Pametne pogodbe

Gotovo ste se že kdaj slišali za tako imenovane pametne pogodbe, saj se jih vse pogosteje omenja, ko je govora o kriptovalutah ali blockchainu. Trenutno jih uporablja kar veliko blockchain projektov, med katerimi so najbolj znani Ethereum, NEO, Cardano, Qtum in EOS. A kaj v resnici so pametne pogodbe?

Kot sem v svojih prejšnjih člankih povedal že večkrat, je ena izmed največjih prednosti blockchaina prav v njegovi decentraliziranosti, ki zagotavlja, da med dvema udeležencema omrežja ni potrebnega nobenega vmesnega člena, kar prihrani tako čas kot denar. Poleg tega je pomembno, da razumemo, da je zaradi odsotnosti vmesnega člena tudi spremenjena vloga med obema udeležencema izvedene transakcije. Vmesni člen je namreč zagotavljal razmerja udeležencev, zagotavljal zaupanje, poleg tega pa je garantiral izvedbo določenih postopkov ob izrednih dogodkih ali predčasnih prekinitvah transakcij. Če recimo pošljemo 100 € svojemu prijatelju Jakobu preko spletne banke nam spletna banka zagotavlja, da bo ta denar res prišel do prejemnika. Sam postopek pa zahteva čas in provizijo, ki jo odmerimo banki. A banka nam omogoča, da se transakcija prekine. Ta dilema postane bolj pereča, če imamo podjetje in naše stranke plačujejo predračune. Že v naprej morajo biti znani ukrepi, ki si sledijo, če kdo izmed udeležencev ne spoštuje določil, ki so bila vzpostavljena ob sklenjenem dogovoru. S tem mislimo na vse pravne komplikacije v obliki ar, avansov, reklamacij in rokov.

Pogodba in pametna pogodba
Vir slike

Kmalu uvidimo, da je svet posla lahko nepredvidljiv teren s katerim se moramo spoprijeti z varnimi rokavicami, ki nas ščitijo, da se ne opečemo. Blockchain je zaradi svoje varnosti, transparentnosti, nespremenljivosti in decentraliziranosti zato odlično orodje, ki nam lahko pomaga v še tako zahtevni situaciji.

Leta 1994 je tako ameriški pravnik, kriptograf in računalničar Nick Szabo, v svojih raziskovanjih prvi prišel do spoznanja, da bi se lahko decentraliziran register transakcij uporabil za digitalne oz. pametne pogodbe. Pogodbe bi bile v formatu, ki bi jim omogočal, da se prevedejo v računalniško kodo, se shranijo in so v omrežju, v katerem so prisotne, tudi nadzorovane.

Če strnemo definicijo pametnih pogodb v en kratek stavek:

Pametne pogodbe uporabnikom omrežja pomagajo izmenjavati denar, posestva, delnice oz. karkoli vrednega v transparentni in varni domeni, v kateri se izognemo potrebi po vmesnemu členu.

Zakaj pa so te pogodbe pametne?

Ločnico med navadnimi in pametnimi pogodbami je najlažje potegniti s primero urejanja vozniškega dovoljenja. Če želite danes naročiti osebni dokument, morate oditi na upravno enoto, izpolniti formular, čakati do naslednjega desetletja, plačati stroške postopka in nato nekaj časa počakati, da osebni dokument dobite na dom. Pri pametnih pogodbah je zgodba dosti enostavnejša. Zbirko vseh preteklih zabeleženih transakcij (angl. ledger) si lahko predstavljamo kot kavni avtomat, v katerega vržemo kriptovaluto in v naš račun se zapiše novo vozniško dovoljenje. Za vse tehnikalije zadaj poskrbi blockchain. Dodatna vrednost pametnih pogodb je v tem, da imajo ustrezno pravno podlago in so zato veljavne tudi na sodišču.

Še več, pametne pogodbe lahko uporabimo tako, da tako kot pri navadnih pogodbah definiramo pravila in kazni, hkrati pa omogočimo, da se njihovo izvrševanje dogaja avtomatsko.

Pametne pogodbe se lahko uporabi za različne situacije, kot so finančne storitve, zavarovalniške premije, kršitev pogodb, pravo, uveljavljanje kredita, zbiranja sredstev in sodne postopke.

Področja možne uporabe pametnih pogodb

Vlada
e-Volitve – pametne pogodbe zagotavljajo varnost, saj bi za nepooblaščen dostop do volilnic bilo potrebno preveč procesorske moči. Poleg e-Volitev pa bi vlada lahko pametne pogodbe uporabila pri birokraciji.

Uprava
Tehnologija veriženja blokov nam ne prinaša »samo« vira zaupanja, ampak nam zaradi svoje natančnosti, transparentnosti in avtomatiziranosti omogoča, da preprečimo komunikacijske šume in s tem posledično skrajšamo čas, ki je potreben za obravnavo določenih nalog v podjetju. Po navadi morajo namreč podjetja čakati in preverjati, kdaj bo kakšna naloga opravljena ali odobrena, pametne pogodbe pa bi zato poskrbele avtomatsko.

Nepremičnine
Če želimo danes oddajati ali prodati stanovanje rabimo zato posrednika, ki se »potrudi«, da nepremičnino proda pod pogoji, ki so v najboljšem interesu tako kupca kot tudi prodajalca. Temu posredniku moramo potem odstaviti mastno provizijo, poleg tega pa kupčija ni vedno v našem najboljšem interesu. Rešitev ponudijo pametne pogodbe, saj se znebimo vmesnega člena. Pametno pogodbo plačamo in jo vnesemo na blockchain, kjer jo lahko vsi vidijo. Če pride do nakupa neke nepremičnine, se vse zgodi avtomatsko: denar se nakaže od kupca k prodajalcu, zgodi se prepis nepremičnine na novega lastnika, lahko pa bi se tudi spremenili stalni naslovi prebivališč, če bi to ta pametna pogodba omogočala. Možnosti uporabe so namreč skoraj neomejene.

Delovanje pametnih pogodb
Vir slike

Zdravstvo
Osebna zdravstvena kartoteka bi bila lahko shranjena na blockchainu in bila dostopna samo posameznikom, ki bi imeli ustrezen zasebni ključ. Če bi bil bolnik operiran, bi se tako račun za poseg shranil na blockchain v obliki pametne pogodbe in se avtomatsko poslal zavarovalnici. Še več, blockchain in pametne pogodbe bi se lahko uporabile tudi za potrebe uprave bolnice. Ta bi lahko bila na tekočem z nadzorom nad zdravili, regulacijami, testiranji in sledenju zalog. Odnose med bolnico in dobavitelji bi namreč lahko določala pametna pogodba in ko bi število nekega zdravstvenega pripomočka padlo pod določeno mejo, bi se naročilo avtomatsko izvedlo in dobavitelj bi lahko naročilo dostavil hitreje in učinkoviteje.

Kmalu vidimo, da bi take implementacije omogočile varčnejšo rabo sredstev, znižale stroške, odstranile faktor človeške napake in povečale produktivnost vseh vpletenih.

Prednosti pametnih pogodb

Avtonomost
Vsak posameznik je tisti, ki lahko sestavi nek sporazum. Iz postopka se tako odstrani potreba po pravniku, posredniku ali drugemu vmesnemu členu, ki bi pogodbo potrdil. S tem tudi preprečimo nevarnost, da bi nek posameznik manipuliral z vpletenimi v postopku, saj je sama izvedba pogodbe izvedena s strani omrežja in ne s strani človeka, ki je dovzeten za napako.

Zaupanje
Naši dokumenti in pogodbe so kriptirane na deljenem javno dostopnem registru. Tako ni možno, da bi kdo od vpletenih v pogodbi dejal, da so pogodbo »izgubili«.

Povratnost
Na blockchainu so vedne povratne (angl. backup) verzije, tako ne more priti do izgube pogodb, denarja ali dokumentov.

Varnost
Kriptografija zagotavlja, da so naši dokumenti in pogodbe v varnih rokah.

Hitrost
Ste se kdaj zgrožali nad počasnostjo birokracije? No, temu bi lahko pametne pogodbe naredile konec. Pametne pogodbe so v resnici deli programske opreme, ki poskrbijo, da avtomatizirajo naloge in pospešijo postopke. Si predstavljate kako hitro bi vam odobrili štipendijo ali vlogo za vrtec, če bi v naši javni upravi uporabljali pametne pogodbe?

Prihranek
Pametne pogodbe zmanjšajo stroške postopka, saj se izvedejo brez posrednika oz. vmesnega člena (npr. notarja).

Natančnost
Pametne pogodbe so poleg tega da so hitre in poceni tudi natančne, saj odstranijo faktor človeške napake, ki se zna pripetiti ročnem izpolnjevanju in ovrednotenju vlog.

Primer programskega jezika Solidity, ki je bil zasnovan posebej za pisanje pametnih pogodb na Ethereum blockchainu.
Vir slike

Implementacije pametnih pogodb

Kot sem že omenil je danes na svetu več blockchainov, ki omogočajo vnos pametnih pogodb. Najbolj znan je gotovo Ethereum, čigar ustanovitelj Vitalik Buterin se je lotil izdelave lastnega blockchaina prav zato, ker je prepoznal možnosti, ki jih bolj izpopolnjene pametne pogodbe lahko prinesejo. Bitcoin namreč tudi omogoča izgradnjo enostavnih pametnih pogodb, a ker so njihove zmožnosti zelo omejene, je želel to spremeniti. Njegov glas je v Bitcoin skupnosti ostal preslišan, zato je odšel na svojo pot. Ethereum danes velja za enega izmed najbolj perspektivnih blockchain projektov, saj ima dober poslovni model, poleg tega pa relativno enostavna uporaba Ethereum pametnih pogodb omogoča, da se številni blockchain startupi odločijo za uporabo Ethereum blockchaina.

Ethereum Vir slike

Pametne pogodbe imajo res velik potencial, saj lahko korenito spremenijo našo družbo in načine, kako s pogodbami in vlogami operiramo. Največji problem pametnih pogodb je še vedno v njihovi širši uporabi, saj bi jih morale za res množično uporabo priznati države. Količina pravnih nevšečnosti je namreč največja prav v zvezi z državnimi pogodbami in vlogami. Trenutno pa lahko pametne pogodbe uporabite za kaj drugega, lahko recimo lansirate svoj ICO (angl. Initial Coin Offering), lahko ustvarite svoj kriptožeton ERC20 na Ethereumu ali pa jih uporabite za svojo lastno zabavo.

Viri:

Komentarji
Žan Magerl

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.