Reševanje ogroženih vrst s pomočjo umetne inteligence

Tehnologija za prepoznavanje obraza že dolgo ni več samo stvar akcijskih filmov, saj je njena uporaba vedno pogostejša tudi v vsakdanjem življenju. Lansko leto je Apple predstavil iPhone X, ki je omogočal odklepanje zaslona s prepoznavanjem obraza in samo še vprašanje časa je , kdaj mu bodo sledili tudi prav vsi proizvajalci pametnih mobilnih naprav. A samo tehnologijo lahko uporabimo še za številne druge, bolj koristne zadeve, kot na primer za reševanje ogroženih živalskih vrst.

Raziskovalci univerze Michigan so nedavno razvili programsko opremo za prepoznavanje obraza, ki je specializirana prav za ogrožene vrste primatov. Samo sledenje ogroženim živalim v njihovem življenjskem okolju je ključnega pomena, če želimo ohraniti diverziteto življenja na Zemlji. Po navadi raziskovalci ujamejo živali, jih opremijo s sledilnimi napravami in jim nato od daleč sledijo z računalniki. Vendar je ta pristop drag, saj povprečna sledilna naprava stane med 400 in 4000 evri. Poleg tega lahko sam postopek živali poškoduje, jim povzroča stres, včasih pa sam poseg tudi rezultira v smrt.

Sledilne naprave na živalih so lahko živalim v napoto.
Vir slike

Programsko opremo so raziskovalci poimenovali PrimNet, za njo pa so uporabili slike 3 vrst primatov – zlate opice, lemurja in šimpanza. V samem postopku so uporabili več kot 11 000 slik živali v divjini. S pomočjo teh slik so natrenirali nevronsko mrežo, ki je zdaj tako sposobna prepoznati posamezne živali.

Poleg tega so raziskovalci naredili tudi aplikacijo PrimID, ki poenostavi uporabo sistema PrimNet. Ko raziskovalci na terenu opazijo žival jo tako slikajo in sliko naložijo v aplikacijo. Sistem nato ali najde ujemajočo se žival (natančnost sistema je okoli 90 %), ali pa zoži izbor na največ okoli 5 kandidatov.

Prva slika predstavlja izbiro vrste, druga verifikacijo in tretja identifikacijo.
Vir slike

Ekipa je zadovoljna s sedanjimi dosežki, še bolj se pa veseli prihodnosti. Ob tej priložnosti je dejala: »Nameravamo povečati množico podatkov s katerimi operiramo. Poleg tega želimo izboljšati tehnologijo za prepoznavanje obrazov in deliti svoje uspehe preko odprtokodne skupnosti.« Njihov projekt je požel ogromno pozornosti v akademskih skupnostih in to še enkrat več dokazuje, kako lahko umetna inteligenca pomaga pri nalogah, ki bi bile za ljudi težko izvedljive ali pa časovno potratne.

Z več kot 60 % ogroženih primatov na robu izumrtja nimamo kaj izgubljati časa, če želimo rešiti te živali. PrimNet je eno izmed orodij, ki nam bodo zagotovo pomagale pri zaščiti in ohranitvi naših bližnjih evolucijskih sorodnikov. Definitivno je PrimNet še en korak v pravo smer pri razvoju in uporabi umetne inteligence.

Viri:

 

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.