Petro – polomija?

V zadnjem tednu je na svetovno kriptosceno vstopil že nekaj mesecev pričakovan kriptožeton Petro. A to ni »navaden« kriptožeton, saj je prva kriptovaluta, ki jo je izdala država. Venezuela je namreč v globoki gospodarski krizi, inflacija njihovega denarja pa je dosegla že prav neverjetne razsežnosti. Z izdajo kriptovalute želijo tako omiliti inflacijo oz. imeti denar, ki ne bi bil dovzeten na inflacijo njihove primarne državne valute Bolivar.

Zaradi ogromne množice različnih podatkov glede te valute, ki niso bili podkrepljeni z dejstvi, sem se odločil, da je najbolj dostojen vir informacij njihov uradni tehnični papir (angl. White paper). Tak dokument v svetu kriptovalut predstavlja vse pomembne osnovne informacije in dejstva. Po splošnem uvodu o kriptovalutah in tehnologiji veriženja blokov sledi tabela svetovnih rezerv nafte, kjer Venezuela kraljuje na prvem mestu. Sledi tabela o rasti Bitcoina, Rippla in Ethereuma v zadnjem letu, s katerim želijo prikazi volatilnost trga kriptovalut, saj so lanskoletne rasti naštetih valut res izjemne. S tem želijo poudariti pomen kritja kriptovalut z naravnimi bogastvi (nafto), kot naj bi nameravali storiti pri Petro.

Vir slike

Kljub informacijam, da bo kriptovaluta Petro osnovana na Ethereum blockchainu, se izkaže da bo v resnici osnovana na NEM-u. Kriptožetoni pa bodo ponujeni na predprodaji in na ICO-ju, kjer bodo investitorje motivirali z določenimi popusti.

Petro naj bi imel tri funkcije:

  • Valuta
  • Digitalna platforma
  • Rezerva in investicijsko orodje (vidimo lahko celo graf, ki prikazuje razporeditev dobljenih sredstev)
Razporeditev sredstev dobljenih s Petrom
Vir slike

Sami trdijo, da je največja prednost kriptovalute Petro ta, da je njena digitalna ekonomija krita s strani države. S tem dokumentom se obvezujejo, da bodo Petro sprejemali kot način plačila davkov, kazni, prispevkov, pri čemer bodo za njegovo referenčno ceno vzeli ceno Venezuelskega sodčka nafte in njihovega posebnega znižanega količnika. S tem želijo zagotoviti, da si bo kupec vedno povrnil svojo začetno investicijo – vsaj v teoriji.

Kljub splošnemu mnenju, da je valuta Petro krita z nafto, se izkaže drugače. Zapišejo namreč:

»Petro bo neodvisna kripto dobrina, ki bo krita z naftnimi dobrinami in izdana s strani republike Venezuele na blockchain platformi.«

Stavek je zavajajoč, saj je v resnici cena kriptovalute Petro odvisna od cene njihove lokalne nafte. To je velika razlika, valuta namreč ne predstavlja določene količine nafte, vendar od nafte odvisna samo njena vrednost. To je nafta, ki ni bila niti še izčrpana, poleg tega pa je nafta podobno kot njihov uradni denar, podvržena inflaciji. To pomeni, da bo z inflacijo nafte inflacija vplivala tudi na kriptovaluto oz. na njeno vrednost, ki jo zagotavlja Venezuela. Četudi bi držalo, da Petro »krije« država , bi bilo to relevantno samo za Venezuelske davkoplačevalce. Še več, glede na vso videno dokumentacijo lahko sklepam, da bo država sprejemala kriptovaluto Petro po ceni, po kateri se ji bo zazdelo. Kako pa je to drugače od njihove navadne valute, ki je podvržena nenehnemu tiskanju denarja? Tukaj so se sicer obvezali, da ne bodo izdali novih kovancev, to pa še ne pomeni, da ne morejo spreminjati količnika po katerem bodo sprejemali kriptožetone.

Bolj kot odmeven korak v kriptosvetu je izdaja kriptovalute Petro obupan preizkus Venezuelske vlade, da bi nekako potegnila državo iz gospodarske krize. Sami računajo, da bo volatilnost kriptotrga zakrila resnično ozadje valute. Če ne drugega je kriptovaluti onemogočen njen primarni namen, saj ne odstrani nobenega posrednika, realna cena valute je namreč v vajetih države. Namesto blockchaina je država tista, ki služi kot model zaupanja – čemu torej služi blockchain, če je vsaj po mojem mnenju v Petro-lu izoliran od svoje glavne funkcije?

 

Več o tehnologiji blockchain in drugih kriptovalutah si lahko preberite v naslednjih člankih:

Vir:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.