Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhonov v Nemčiji

Qualcomm je že precej časa v sporu z ameriškim velikanom Apple. Pri Qualcommu verjamejo, da modemi, ki jih je dizajniral Intel in so vgrajeni v številne iPhone, kršijo enega od njihovih patentov. 

Že pred mesecem dni je kitajsko sodišče odločilo v prid Qualcomma in na Kitajskem prepovedalo prodajo iPhonov od iPhona 6S do iPhona 8. Zdaj je sodišče v Münchnu odločilo, da Applu prepove prodajo iPhona 7 in 8 v Nemčiji. 

Qualcomm je moral za uresničitev prepovedi Münchenskemu sodišču plačati neverjetnih 668,6 milijonov evrov. Ker gre za prepoved prodaje starejših modelov, ni verjetno, da bodo izgube za Apple sploh opazne. Večjo nevarnost velikanu iz Cupertina predstavljajo napovedi, da bodo pri Qualcommu skušali doseči prepoved prodaje novejših modelov XS, XS Max in XR

Ker je prodaja novejših iPhonov že tako ali tako pod pričakovanji, bi prepovedi prodaje novejših modelih v državah, ki predstavljajo velik del trga za Apple, lahko bila usodna. V Nemčiji so zaenkrat prepovedali prodajo le prodajalcem v neposredni pogodbi z Applom, država pa na leto proda 10 milijonov iPhonov. Glede na 216,76 milijonov iPhonov, ki jih Apple prodal v letu 2017, bi bila tudi prepoved vseh modelov iPhonov za Apple skorajda neopazna. Res pa je, da prepovedi v Nemčiji lahko sledijo prepovedi v številnih drugih državah, ki bodo Applu prizadejale vedno večjo škodo. Ena večjih groženj bi bila prepoved prodaje v ZDA, kjer pa Qualcomm v svojih tožbah zaenkrat še ni bil uspešen. 

Vir: Pocketnow, Caixing Global

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Qualcomm dosegel prepoved prodaje iPhonov v Nemčiji

Komentarji so onemogočeni.