Pametna ročna ura ali nosljivi merilnik aktivnosti?

Zadnjih nekaj let doživljamo skokovit napredek v razvoju pametnih ročnih ur in nosljivih merilnikov aktivnosti. Trg le-teh je postal zanimiv tudi za ljudi, ki se s športom ne ukvarjajo profesionalno, temveč želijo le izboljšati vedenje o svojem zdravju ter ga s pomočjo the naprav izboljšati.

Pametne ročne ure niso več le grde, počasne in nezanesljive, postale so nadvse lepe, tehnično dovršene in sposobne natančnega merjenja številnih podatkov. Z njimi lahko ugotovite kakšen je vaš srčni utrip čez cel dan, koliko kilometrov na dan prehodite, koliko ur ste aktivni, kakšen je vaš stres, kako dolgo in dobro ste spali, v kakšni kondiciji ste glede na druge, vam podobne uporabnike.

Da bomo razumeli, ali je za vas bolj primerna pametna ura ali nosljivi merilnik aktivnosti, v čem se razlikujeta in kaj so njune prednosti, moramo razjasniti njune razlike.

Pametna ročna ura je podaljšek pametnega telefona, kar v praksi pomeni, da lahko (pri bolj zmogljivih urah) telefon pustite doma, saj ima ura vgrajen LTE sprejemnik in lahko z njo kličete, pošiljate sporočila in dostopate do spleta ter raznih aplikacij. Ali je to primerno in priporočljivo, je popolnoma drugo vprašanje. Pametna ročna ura se torej osredotoča na izpopolnitev oz. dopolnitev funkcionalnosti pametnega telefona, medtem ko je nosljivi merilnik aktivnosti bolj namenjen zdravju in športu. To ne izključuje dejstva, da lahko ponavadi prikazuje obvestila iz telefona, vendar je glede “pametnih” funkcij omejen. Cilja namreč na uporabnike, ki želijo več podatkov o svojem zdravju, fizičnih zmogljivostih in počutju, manj pa ne tiste, ki želijo poleg telefona še napravo, kjer bodo na roki vedno opozorjeni o novih sporočilih.

Nosljivi merilnik aktivnosti Garmin Vivoactive 3 Music. Vir: Wareable

Meja med dvema tipoma naprav postaja vedno bolj zamegljena, saj lahko nosljivi merilniki aktivnosti omogočajo tudi pametna obvestila, aplikacije in plačevanje, pametne ure pa se vse bolj osredotočajo tudi na merjenje vse več zdravstvenih podatkov. Dober dokaz tega je nova Applova ura 4. generacije, ki bo lahko merila EKG. Ta je ponavadi rezerviran za medicinske naprave in dejstvo, da ga je Apple vgradil v svojo uro potrjuje premikanje meje med dvema tipoma naprav.

Še vedno lahko na trgu najdete tiste prave nosljive merilnike aktivnosti, ki imajo navadno daljši življenjski cikel baterije in poseben ekran, ki je viden vedno. Takšne naprave so lahko celo brez zaslona na dotik, še posebej če so narejene za triatlonce, ki so veliko časa v vodi. A dobra stran tega je, da je na trgu vedno več naprav in tako prava za vsakogar.

Pametna ročna ura Samsung Galaxy Watch. Vir: Akket

Če imate obvestil in “pametnih funkcij” dosti, vseeno pa želite izboljšati svoje zdravje in se osredotočiti na šport, bo prava izbira za vas merilnik aktivnosti. Pogledate lahko naprave Garmin, Fitbit, Suunto, Xiaomi itd. Drugi, ki želite podaljšek telefona in manj osredotočenosti na zdravje ter šport, si oglejte Apple Watch (samo če uporabljate tudi iPhone), Samsung Gear in Huawei Watch.

Te nove naprave, ki so z vsakim mesecem bolj zmogljive, predstavljajo odlično alternativo za tiste, ki ste navajeni na zapestno uro, poleg tega pa se radi ukvarjate s športom. Tako kupite eno napravo, ki bo poskrbela za oboje. Ne gre pa zanemariti učinka, ki ga imajo pametne ure na nas. Ko imamo na voljo vpogled v vse informacije o našem zdravju, želimo te informacije izboljšati. Vse postane nekakšna igra. Ob nošenju ure boste šli tečt le zato, da bo ekran pokazal boljšo kondicijsko pripravljenost in vsako uro pretegnili noge za tisto kljukico, ki se potem prikaže na napravi.

Čeprav merilniki aktivnosti niso primerni za vse, na primer tiste, ki jim le-ti sploh ne bi pomagali, pa postajajo vse bolj privlačni prav za vse generacije in širok spekter ljudi. Le kdo ne bi želel vpogleda v svoje sposobnosti in zdravje, ki je kljub vsemu najpomembnejša stvar, kar jih premoremo. Brez njega druge stvari izgubijo čar.

Komentarji
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Latest posts by Sara Mikac (see all)

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.