Sončne celice nove generacije

Na splet in v revije redno prihajajo novice o novih in neverjetnih tehnoloških dosežkih, a nad naslednjo sem bil res osupel. Izjemna Hannah Brückstümer in njena ekipa že nekaj let razvijajo natisljive, prilagodljive in izjemno tanke ter predvsem organske sončne/fotovoltaične celice. Ta neverjetna tehnologija je bila javnosti podrobneje predstavljena na TED konferenci letos aprila. S takšnim načinom pridelave energije se ukvarja tudi podjetje Tesla. Sam veliko berem in poizvedujem o tehnologiji na področju fotovoltaike in moram reči, da je slednja res izjemna.

Jasno je, da smo do 2. 8. 2017 porabili več naravnih zalog, kot jih narava zmore regenerirati v enem samem letu. To je dokaz in spodbuda, da moramo spremeniti naš način porabe in pridelovanja različne energije. Gospodinjstva so tista, ki porabijo kar 40 % vse energije, ki jo dejansko potrebujemo. Za podjetja, ki delujejo na tem področju, je ključno vprašanje, zakaj ne bi stavbe oziroma gospodinjstva postala izdelovalec in ne večinski prejemnik energije.

STRUKTURA

Najprej naredijo mešanico polimerov in jo preoblikujejo v črnilo, s katerim kasneje preprosto natisnejo organski del sončne celice. Ta natisnjena tanka plast (0, 2 μm) je tista, ki absorbira sončno energijo. Plasti polimerov so obdane z majhnimi molekulami fulerena. To plast imenujemo aktivna plast, ker poskrbi za pravilno prehajanje svetlobe in naboja. Aktivna plast je nameščena med kovinskima elektrodama.

Mikroskopski prikaz celice

 

Delci svetlobe (fotoni) prehajajo skozi transparentno oksidno steklo in črnilo, kjer se pozitivni in negativni delci razdelijo na svoje strani ter preko elektrode prenašajo nastalo električno energijo. Izjemno pomembno je dejstvo, da so stroški izdelave relativno majhni in da tehnologija deluje tudi v praksi.

PREDNOSTI IN KARAKTERISTIKE

Poleg tega, da je plast izjemno tanka in da je izkoristek pretvorbe neverjeten, ima še veliko, recimo temu estetskih prednosti. Ker v resnici celotna celica prepušča nekaj svetlobe, se lahko, in se tudi bo, uporabljajo v različnih parkih in kjerkoli na prostem za senco, ki je koristna ob vročih dneh. Arhitekti in gradbeniki so izjemno navdušeni nad temi celicami, saj se jim da prilagoditi tako barvo, kot tudi obliko. Celica je izjemno tanka, prilagodljiva in celo upogljiva. Torej, če povzamemo – organska fotovoltaika omogoča, da vsaka zgradba postane estetsko oblikovana sončna elektrarna in s tem prepreči preveliko energijsko potrošnjo.

Organska fotovoltaična celica

 

Če vam ni do manj estetskih in velikih klasičnih sončnih celic ter če želite imeti hišo oblikovano po najnovejših arhitekturnih zasnovah si ob prvi priložnosti kupite organske fotovoltaične celice.

V kolikor želite izvedeti še več, vas vabim, da si ogledate to spletno stran.

Viri:

 

Komentarji
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Latest posts by Aljaž Krajnc (see all)

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, podjetništvo in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.