Novi jailbreak za iOS 11.3.1!

Že pred meseci smo objavili novico, da je bila Cydia, popularna aplikacija za nameščanje in posodabljanje prilagoditev, “hackov” in piratskih vsebin na jailbreak-ane iNaprave, posodobljena za iOS 11. Čeprav je bil iOS od različice 11.0 do 11.1.2 “zlomljen” že nekaj mesecev prej, so uporabniki morali počakati na stabilno različico Cydie, brez katere je nameščanje dodatkov zelo zahtevno.

Sledilo je nekaj mesecev zatišja, pred kratkim pa je Ian Beer odkril varnostno luknjo v različicah iOS-a do 11.3.1 in javno izdal “exploit”, ki ga je uporabnik pod psevdonimom CoolStar uporabil za razvoj komercialno dostopnega jailbreaka. Prvo različico je splavil pred tremi dnevi, od včeraj pa je na voljo tudi nova, precej bolj stabilna različica. Kljub temu gre opozoriti, da je proces še vedno lahko precej nepredvidljiv, saj se jailbreak z novo aplikacijo Electra v prvem poskusu skoraj nikoli ne posreči. Ko nam s pomočjo ponovnega zaganjanja in spreminjanja določenih nastavitev končno uspe izvesti jailbreak, je ta stabilen. Cydia deluje brez težav, tudi veliko popularnih “tweakov” je že prilagojenih na novi iOS.

Kot večina jailbreakov zadnjih nekaj let je tudi najnovejši t.i. “semi tethered”, kar pomeni, da je po vsakem ponovnem zagonu naprave treba jailbreak ponovno “omogočiti” s pomočjo aplikacije Electra. Na voljo sta dve različici, ena za uporabnike, ki imajo na voljo plačljiv Applov razvijalski račun (developer account), in ena za vse ostale. Čeprav je prva nekoliko bolj stabilna (uporablja tudi povsem različen exploit), je druga zaradi povsem brezplačne narave precej bolj popularna.

Če imate na voljo iNapravo, ki ima nameščen iOS do različice 11.3.1, vam jailbreak toplo priporočam. Morda se splača počakati še kak teden na bolj stabilno različico, a tudi trenutna različica ne predstavlja večjega tveganja za vašo napravico. Kot vedno je backup vseh podatkov obvezen, a boste v najslabšem primeru ob namestitvi neprilagojenega “tweaka” morali pač tovarniško ponastaviti napravo s pomočjo iTunesa. Čeprav večina verjame, da je jailbreak precej bolj tvegan od rootanja androidnih naprav, je zasilna rešitev na iOSu precej bolj elegantna od večine androidnih. Poleg tega vam ni treba skrbeti, da boste razveljavili garancijo, saj se da vse sledi jailbreaka povsem zakriti, kar je pri rootanju v večini primerov praktično nemogoče. Če vas torej mikajo teme, prilagojene animacije, nočni način, spreminjanje uporabniškega vmesnika in raznorazni “hacki”, vam sporočam samo eno: veselo na delo!

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)