Računalnik deluje počasi, kaj zdaj? (Windows)

Vsakomur se je že zgodilo, da je računalnik začel delovati počasneje. Deluje, kot da programi potrebujejo ure, da se odprejo, vse je počasno, vse se zatika in nam para živce. Kaj takrat storiti? Tukaj sem naštel nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri počasnem delovanju in povrnili računalniku hitrost.

 

Ponovni zagon

Čeprav se sliši neumno in mogoče nepotrebno, je zelo uporabno. Računalniki delujejo v glavnem s procesorjem in začasnim delovnim pomnilnikom oz. RAM. Ta se pri uporabi računalnika napolni z začasnimi podatki toliko, da če nam ga fizično primanjkuje, lahko to dejansko vpliva na delovanje računalnika. S ponovnim zagonom tega izpraznimo in tako omogočimo računalniku ponovno optimalno delovanje.

Programi v ozadju

Tako kot pri začasnem delovnem pomnilniku, tudi programi v ozadju zahtevajo svoj delež. Vendar ti za razliko od začasnih datotek potrebujejo veliko več moči in deleža celotnega računalnika za optimalno delovanje. Prav zaradi tega lahko pri računalnikih s slabšim procesorjem povzročimo zelo počasno delovanje, če imamo odprtih več programov hkrati. To se seveda čisto enostavno odpravi s tem, da te odvečne programe zapremo in ne pustimo delovati v ozadju nič, česar trenutno ne uporabljamo.

Virusi

Eden izmed najbolj pogostih razlogov pa so seveda virusi. Ti se razlikujejo med seboj po sami aktivaciji ter pa njihovem namenu. Danes se lahko ti uporabljajo celo za uporabo pri miniranju kripto valut, kjer se delež procesorske moči nameni temu, kar pa povzroči zelo počasno delovanje celotnega računalnika in visoke temperature. Potem pa so tu tudi taki, ki enostavno povzročijo škodo samo zato, ker lahko. Računalnik nam »okrasijo« z reklamami, strani se odpirajo same od sebe ali pa enostavno nič noče več delovati tako, kot bi moralo. Če sumimo, da ima računalnik virus, je zato dobro, da naložimo antivirus, virus pa odstranimo. Bolje pa je celo, da imamo antivirus naložen že prej, da do teh težav sploh ne pride.

 

Gonilniki

Gonilniki skrbijo za povezavo med operacijskim sistemom, programsko opremo in strojno opremo računalnika. Ti so zadolženi za optimalno povezavo in komunikacijo med tema dvema različnima abstraktnima slojema. Tako ni čudno, če imamo na računalniku naložene napačne gonilnike, bodo ti seveda oddajali napačne informacije o tem kaj imamo v računalniku naloženo oz. kaj se trenutno dogaja ali pa se računalnik sploh ne bo odzval na določene ukaze in akcije, kar bo v končnem primeru  čutiti oz. videti v napaki delovanja sistema in tudi neoptimalni uporabi samega računalnika. Zato je vedno dobro imeti pravilno naložene gonilnike, ter po možnosti, najnovejše, da do tega ne pride. Prav tako je možen izboljšek v novejših različicah gonilnikov napram trenutnim, ki seveda vedno prinese zaželjene rezultate.

 

Začasni delovni pomnilnik

Kot smo prej omenili, lahko pride do počasnega delovanja, če uporabljamo preveč programov hkrati ali pa imamo računalnik aktiven že dosti dni in smo napolnili naš RAM oz. začasni delovni pomnilnik. Ena rešitev bi bila tudi dejanska fizična nadgradnja te komponente, tako da povzročimo težave dosti kasneje oz.  oz. dandanes do te težave načeloma sploh ne more priti. Še posebej, če imamo računalnik opremljen z 8 ali pa celo 16 GB RAM-a, je možnost da pride do zapolnitve pomnilnika zelo majhna.

 

Posodobitev OS

Tako kot gonilnike je tudi operacijski sistem potrebno posodobiti in imeti načeloma najnovejše popravke in nastavitve, saj lahko samo takrat s prepričanjem zagotovimo, da smo s strani programske opreme oz. operacijskega sistema poskrbeli vse kaj smo lahko, da omogočimo kar se da optimalno delovanje. Lahko se zgodi, da imamo računalnik, kjer je bila nazadnje posodobitev naložena nekaj let nazaj in je bilo vmes veliko kritičnih popravkov, ki so omogočili boljši izkoristek procesorja in pa samih komponent ter tako omogočili boljše delovanje računalnika. V primeru, da teh posodobitev nismo namestili, ne moremo prejeti nove izboljšave, ki so z njimi prispele.

 

Pregrevanje komponent

Vsaka elektronska naprava oddaja toploto. Več toplote pomeni večjo obremenitev na komponente naprave in slabši izkoristek ter zmanjšano življenjsko dobo.. Zato ni nič čudno če povemo,  da je pri računalnikih popolnoma enako. Če ne bomo poskrbeli za pravilno kroženje zraka, ali  mogoče uporabljali prestar hladilnik oz. ventilator za procesor ali pa grafično kartico, lahko toplota povzroča počasno delovanje, ker se bodo komponente samo znižale v predelu delovanja, da ohranijo kar se da nizko temperaturo in skušajo ustaviti samo degradacijo komponente. Mogoče pa imamo dober hladilnik oz. ventilator in zračenje vendar so temperature previsoke. Takrat pa se vprašamo kdaj smo nazadnje te reči očistili? Seveda, če zrak ovira fizična ovira, kot je prah, ki se v nekaj letih lahko nabere v velike grude, skozi katere zrak težko pride, ni nič čudno, da stvari ne delujejo, kot bi morale. Zato je dobro, da računalnik očistimo redno vsaj enkrat letno in poskrbimo za nemoteno kroženje zraka.

 

Fizična starost komponent

Bilo je leto 2000 in kupili smo računalnik. Danes pa smo 2017 in se sprašujemo zakaj vse deluje tako počasi. Očiten razlog je da so komponente enostavno prestare. Ker tehnologija napreduje naprej in ne nazaj, je tako potreba po večji moči prav tako narasla. Čeprav lahko še vedno pridemo skozi s starejšimi komponentami, bo delovanje načeloma vedno bolj oteženo in počasneje, kot pa če bi uporabljali novejše komponente. Če imamo zelo star računalnik lahko kaj hitro ugotovimo, ali je res kriv virus ali pa je računalnik enostavno prestar.

 

Defregmentacija HDD

Če ste še vedno eden izmed tistih, ki ne uporabljajo SSD, potem ste najverjetneje na običajnih trdih diskih. Ti se lahko po dolgem času rabe upočasnijo v samem delovanju oz. pri dostopanju podatkov, saj se na disk nenehno nekaj zapisuje in bere, to pa povzroča prostore na disku, da postanejo fragmentarni. Torej da se neka celota, recimo datoteka, ne zapiše na disk v eni lepi ravni črti oz. liniji, ampak je deloma tu, deloma nekje drugje, kar povzroča branje, ki traja več časa, kot pa če bi to bilo vse skupaj. Zato je dobro, da bi trde diske defragmantirali vsake toliko, da omogočimo optimalno delovanje.

 

Zmanjšanje vizualnih efektov

Stvari kot so prosojna okna, lepe animacije, pre-naložene slike in podobno lahko povzročijo počasno delovanje, še posebej, če je računalnik bolj star in nadgradnja komponent ni možna. Zato lahko te nastavitve izklopimo oz. jih nastavimo na poljubne nastavitve, kjer bo procesor manj trpel in lahko tako nam dal večji delež, da bo vse potekalo gladko.

Seveda je na voljo še veliko več stvari, ki jih lahko nastavite ali pa dodate, da izboljšate delovanje računalnika, vendar menim da je teh 10 pokrilo dosti področij, kjer bi to lahko predstavljalo težave.

Alternativa je tudi navijanje sistema, vendar je mogoče za osnovne uporabnike preveč zahtevno, zato je na voljo povezava do člankov: prvi del in drugi del.

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.