Oneplus 6 je končno tu!

Kitajski Oneplus je šestnajstega maja v Londonu predstavil težko pričakovani telefon Oneplus 6. O nasledniku Oneplusa 5T smo zaradi številnih govoric, ki so že več mesecev krožile po spletu, še pred uradno predstavitvijo vedeli precej, kljub temu pa je novi kitajski pametnjakovič na marsikaterem področju presenetil.

Po pričakovanjih smo dobili zaslon z zelo tankimi robovi, na vrhu pa ga krasi za 2018 značilen izrez za kamero, zvočnik in tipala. Ker je tega že lani populariziralo neko drugo podjetje, ki se po filozofiji precej razlikuje od razvijalcem in denarnicam prijaznega Oneplusa, je jasno, da gre za najbolj kontroverzno oblikovno odločitev na novi napravici. Manjše razočaranje ostaja, da je zaslon “le” ločljivosti FullHD (1080p) in ne QuadHD (1440p), kot so namigovali številni viri. Ker je tudi zelo velik in v diagonalo presega šest palcev, je jasno, da bodo tisti, ki iščejo, brez težav ločili piko od pike. A to ni ravno namen, kajne?

Druga zanimivost je steklen zadnji del, ki je na voljo v mat in svetleči obdelavi, a brezžičnega polnjenja Oneplus 6 kljub steklenem zadku žal ne ponuja. Po pričakovanjih so tu še trenutno najboljši Qualcommov procesor (Snapdragon 845), ki v navezi z razkošno odmerjenim delovnim spominom (6 oz. 8 GB) napoveduje gladko uporabniško izkušnjo, h kateri bo nedvomno pripomogla tudi lahka androidna preobleka v obliki Oxygen OS-a. Baterijo velikosti 3300 mAh bo seveda še vedno polnila Oneplusova tehnologija hitrega polnjenja Dash Charging, od prejšnjega modela ostaja tudi zelo hitro prepoznavanje obraza. Tudi fizični priklop za slušalke na “šestki” še najdemo.

Novost je vodoodpornost, ki sicer ni  podprta z IP oceno, a naj bi telefon po novem prenesel precej več dežja in tudi kak padec v lužo. Androidnim entuziastom bo zelo všeč tudi novica, da je telefon vlkjučen v Googlov Beta program in da bo tako zanj že ob splavitvi na voljo beta različica prihajajočega androida P. Nadgradnjo je doživel še sistem dveh kamer, ki ob istih goriščnih razdaljah skušata ustvariti prepričljive posnetke z umetnim boke efektom. Hkrati je nova optika sposobna zajemati počasne posnetke pri 480 sličicah na sekundo v resoluciji 720p in posnetke 4K pri šestdesetih sličicah na sekundo.

Na kratko je Oneplus 6 telefon, ki za relativno malo denarja (520 evrov za osnovni model) še vedno ponuja presenetljivo veliko. Žal je podjetje hkrati skoraj popolnoma opustilo željo po tem, da bi bili njihovi pametni aparati drugačni in drzni, kot so bile prve generacije. Nove smernice marsikateremu zvestemu kupcu zagotovo ne bodo všeč, a bodo hkrati brez dvoma privabile tudi nove, manj avanturistične potrošnike. Oneplus 6 je tako nedvomno bolj dolgočasen od svojih predhodnikov, a se mu kljub temu obeta precej svetla prihodnost.

Priporočamo tudi ogled videoposnetka:

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Oneplus 6 je končno tu!

Komentarji so onemogočeni.