Procesorji Intel in njihove oznake

Pri družini procesorjev Intel ste zagotovo ugotovili, da je poleg tipov i3, i5 in i7 zdaj tudi i9. Na koncu imena procesorja pa imamo črke. Danes bomo odgovorili na vprašanje, kaj ta črka oz. črke pomenijo?

Čeprav so oznake na procesorjih bolj tipične za prenosnike, kjer te opisujejo določene lastnosti procesorja, so dokaj pogoste tudi pri namiznih procesorjih. Število različnih oznak, ki označujejo procesorje je zelo veliko, vendar ima vsaka svoj pomen.

Najprej vzemimo oznako K. Če vidimo, da se procesor konča s črko K, to pomeni, da je procesor odklenjen. V praksi je to vidno iz tega, da ga lahko overclock-amo oz. navijemo, če imamo seveda tudi matično ploščo, ki to prav tako podpira. Kljub rečenemu je možno navijati tudi procesor brez te oznake, vendar je rezultat dosti slabši, saj je procesor pohabljen. Sposobnost navijanja v prenosnih računalnikih pa je za razliko od namiznih označena s HK.

Naslednja črka je H, ki pomeni High Performance Graphics oz. visoko napredna grafika. Ta označba označuje procesorje v predelu prenosnih računalnikov, ki uporabljajo zahtevnejše grafične čipe. Tak procesor je od ostalih energijsko bolj potraten.

HQ je naslednja oznaka, ki je zopet prisotna v predelu prenosnih računalnikov. S tem označimo procesorje, ki uporabljajo 4 jedra in 8 niti. To so procesorji tipa i7 in nekateri i5.

Oznake, ki so bile do sedaj omenjene, so opisovale zmogljivejše procesorje. Poznamo pa še procesorje, ki so energijsko varčnejši in zato posledično manj procesno zmogljivi. Ultra Low Power oz. ultra majhna moč, ki je označen z U in Extreme Low Power oz. ekstremna nizka moč, ki je označen z Y, so procesorji za zelo nizko zahtevna dela in z zelo malo energijsko rabo, zato baterija pri takšnih prenosnikih zdrži najdlje. Označba E, ki bi lahko bila mogoče bolj ustrezna, pa je označena za procesorje, ki podpirajo ECC spomin.

V predelu namiznih računalnikov pa bomo začeli s črko T. S tem označujemo procesorje, ki še vedno uporabljajo standardno LGA podnožje in so načeloma energijsko varčnejši.

V preteklosti so označevali procesorje s črko P, ki so bili brez integriranih grafičnih kartic, danes pa so to procesorji, ki imajo nizko energijske integrirane grafične kartice oz. IGPU.

Novost za mnoge pa je oznaka G. To so procesorji, ki imajo na čipu za razliko od večine grafični procesor namesto IGPU zdaj VEGA in Intel procesor. Če jih primerjamo s standardnimi IGPU, so ti veliko bolj zmogljivejši in lahko poganjajo tudi VR (virtualno resničnost).

Na starejših modelih družine procesorjev Intel Broadwell sta bili še dve oznaki, R in C. Ti sta označevali visoko zmogljive procesorje in tiste, ki jih lahko navijamo.

Za konec pa je še ostala oznaka X oz. XE. Ta označuje visoko zmogljive procesorje, ki trenutno pripadajo najdražjim i9 modelom Intel, ki pomeni Extreme Edition.

Intel pa je podal še uradno razlago kratic, ki si jih lahko preberete tukaj.

Na voljo pa imate še več člankov, ki razložijo predpomnilnik, hyperthreading in kako so procesorji ustvarjeni.

Vira:
Intel
YouTube

 

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.