih naprav. Kratka življenjska doba baterije ločene tablice, debelost, tipkovnica, ki je vedno na poti, je le nekaj argumentov za to, da so take vrste naprave skoraj vedno nezadovoljive. Zakaj bi torej okoli hodil z dvakrat debelejšim in trikrat bolj štorastim pametnim telefonom, ki ga bom občasno morda uporabljal tudi kot tablico? Ker tudi varčevanje z denarjem za nakup dveh ločenih naprav ne more biti argument (Galaxy F naj bi stal 2000 funtov), se bojim, da je visokoleteči načrt velikana Samsung obsojen na propad. S tem se očitno ne strinja LG, ki je zaščitil precej imen za svojo prihajajočo napravico z upogljivim zaslonom. Morda se bo v nekaj letih tehnologija res razvila do te mere, da bodo upogljivi zasloni predstavljali nov trend v razvoju pametnih telefonov. Do takrat pa se bojim, da Samsungov projekt Galaxy F ne bo kaj več od nerodnega hibrida.

Vir slike: CRN

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)