Ruska vesoljska agencija

Ruska vesoljska agencija, znana tudi pod imenom Roskozmos je, kar že ime pomeni, vesoljska agencija, ki je v lasti Rusije. V preteklosti se je agencija imenovala Rosaviakosmos.

Sedež Roskozmosa se nahaja v Moskvi, operativno središče za vesoljske polete je locirano v Koroljevem mestu v bližini, medtem ko se astronavti, oziroma kozmonavti pripravljajo ter šolajo v Gagarinovem središču, tudi znanem pod imenom Zvezdno mesto.

Trenutni direktor Ruske vesoljske agencije je od letos Dmitry Rogozin.

Leta 2015 je Ruska vlada združila Roskozmos z United Rocket and Space Corporation – nacionalizirano Rusko vesoljsko agencijo in ustvarila Roscosmos State Corporation.

Zgodovina agencije

Zanimivo, da Sovjetska vesoljska zveza ni imela osrednje agencije, kot NASA v ZDA. Ruska vesoljska agencija je bila ustanovljena 25. februarja 1992 na zahtevo takratnega Ruskega predsednika Yeltsina. Yuri Koptev, ki je že v tistem času delal na Marsovih pristalajnikih je postal prvi direktor agencije.

V prvih letih delovanja je agencija trpela zaradi pomanjkanja avtoritete. Skoraj vse njihove projekte so prevzele druge agencije, kar je posledično pomenilo, da niso dobili veliko kapitala za svoje projekte. To jim ni dosti pomagalo, saj so šele začeli z delovanjem.

Vir fotografije

Načrti v prihodnosti

Ruska vesoljska agencija namerava v prihodnosti izpolniti vse te projekte. Zagotovo jih je več, ti se le najbolj pomembni.

 

  • zamenjava plovila Sojuz,
  • satelit za spremljanje potresov Vulkan,
  • vrnitev na Mars,
  • nove znanstvene odprave Spektr M (2018),  Celsta (2018) in Terion (2018).

 

Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.