Prihodnost oblačnih storitev

Najverjetneje ste že oz. še vedno aktivno uporabljate storitvi Google in Facebook. Zagotovo niste edini in zato ni nič čudnega, da se skozi takšna podjetja pretaka več sto terabajtov podatkov vsak dan. Ste se morda kdaj vprašali, kako se lahko odzovejo na vaše zahteve tako hitro in praktično brez zamika? Ne smemo pozabiti, da se na eno sekundo kliče tudi več milijon zahtev, kjer mora biti vsaka obravnavana skoraj nemudoma. Kako to storijo?

Shranjevanje

Za omogočanje pretoka tolikšnih podatkov, stojijo v ozadju strežniki. Ti uporabljajo zelo napredne in inteligentne algoritme, ki skrbijo za pravilno hranjenje podatkov in njihovo kasnejšo rabo. Kot je že bilo povedano, morajo ti obdelati nekaj milijon podatkov vsako sekundo. Prav tako so med seboj povezani in skupaj ustvarjajo pametne povezave, ki skrbijo za ustrezne odgovore na naše zahteve v pravem času in na pravem mestu.

Stare rešitve so prepočasne

Vse več ljudi pa je začelo uporabljati storitve v oblakih. Te se uporabljajo za shranjevanje pomembnih dokumentov, filmov, glasbe ter vseh ostalih podatkov, ki jih nočemo izgubiti ali pa zanje enostavno nimamo dovolj fizičnega prostora, da bi jih lahko shranili lokalno. Tako so se posledično ustvarile nove zahteve po hitrejši shrambi, saj je ta postala prepočasna za vse potrebe aktualnih uporabnikov.

Tudi če odmislimo napredne uporabnike in podjetja, ki za shrambo svojih podatkov uporabljajo oblak in vzamemo za primer posameznika, kot sem to jaz ali pa vi. Ali bi sploh uporabljali Facebook, če bi bilo potrebno za vsako spremembo stanja ali pa iskanja počakati 5 minut? Najverjetneje ne, zato se sedaj uporablja NVMe preko optike.

NVMe over fabrics

NVMe je še najbolj stabilen, zanesljiv in hiter način prenosa podatkov, ki se uporablja že na mnogih področij. Je novejši in bolj učinkovit protokol, ki je namenjen za shranjevanje podatkov na SSD preko vmesnika PCI Express. Ta je lahko med ostalim najden tudi v novejših prenosnikih, ki lahko za shrambo uporabljajo NVMe SSD. Prav zaradi teh prednosti so začela vsa večja podjetja, kot sta to Google in Facebook, svoje povezave posodabljati na NVMe.

Pretvorba ni bila tako enostavna, saj se pri klasični rabi NVMe tehnologije prednosti vidijo le pri lokalni napravi, ki vsebuje dejansko enoto za shranjevanje, ne pa tudi pri vseh oddaljenih strežnikih. Pomanjkanje oddaljene podpore je pripeljalo do ustvarjanja novega protokola NVMe preko optike. Ta omogoča, da se lahko prednosti te tehnologije uporabljajo tudi pri oddaljenih napravah, preko optičnega kabla in internetnih povezav. Danes uporabljajo poleg tega formata še standarden ethernet protokol, ki zaradi svojega delovanja povezave upočasni in povzroča zakasnitve.

Čeprav je raba teh dveh novih protokolov možna in lahko povečamo hitrost obdelave podatkov, pa se vendarle glavna prednost kaže v novem naboru povezav, ki so se do sedaj uporabljale le v super računalnikih (ime povezave infinabend nekaj to v oklepaju pusti , bom dodal). Ta omogoča nov način povezovanja strežnikov, kjer lahko le-ti neposredno dostopajo do delovnega pomnilnika, kar ustvari veliko hitrejše povezave, ki imajo zelo malo zakasnitev.

Posledice novih rešitev

Kako pa bo vse to vplivalo na končne uporabnike, ki le hočejo dostopati do vsebine na Facebook-u ali pa Googl-u? So bodo večje hitrosti dejansko občutile pri takšnih velikih podatkih? Prav te prednosti so razlog, zakaj hočejo podjetja prenesti ta standard na svoje strežnike čim hitreje. Storitve, ki jih najdemo na Facebook-u in Twitter-ju, ustvarijo na uporabnikovi časovnici vsako sekundo zelo veliko vsebine, kar povzroča zakasnitve. Če zahtevamo vsebino, ki se nahaja na drugem strežniku, bo NVMe tehnologija omogočila, da bo prehod med strežniki neočiten in bo vsebina nemudoma prikazana. Prav tako bodo ugodnosti lahko dobili tudi tisti, ki vsebino nalagajo na spletne strani, kot je npr. Twitch.

Komercialna raba

Ostali pomembni uporabniki, ki bodo uporabljali nov protokol, so tudi zdravstvene ustanove. Te imajo zelo velike baze, ki so lahko kritičnega pomena in lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo. Tu imamo še borzne posrednike, ki se ukvarjajo z nakupi in prodajo delnic, kjer so sekunde zelo kritične. Med ostalim tudi banke, ki bodo lahko prej zaznale zlorabe kartic. Gigant Amazon pa bo lahko ohranil večjo stabilnost med dnevi, ko bo promet zelo visok, kot je to značilno za Cyber Friday.

Prednost je tudi pri ustvarjanju kopij, saj se bodo te ustvarile hitreje in bolj zanesljivo. Za večji delež trga na področju uporabe te tehnologije pa bo potrebno še počakati, saj je ta še dokaj nova in sveža

Vir:

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.