Računalniški virusi na kratko. Malware in virusi.

V popolnem svetu bi živeli brez virusov, brez bolezni in nihče ne bi zbolel. Toda, ker temu seveda ni tako, je preventiva zelo dobra odločitev, mar ne? Za nas, ljudi, je rešitev dokaj preprosta in ustaljena kar se tiče bolezni in nadzora nad njimi. Premaknimo se na splet in stvari so dokaj drugačne.

Virusi se lahko skrivajo med spletnimi naslovi, povlečenimi datotekami in celo v spletnih reklamah oz. tistih nadležnih oknih, ki se vedno odpirajo v najslabšem trenutku. Zato potrebujemo zaščito, ki nas bo obvarovala. Pomembno je, da izberemo pravo zaščito, saj imamo na trgu ogromno izbire in vse niso dobre.

Antivirus in Anti-Malware

Podjetja, ki se ukvarjajo z računalniškimi programi za varnost, oglašujejo svoj izdelek kot enega izmed naslednjih dveh: protivirusna ali proti zlonamerna programska oprema. Na prvi pogled izgledata besedi dokaj podobni, vendar se med seboj razlikujeta v pomenu. Uporabimo analogijo za opis teh dveh pojmov. Predstavljajmo si, da je programska oprema za varnost človeška rasa, virus pa glasba ali nek drug pojem, ki je del kulture. Protivirusni program je v tem primeru neka starejša oseba, ki ima zelo veliko življenjskih izkušenj, vendar je njen okus za glasbo zelo različen od ostalih, še posebej mladih. Da si neko pesem zapomni in mu postane všeč, jo mora poslušati večkrat.

Tako delujejo protivirusni programi. Zelo dobro delujejo proti virusom, ki so starejšega izvora in delujejo na bolj klasičen način oz. so najbolj pogosti. Ti so različni trojanski virusi, črvi in key-loggerji (programi, ki sledijo vašim vnosom v računalnik). Prav tako spadajo sem tudi tisti virusi o katerih slišite največ in so trenutno najbolj popularni. Slednji ustvarijo grožnjo nemudoma, saj delujejo nemudoma, ko se naložijo.

Na drugi strani pa imamo programe, ki so namenjeni za odstranitev zlonamerne programske opreme. Tokrat bom za analogijo uporabil povprečnega mladostnika, saj ti pogosteje sledijo najnovejšim trendom in poznajo najnovejše pesmi. Tako so tudi programi za odstranitev malware-a veliko bolj v trendu s časom, saj so namenjeni odstranjevanju najnovejših in bolj popularnih malware-ov.

Praktična prednost je v samem času, ki ga potrebujejo izdelovalci te opreme za zaščito računalnikov, saj v slednjem primeru ti ustvarijo protiukrepe veliko hitreje, kot pri tipičnih proti virusnih programih. Tu govorimo o nekaj dnevih za razliko od nekaj mesecev.

Kako se odločiti

Zdaj smo ugotovili razliko med tema dvema tipoma in njuno uporabo. Kako pa se torej odločiti, kateri program uporabiti za katero stvar? Potrebno je uporabiti oba programa. Tukaj imamo na prvi pogled težavo, saj je znano dejstvo, da se dva proti virusna programa ne smeta uporabljati hkrati, ker se lahko hitrost računalnika močno zmanjša. Prav tako pa lahko utrpimo posledice tudi pri zaznavi virusov, saj obstaja možnost, da se programa med seboj »prepirata« in zaradi tega slabše varujeta sistem. Rešitev je nekje vmes. Protivirusni program uporabimo za stalno detekcijo virusov in varovanje sistema, proti-malware program pa uporabljamo periodično po potrebi oz. na vsake toliko časa.

Odločitev kateri program uporabiti pa prepuščam vam, saj je na srečo vseh izbire zelo veliko in je lahko mnenje od posameznika do posameznika zelo drugačno.

 

Vira:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.