Falcon Heavy – prva izstrelitev

6. februar 2018 je bil kar zgodovinski dan. Če vsaj malo spremljate novice, vam verjetno ni ušlo, da je SpaceX v vesolje prvič poslal raketo Falcon Heavy. Morda ne zveni pomembno, vendar je. Na navdušence nad znanostjo je naredilo ogromen vtis, Elon Musk pa se je utrdil kot njihov zgled za pot do napredka. Lahko bi celo rekli, da je nov inspiracijski vodja. Kdo bi v vesolje z raketo svojega podjetja lahko izstrelil avto, ki ga je naredilo njegovo drugo podjetje? Elon Musk. Kdo bi to sploh hotel narediti? Elon Musk.

Mnogi so ugibali, celo sam Musk je povedal, da je to le testna izstrelitev in lahko vidimo dva scenarija. Zgodovinsko izstrelitev najmočnejše rakete na svetu ali pa spektakularno eksplozijo. Izjavil je celo, da upa, da se mesto vzleta ne bo preveč poškodovalo. Nedavno je bilo namreč prenovljeno, poleg tega pa je to znana lokacija od koder sta v vesolje odšli raketi Saturn (misije Apollo) in Space Shuttle.

Ko je ura odbila 21:45 (po slovenskem času), se je zagnalo 27 motorjev, podporna ograda se je umaknila in Falcon Heavy je začel svojo zgodovinsko pot. Nič ni eksplodiralo, kar šel je. V ozadju se je slišalo navdušeno vzklikanje zaposlenih pri SpaceX-u, ljudje pred ekrani pa so verjetno s steklenimi očmi in razbijajočim srcem strmeli v ta neverjeten prikaz moči znanosti (vsaj jaz sem). Ko so si vsi malo opomogli, je raketa že prebila zvočni zid.

Starman na svoji poti proti Marsu Vir slike

Še vedno nismo prav dojeli, kaj se dogaja in že se je pokazal rdeč Roadster. Muskov osebni avto, ki je kot poskusen tovor dobil priložnost, da se popelje na izlet po vesolju natančneje proti Marsu. Okoli Sonca naj bi krožil še milijone let. Starman, lukta oblečena v SpaceX-ovo vesoljsko obleko, je nastopil kot voznik. Celotno kuliso je dopolnil napis na armaturi avta: DON’T PANIC. Vsi, ki ste prebrali zbirko knjig Štoparskega vodnika po galaksiji, boste razumeli, ostalim pa toplo priporočam, da knjige preberejo (niso debele). Za piko na i pa je Starman po vesolju peljal ob glasbi Davida Bowieja »Life on Mars«. Če vas to ne navduši ali vam vsaj ne da misliti, ste kar zahtevni.

Po tem čarobnem prizoru sta se odcepili stranski pomožni nosilni raketi in začeli pot nazaj proti Zemlji. Prizor, ki je sledil, bo ostal zapisan v spominih veliko ljudi. Pomožni nosilni raketi sta sinhrono pristali vsaka na svoji ploščadi. Bilo je, kot da gledamo nek znanstveno-fantastični film, ne pa dejanski posnetek. Slika pove vse:

Pristanek pomožnih raket Vir slike

Žal vse ni šlo popolno. Osrednji, jedrni del rakete, ki bi moral pristati na plavajoči ploščadi v oceanu, je zaradi pomanjkanja goriva s 500 km/h treščil v morje 100 m stran. A že vse kar se je zgodilo do te točke, je neverjeten uspeh. Sploh če pomislimo, da je bil to prvi in testen polet.

Morda je dogodek na vas naredil precejšen vtis in želite več? Žan Magerl in jaz sva vsekakor navdušena, zato sva se odločila, da napiševa serijo člankov o Elonu Musku in njegovih navdihujočih podvigih. Do takrat pa lahko preberete moja članka o Teslini strehi in Tesli 3.

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.

2 misli o “Falcon Heavy – prva izstrelitev

Komentarji so onemogočeni.