Šah v filmih – ZAKAJ?

Šah v filmih me je že od nekdaj fascioniral. Šah je tako zanimiv, saj ima lahko v filmu res velik pomen, bodisi skozi analogijo, metaforo ali pa kar pripoved. Filmski ustvarjalci lahko z šahom svojo zgodbo povedo na boljši način, kot s katerokoli drugo namizno igro. Ste torej za eno igro?

Najbolj pogosta in osnovna uporaba šaha v filmih je za analogijo. Ponavadi je uporabljena, za asociacijo nečesa s potrpežljivostjo ter natančnostjo. Independence Day (1996) nam svojega glavnega lika (Jeff Goldblum) že na začetku filma predstavi kot igralca šaha. Igro nato skozi film tudi večkrat omeni. Naslednji korak je uporaba šaha, za prikaz nekoga kot pametnega in pri tem filmski ustvarjalci postanejo bistri in spretni. V 2001: A Space Odyssey (1968) lahko kot primer vzamemo Hala, super intelegentni računalnik z umetno intelegenco. Halova intelegenca je predstavljena oz. vzpostavljena v njegovi sposobnosti, ki mu omogoča, da ljudi premaga v šahu. Pomembnost te scene je svoj bistven pomen pri sodobnih filmskih obiskovalcih bolj kot ne izgubljena, kar pa je seveda posledica samega dejstva, da računalniki že zadnjih dvajsetih letih že ves čas premagujejo najboljše šahovske igralce. Vendar leta 1968 je to pomenilo, da Hal ni le intelegenten, temveč tudi zelo mogočen. Če sceno pogledamo še bolj podrobno, lahko opazimo, da tudi nakaže na pomemben del zgodbe (“plot point”), ko Hal človeku pove, da obstaja boljša možnost, kot jo je izbral sam.

Skozi šah lahko tako vidimo, kako se računalnik s človekom ne strinja, ter pri tem tudi sam popravi njegovo potezo in jo izboljša, s čimer subtilno spoznamo, da ni računalnik le sposoben konflikta z ljudmi, temveč jih lahko celo ukane. Scena tako na izjemen način nakaže zgodbo. Hal dejansko naredi napako medtem ko govori o igri. Njegov predlog “kraljica na škofa 3” je v tem položaju seveda nemogoč. Hal tako torej ima tako željen “šah-mat”, vendar ga napačno razglasi. V tem primeru lahko že rečemo, da je šlo za manjšo napako gospoda Kubricka, ali pa bolj zanimiva teorija: Kubrick zelo bistro in subtilno nakazuje Halovo eventualno razčlenitev oz. pogubo!

Dvoboj med Halom in Frankom Poole-om nas tako pripelje do moje tretje točke. Šah lahko lepo predstavlja dvoboj in bitko med dvema ljudema. To je lahko tako diskretno, kot tudi simbolično. Kako vam je pač bolj všeč. V Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) montaža šahovske igre z dejanskim konfliktom to idejo le še bolj podkrepi. Sherlock se med svojo potezo odloči za žrtvovanje kraljice, s čimer nakaže svoj neposreden načrt, da ustavi Moriarita. To je bitka pameti, vendar dogodki, ki se med igro zgodijo skoraj vedno predstavljajo nekaj več!

Šah je izredno vsestranska igra. Priljubljena uporaba šaha je tudi za prikaz žrtvovanja neke osebe, najboljši primer tega lahko seveda vidimo v Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001). Če pa želimo iti še en korak naprej, pa lahko kar samim šahovskim figuram prepustimo, da služijo kot nekakšne metafore za to, kar se dogaja v filmu. V X-Men (2000) se Magneto bori s svojimi mogočnimi topovi vitezi, ampak profesor X vseeno zmaga, z žrtvovanjem svojih močnejših figur in uporabo svojih skromnih kmetov. Ti potezi odražajo pogled na svet s strani vsakega igralca. Magnetove močnejše figure predstavljajo njegov boj z mutanti proti ljudem, medtem ko profesor s svojimi kmeti nakaže svoje poželjenje po sodelovanju med ljudmi in mutanti. Ta metafora filmu služi še posebej dobro, saj v šahu lahko kmet dobesedno “mutira” v top ali viteza.

Menim, da so šahovske metafore najmočnejše takrat, ko zgodbi dodajo nekaj novega. V briljantnem The People v. O. J. Simpson imata tako Shapiro kot Johnny Carson v svojih pisarnah šahovski set, v epizodi, kjer morata svoje obrambne argumente osredotočiti na raso. V enem izmed posnetkov lahko vidimo šah popolnoma v ospredju kadra, s čimer spoznamo, da šah služi kot “žarišče” posnetka in to z razlogom! Vem, da je že samo po sebi samoumevno, vendar mislim, da moram vseeno spomniti, da je šah vendarle bitka med črnimi in belimi figurami. In v kontekstu te scene o “sporu med belci in temnopoltimi”, to služi kot močan vizualen element in ponovno podkrepi idejo, da se je to sojenje v glavnem osredotočalo na raso.

V filmih je uporaba večine namiznih iger eno dimenzionalna. Bingo je tam, da nas opomne, da se nahajamo v domu za ostarele, če liki igrajo Dungeons and Dragons jih bomo pa po vsej verjetnosti stereotipizirali kot piflarje. Vendar v primeru šaha, je tukaj skoraj vedno nekaj novega za analizirati. Kaj še torej čakate? Vi ste na potezi!

Preberite še: Telesne poškodbe v filmih – Zakaj?  in Večerje v filmih – Zakaj? ter Mleko v filmih – Zakaj?

 

 

 

Komentarji

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.
Primoz But

Latest posts by Primoz But (see all)

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.