“Projekt Linda” – Razerjev poskus združevanja telefona z računalnikom

Razer je na vsakoletnem tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu predstavil svoj novi projekt, ki sliši na ime Linda. Gre za prenosno pametno postajo, ki sprejme nedavno predstavljeni Razer Phone in ga skuša preleviti v prenosnik. Telefon vstavimo na mesto, kjer bi sicer pričakovali sledilno ploščico, pritisnemo tipko za vklop in že se prikaže slika na našem “prenosniku”, ki je povsem odet v privlačno kovinsko ohišje. Sliko nam prikazuje 13 palčni monitor v QHD resoluciji, vgrajena tipkovnica pa poleg nam poleg udobnejšega desetprstnega tipkanja omogoča tudi igranje z RGB nastavitvami – barvno osvetljavo vsake posamezne tipke lahko poljubno nastavljamo. Kot sledilna ploščica služi telefon, vstavljen na njeno mesto, ki ga lahko uporabljamo tudi kot sekundarni monitor. Oddajanje zvoka ostaja skrb telefona, kar pa glede na izvrstne zvočnike, ki so v Razer Phone vgrajeni, ni problematično. Omeniti velja še, da je v ohišju odprtina, ki nam omogoča uporabo senzorja za prstne odtise tudi v načinu prenosnika. Sicer je notranjost naprave polna akumulatorskih celic, ki polnijo telefon in s tem skrbijo za čim daljšo avtonomijo. Na stranicah najdemo še dva USB vhoda, enega tipa A in enega tipa C, tu pa je še vhod za slušalke, ki ga sam telefon sicer nima.

Kot lahko vidimo, gre za napravo, ki v vsem skuša posnemati prenosni računalnik. Ravno v res kompaktnem in privlačnem ohišju je tudi glavna prednost Razerja pred podobnimi napravicami, ki so jih na trg v preteklosti poslali konkurenčni proizvajalci (Huawei, Samsung, Motorola…), a nikoli niso doživeli pravega uspeha. Postavlja se vprašanje, kaj z uporabo takšnega hibrida sploh dosežemo. Android namreč še zdaleč ni tako dobro prilagojen na uporabo na velikem zaslonu kot npr. Windows ali macOS, glede na to, da gre za napravo v velikosti manjšega prenosnika, pa tudi prenosljivost ne more biti argument za nakup. Gre torej za zanimivo idejo, ki pa zaradi skrajno nišne ciljne skupine potrošnikov po vsej verjetnosti nima velikih možnosti za uspeh. Tega se zaveda tudi Razer, saj ta trenutek sploh še ni jasno, ali bo izdelek prišel na tržišče – zaenkrat gre le za koncept.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)