Planet Gemini: se dlančniki vračajo?

Na CES-u, tehnološkem šovu, ki je pretekli teden potekal v Las Vegasu, je precej pozornosti prejelo zagonsko podjetje Planet Computers s svojim izdelkom Gemini. Sredstva je podjetje zbiralo s pomočjo kampanje na Indiegogo, kjer so dosegli velik uspeh: zbrali so skoraj trikrat toliko, kot je bil njihov cilj. Kaj je torej navdušilo vlagatelje?

Da bi odgovorili na to vprašanje, se moramo najprej vprašati, kaj napravica sploh je. Gre za posnetek dlančnika, naprave, ki je bila v devetdesetih letih in na zečetku novega tisočletja med tehnološkimi privrženci zelo popularna. Takrat nam je dlančnik pomagal shranjevati beležke, kontakte in termine ter tako služil kot nekakšen naprednejši digitalni rokovnik. Kasnejši modeli so omogočali tudi brskanje po spletu in pisanje elektronskih sporočil. Večina dlančnikov je spominjala na današnje pametne telefone z obvezno paličico, ki je lajšala uporabo precej primitivnih zaslonov na dotik, drugi (ki jih je izdeloval predvsem Psion) pa so spominjali na miniaturne prenosne računalnike. Slednje je Planet spretno vzel za inspiracijo in ustvaril napravico Gemini, ki se trudi ta davno izumrli trend v letu 2018 zopet oživiti.

Glavna hiba dlančnikov je bila precej nerodna in zastarela programska oprema, ki ni zmogla boja s konkurenco v obliki vedno bolj naprednih prenosnih telefonov. Gemini poganja Android Nougat, hkrati pa je nanj nameščena še distribucija Linuxa, tako da si s programsko opremo končno ni treba delati skrbi. Kljub temu se poraja vprašanje, kdo v današnjem svetu bi tako napravico ob pametnem telefonu sploh znal izkoristiti. Planet Gemini namreč ni nadomestilo za pametni telefon, čeprav je naprednejša različica zmožna telefoniranja in uporabe mobilnega interneta. Proizvajalci nasprotno ciljajo predvsem na ustvarjalce, ki bi jim na poti prav prišla večja tipkovnica. Ker je ta ravno premajhna za desetprstno tipkanje in hkrati precej velika za pisanje s palcema, se dozdeva, da so ciljna skupina v resnici predvsem nostalgiki, ki želijo zopet okusiti že davno izumrli koncept. Glede na večje črke na tipkovnici gre tudi za zanimivo nadomestilo pametnega telefona za starejše ali pa preprosto za razvedrilo za tehnološkega navdušenca.

Zakaj je Planet Gemini torej doživel tak uspeh? Najbolj verjetno zaradi nostalgikov, ki jim Gemini obuja spomine na legendarne dlančnike, je pa glede na relativno ugodno ceno (299$ za WiFi model in 399$ za model z mobilno povezljivostjo) jasno, da je naprava zanimiva tudi drugim, saj gre v svetu nesramno dragih pametnih naprav za prijetno osvežitev. Se dlančniki vračajo? Po vsej verjetnosti ne. A to ni ovira, da ne bi zagonskemu podjetju z zanimivim izdelkom, ki se opira na preteklost, uspelo.

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)