OVERCLOCKING (NAVIJANJE) – Drugi del (CPU)

To je zadnji del člankov o navijanju. Tukaj si lahko ogledate še prvi del.

V prejšnjem delu smo spoznali, kako naviti grafične procesorje oz. GPU-u, danes pa bo beseda tekla o navijanju centralno procesne enote, tj. procesorjev CPE (Angleško. CPU)

 

 

Slika 1

Procesor je za razliko od grafičnih kartic obvezna komponenta vsakega računalnika in ta brez nje enostavno ne more delovati. Za osnovne namene, kot je to pisanje dokumentov, poslušanje glasbe, gledanje filmov in brskanje po spletu, nam npr. procesor z dvema jedri ponudi dovolj moči za opravljanje teh opravil. Seveda je dobro, da v današnjem času imamo vsaj štiri jedrne procesorje, vendar je za minimum potrebno imeti vsaj dva. Če pa želimo računalnik uporabiti za stvari, ki so procesorsko bolj zahtevne in kompleksnejše, kot je to urejanje video posnetkov, urejanje slik v Photoshop-u ali pa poganjanje novejših igric na višjih grafičnih nastavitvah z vsaj 30 FPS, nam včasih trenutna procesorska moč enostavno ni dovolj. Zato nam ostanejo tipično dve možnosti, in sicer:
1) Kupiti nov procesor
2) Naviti trenutni procesor (Overclocking po angleško)

Ker seveda v članku teče beseda o slednji stvari, bomo izbrali kot trenutno, najboljšo rešitev navijanje našega, najverjetneje starega, procesorja. Dejanski pristop k samemu navijanju se ta, za razliko od navijanja grafičnih kartic lahko razlikuje in sicer imamo v našem primeru, možnost navijanja preko BIOS-a, vendar se koncept kot takšen dosti ne razlikuje. V osnovi še vedno povečujemo takt, toda zdaj se povečuje takt procesorja oz. GHz-ci. Torej, če imamo procesor, ki ima po tovarniških nastavitvah nastavljen takt na 3.5GHz, ga lahko s pomočjo navijanja, dvignemo do 4,5GHz, in tako optimalno povečamo  surovo procesorsko moč, ki nam bo prinesla hitrejše delovanje v igrah in urejanju medijev, saj bo lahko izračunavanje potrebnih zahtev, potekalo hitrejše.

Slika 2

Da bomo lahko opravili naše navijanje kar se da uspešno bomo potrebovali kaj več kot samo programe. Ena izmed zahtev, ki bo najverjetneje potrebna je boljše ohlajevanje torej boljši procesorski hladilnik. Ker navaden Intelov hladilnik, ki pride skupaj s procesorji opravi svoje delo zadostno, vendar ko pride v enačbo še navijanje, so temperature v večini primerov previsoke in je potrebno opraviti nakup novega. Ta ni potrebno da stane veliko denarja in bo tudi takšen za vsaj 20-30€ opravil nalogo dosti bolje, kot Intelov. Dobro bi tudi bilo, premazati procesor s novo termalno pasto, saj se bo stara ob odstranitvi starega hladilnika oz. ventilatorja delno odstranila, zato je tudi priporočljivo, da se opravi nakup nove paste, in bo takšna za okoli 10€ prav tako opravila svojo nalogo. Zadnja stvar, ki jo še moramo urediti je matična plošča, saj je tudi od te odvisno kako dobro lahko navijemo naš procesor, zato v primeru, da je matična plošča zelo stara ali pa zelo poceni, nam najverjetneje ne ponuja take dobre možnosti navijanja, kot bi nam to lahko prinesla novejša in starejša. Zato je priporočljivo, ko opravljamo nakup novega računalnika oz. pri nadgradnji starejšega, da pri izbiri matičnih plošč nismo »škrti« in kupimo takšno za vsaj 100€, ki nam bo definitivno omogočala boljše navijanje, kot bi nam recimo ponudila takšna za 50€. Ko smo z nakupi novih končali, je čas za dejansko navijanje in kot smo že prej omenili imamo na voljo dve možnosti in sicer navijanje s pomočjo programa, kot smo to storili v prvem delu, ko smo navijali grafično kartico ali pa navijanje preko BIOS-a, ki bo za razliko od prve možnosti, definitivno delovala, saj je možno, da določeni procesorji nimajo možnosti navijanja preko programa zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.

Najprej bomo morali priti v BIOS. To bomo storili tako, da bomo ob zagonu računalnika ali pa ponovnemu zagonu, pritiskali tipko F2 tako dolgo, dokler ne bomo prišli v nekakšen meni. Pri nekaterih računalnikih se to razlikuje in je BIOS dostopen s pritiskanjem F1 ali pa celo F12, vendar so takšni primeri redki. Ko smo prišli v BIOS bomo videli, da imamo na izbiro mnogo možnosti. Od pregleda vseh komponent, temperatur procesorja, hitrosti ventilatorja, do nastavitev primarnega diska, formatiranja tega, in še mnogo več. Mi se bomo posvetili CPU nastavitvam. V vsakem BIOS-u piše podobno, v našem primeru bo to Advanced Chipset Features. Tu lahko spremenimo voltage in clock multiplier, in to je pa tudi to, kar bomo spreminjali. Potekalo pa bo tako, najprej nastavimo clock multiplier do koliko želimo imeti OC. Torej če imamo 3.5GHz in hočemo 4.5GHz. moramo premakniti iz 35 na 45. Po tem shranimo spremembe in zaženemo orodje za testiranje stabilnosti. Mi bomo uporabili Prime 95.

 

Slika 3.jpg

Tu izberemo kako močno želimo obremeniti procesor, in ker želimo, da je procesor res stabilen, ga bomo obremenili kaj se le da, saj bomo v realnih aplikacijah uporabe, uporabljali v manjši intenzivnosti, zatorej če je tu stabilen, nam bo stabilen tudi v normalni uporabi, vendar seveda to ni 100%, toda je najbližje kar lahko pridemo. Testiranje naj traja približno 15 minut, vendar nekateri pravijo, da bi naj pustili program delovati čez noč, kar se mi zdi precej brutalno, razen, če seveda ti, kot uporabnik uporabljaš računalnik več dni zapored brez, da ga ugasneš, je potem takem to najverjetneje potrebno. Če se nam vmes računalnik sesuje ali pa zmrzne, moramo povečati napetost tj. voltage (Ang.) ali pa spremeniti multiplier na manjše številke, torej zmanjšati navijanje. Toda pozor! Z povečanjem napetosti, bomo tudi povečali temperature, in če nam je hlajenje slabo, lahko to povzroči fizične poškodbe procesorja, zato razen, če ste prepričani, da je hlajenje res zelo dobro se tega raje ne lotite, in ostanite pri le spreminjanju multiplier-ja. To počnemo tako dolgo, dokler ni testiranje stabilnosti stabilno in se nam računalnik več ne sesuva oz. zmrzuje. Glede testiranja samega, ni potrebno preveč skrbeti za zdravje komponent, saj se računalnik ob nestabilnemu navitju sam ponastavi nazaj in dejanskemu življenju procesorja ne povzroči manjše številke.
Druga stvar, na katero pa je tudi potrebno biti pozoren, pa je seveda temperatura. Ta se bo ob višjemu navitju povečala. Če nam temperatura ni všeč oz. če menimo, da bi morala biti nižja, imamo na voljo dve možnosti. Nakup boljšega hladilnika ali pa zopet zmanjšanje navijanja.

Ko smo z rezultati zadovolji smo opravili navijanje procesorja in si tako pridobili boljše rezultate v igrah in programih, brez nakupa novega.

Vira:

-Google
-YouTube

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.