OVERCLOCKING (NAVIJANJE) – Prvi del (GPU)

Ko slišimo besedo navijanje, se najbrž spomnimo na kakšni navijanje ušes ko smo še bili majhni, vendar je govora o navijanju procesorjev in sicer grafičnih oz. logičnih, tj. CPU in GPU.

Ko kupimo novi grafični procesor, recimo NVIDIA GTX 960, ker nismo imeli dovolj denarja za 970 želimo, da nam igre poganjajo vsaj na 60 FPS, sicer je igra COMPLETELY UNPLAYABLE, kajti mi smo del PC MASTER RACE! Šalo na stran, pridejo trenutni, ko je igra enostavno prezahtevna za optimalno delovanje in tu pride v poštev overclocking.

 

Slika_1

Ko kupimo grafično kartico je ta nastavljena na določeni memory in core speed. Pri 960 je ta 1127 za core in 3505 za memory. Torej, če želimo izboljšati delovanje grafične kartice moramo to naviti, torej povečati te dve številki, kar bo v končnem rezultatu se prikazalo kot večje število FPS-jev, saj bo grafična kartica imela na voljo več procesorske moči za izračun raznih geometrij, izrisov in drugih grafičnih zahtevnih izračunov.

Slika_2.png

Grafične kartice lahko navijemo s pomočjo programa MSI Afterburner, ki je med člani teh podvigov, že stari znanec in se je kot takšen uveljavil med enega izmed najbolj priporočljivih programov za navijanje grafičnih procesorjev. Program ni le zastonj, vendar deluje tako kot na AMD in NVIDIA grafičnih karticah, ima tudi možnost spremembe hitrosti ventilatorja na grafični kartici ter seveda možnost izbire različnih profilov, ki ustrezajo vašim potrebam in pa rabi, omogoča tudi pregled temperatur vaših komponent, prav tako vam ponuja možnost snemanja aplikacij, da lahko te kasneje naložite na že vsem znan YouTube.

Slika_3.jpg

 

Seveda se to vse sliši lepo in prav, torej zakaj to ne storijo vsi, in s tem prihranijo stotine evrov, namesto, da bi kupili kar novi hardware? Odgovor je preprost. Strah in neznanje. Dejstvo je, da te »mašinice« stanejo precej denarja, in uniči eno zaradi človeške, lastne napake bi bilo neumno, zato se mnogi odločijo, da je to preveč in se v te vode sploh ne podajo, vendar če odstranimo faktor strahu, vidimo, da to v resnici sploh ni takšen »bav-bav«, kot ljudje mislijo, da je. Dandanes je navijanje zelo preprosto in razen, če spreminjamo napetosti, oz. še v primeru, ko to počnemo, možnosti, da bi naša preljuba grafična kartica prišla v okvaro, zelo, zelo majhne.

Torej kako začeti? Najprej imamo tako imenovani »base clock«, ki je tista primarna številka naših procesorskih ur, katere povečujemo za 50MHz. Tu se razmišljanja mnogih razlikujejo, saj nekateri pravijo, da je to preveč in bi se moralo začeti s 10Mhz, vendar jaz menim, da po tem ni potrebe, saj v primeru, da vidimo nestabilnost, lahko zmanjšamo za 10Mhz in zmanjšujemo, tako dolgo, dokler ni stabilno. Da nadaljujem, povečamo core in memory clock za 50Mhz, nato poženemo benchmark, priporočam Heaven Benchmark, ki je brezplačen in doseže zahtevane rezultate. Za tiste, ki ne vedo kaj benchmarking je, v glavnem testiranje moči in stabilnosti procesorjev. Nato, če je računalnik še vedno aktiven in se zaradi nestabilnosti, ni sesul, nadaljujemo z naslednjim benchmarkom in sicer FurMark. Ta je za razliko od prejšnjega veliko bolj zahteven vendar, zaradi tega tudi daljši in pa bolj sprejemljiv vir stabilnosti. Tega pa pustimo teči okoli 15 min, lahko več, in če računalnik ostane stabilen, gremo in povečamo takt še za 50 MHz. To delamo tako dolgo, dokler se nam računalnik dobesedno ne sesuje oz. ko začnemo videti artifacts (artifakte). Ko pride do sesutja, zaradi nestabilnosti imamo na izbiro 2 možnosti.
1) Zmanjšanje takta za 10MHz

2) Povečanje napetosti (voltage)

Slednji je bolj riskanten, saj kot vemo se z povečanjem električne napetosti, poveča temperatura, ta pa je smrt vsem električnih napravam, zato je priporočljivo, če še v tem niste vesti in se na te stvari ne spoznate najbolj, raje poglejte kako to počno drugi in kakšne možnosti vam to ponuja.

Za ostale pa preprosto zmanjšajte takt in zmanjšujte tega dokler sistem ni stabilen. Torej zopet zaženite Heaven Benchmark in nato FurMark vsaj 15 minut. Ko ste prišli do konca in ste dobili največje možne takte, ki vam jih grafična kartica omogoča, si čestitajte! Navili ste si grafično kartico, pridobili FPS-je in prihranili evre.

Razlika bo seveda v temperaturi, saj bodo te po največji verjetnosti višje, kajti zdaj naprava deluje hitreje, kar pomeni, da potrebuje boljše hlajenje, ki ga lahko ponudite s višjimi obrati ventilatorja oz. da kar preklopite na vodno hlajenje.

Prvi del je končan, v drugem delu pa bomo govorili o navijanju procesorjev.

Vira:

-Google
-YouTube

 

 

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.