Predstavljamo: Rubrika “Kako Deluje”

Septembra lani smo začeli pisati članke v rubriki KAKO DELUJE, kjer opišemo in predstavimo delovanje najrazličnejših sodobnih tehnologij. Ta prispevek je namenjen predvsem krajši predstavitvi že napisanih vsebin, vsebin ki se še bodo pisale in kot vabilo k prihodnjemu branju, kjer za vas pripravljamo vsebine na področju zabavne in (v prihodnosti) vsakdanje tehnologije.

ZAKAJ BRATI RUBRIKO »KAKO DELUJE«

Dandanes je veliko novih in dovršenih tehnologij za katere pa pogosto ne vemo, kako delujejo. Če pa nas to zanima, se za določene vrste tehnologij zgodi, da informacij sploh ni ali pa so zgolj v tujem jeziku. Zato si na tem mestu prizadevamo, da bi se lahko vsa slovenska javnost, tako mladi kot starejši, izobraževala in raziskovala vse vrste najsodobnejše tehnologije. Vemo, da je v Sloveniji veliko ljubiteljev tehnologije, o kateri pa pogosto ne raziskujejo toliko, kot bi si želeli, saj je tovrstnih kakovostnih spletnih portalov pri nas zelo malo. Poleg tega je znanje o tehnologijah prihodnosti dandanes neprecenljivo. Morda boste z branjem rubrike »Kako deluje« dobili kakšen navdih ali pa odkrili povsem novo področje, ki vas bo morda navdušilo. Če vas torej navdušujeta delovanje in pregled sodobnih tehnologij, vas vljudno vabim, da si na našem portalu Maklus vsak drugi ponedeljek preberete prispevke o sestavi in delovanju vsestranskih tehnologij.

Za ljubitelje.

 

PREGLED RUBRIKE 2018/ 2019

Otvoritev povsem nove rubrike je zaznamoval prispevek o sistemu za prepoznavo obraza. Možnosti uporabe za ta sistem so neverjetne. Aktivno se uporablja pri novejših Applovih telefonih in sodobnih pametnih vratih podjetja Pirnar, ki so svoj odličen prototip predstavili lani na MOS-u v Celju.

Sledil je članek na temo »Elektronika MotoGP motocikla«, ki je bil posvečen ljubiteljem tako imenovane hitre tehnologije. Predstavili smo delovanje elektronike in asistenčne programe motociklov. Poglejte si tudi, v čem se razlikuje elektronika na motorju Marca Marqueza in Jorgeja Lorenza.

Konec oktobra smo objavili članek na temo »Sistem protiraketne varnosti«, ki ga uporablja večina vojaško sposobnih in premožnih držav. Za primer smo vzeli ZDA, ki je najverjetnje najmočnejša svetovna vojaška velesila. V prispevku smo pisali o principu delovanja in o njegovem povezovanju s satelitsko navigacijo ter pomanjkljivostih sistema, ki bi jih sovražna sila ob morebitnem napadu lahko izkoristila.

Sledil je prispevek na manj poznano temo »Tehnologija hologram«, kjer smo predstavili začetke in osnovne principe te posebne tehnologije ter različne vrste le teh. Kje vse pa tehnologijo holograma vidimo v prihodnosti, je na voljo na tej povezavi.

Zadnji, a nič manj pomemben članek, se glasi »Kako deluje nevidno letalo« Tu smo na kratko predstavili zgodovino projektov, ki so vojaške velesile pripeljali do končnega izdelka, ki je dandanes za vojske na voljo tudi v praksi. Izvedeli smo, da je bilo potrebnih veliko izračunov in poskusov na področjih kemije, fizike in matematike. Kako pa zares deluje in kje so prednosti pa v prispevku.

Face ID.

Vse ljubitelje tehnologije, mlade in željne znanja vabimo, da redno spremljate naše dnevne vsebine iz področij tehnologije in kulture. Več o podrobnih opisih delovanja različnih naprednih, pametnih in zanimivih tehnologij pa si boste lahko prebrali vsak drugi ponedeljek. Torej, kam po informacije o delovanju različne tehnologije? Ja na Maklus, seveda.

 

Komentarji
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.