Praznovanje božiča na mednarodni vesoljski postaji

Božič je praznik, ki združi ljudi po vsem svetu, ne glede na njihovo vero, premoženje ali narodnost. To je nekako čas, ko se skupaj z bližnjimi usedemo za isto mizo, pojemo slavnostno večerjo ali kosilo in se pri tem družimo in zabavamo. Ta praznik je tako pomemben, da se praznuje tudi zunaj meja Zemlje, saj ga vsako leto (natančneje od leta 2000 [1]) praznujejo tudi na mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Skupaj s posadko na hitro drvečem ISS-ju božič preko prenosa v živo praznujejo tudi njihove družine in osebje v kontrolnem centru. Ker so na krovu mednarodne vesoljske postaje astronavti iz različnih držav (večinoma iz ZDA in Rusije) se tudi božič praznuje večkrat, odvisno od njihove narodnostne in verske pripadnosti. Pravoslavci in protestantje namreč božič praznujejo po Julijanskem in Gregorijanskem koledarju in tako lahko posadka božič praznuje kar 3-krat: 25. decembra, 6. oz. 7 januarja in celo 19. januarja.

Tradicionalna božična fotografija posadke na mednarodni vesoljski postaji
Vir slike

Čeprav nas od božiča loči še dobrih 10 dni, so že minulo nedeljo na mednarodni vesoljski postaji prejeli paket v katerem je bilo med drugim tudi božično kosilo. Za astronavte bo za božično večerjo na voljo prekajen puran, v pečici pečena enolončnica iz zelenega fižola (angl. casserole), kandiran sladki krompir in brusnična omaka. Za posladek bodo na voljo sadni kolač in piškoti. A to pravo božično pojedino bo uživala le polovica astronavtov, ki so trenutno na ISS, saj bo druga polovica božič praznovala že doma.

Četudi kakšnemu astronavtu božič ne pomeni veliko, bo svoje mnenje kaj hitro spremenil, saj običajna hrana na mednarodni vesoljski postaji ni ravno nekaj, kar bi po odhodu iz mednarodne vesoljske postaje astronavti pogrešali.

Viri:

Komentarji
Žan Magerl

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.