Novi iPad Pro 2018, stari iOS

Apple je imel konec oktobra konferenco. Če so septembra predstavili nove iPhone, so zdaj na vrsto prišli iPadi. Dva nova iPada Pro, da smo bolj natančni. Po letih in letih zelo podobnih dizajnov sta novi napravici zdaj končno popolnoma prenovljeni. Konkretno stanjšani robovi, prvovrstva kvaliteta izdelave, končno dodan vhod USB tipa C, resnično težko dojemljiva zmogljivost novih procesorjev… Človek bi si mislil, da je že skrajni čas, da te magične tablice nadomestijo računalnike. In skorajda bi imel prav.

Zanimive novosti…

iPad Pro 2018 je na voljo v dveh velikostih: z enajstpalčnim in 12,9-palčnim zaslonom. Oba modela sta si po specifikacijah identična in oba sta glede na prejšnje različice doživela zelo konkretno preoblikovanje. Robovi okoli zaslona so stanjšani, zaslon pa je v kotih lepo zaobljen. Poslovil se je gumb za domov in s tem tudi Touch ID, tako da smo za navigiranje po sistemu zdaj odvisni od gest. Dodan je Face ID, ki na novih iPadih dela tako v pokončnem kot v ležečem načinu in tudi takrat, ko je iPad obrnjen na glavo. Z vsem tem novi napravici močno spominjata na iPhone X in letošnje iPhone.

Novost, na katero smo vsi najbolj nestrpno čakali, pa je vhod USB tipa C. Letošnji iPad Pro je prvi iPad s tem vhodom, kar odpira nekaj novih možnosti. Poudarek na nekaj. Res je sicer, da se da prek USB C vhoda neposredno nalagati fotografije in videoposnetke na tablico in da se da novi iPad Pro končno povezati z zaslonom. A žal je vse, kar vhod omogoča, precej omejeno. Tako iPada, ko je priključen na zunanji monitor, ne moremo upravljati z miško, kar zelo omeji funkcionalnost zunanjega zaslona. Prav tako se ne da neposredno povezati nobenega zunanjega nosilca podatkov, ker iOS njegove vsebine ne bo znal prebrati. Tudi razne mešalne mize in druga profesionalna oprema brez namenskih aplikacij (ki jih skorajda ni) ne bodo delovale. Tako je novi vhod sicer dobrodošla nadgradnja, a žal še zdaleč ne bo mogel nadomestiti pravega računalnika.

Posodobljen je tudi Apple Pencil, ki se po novem magnetno poveže z iPadom in s tem tudi brezžično polni; Apple se je končno odpovedal štorastemu in neinovativnemu polnjenju preko lightning vhoda. Na voljo je tudi posodobljena Applova tipkovnica, ki pa večjih novosti ne prinaša. Nova dodatna oprema je sicer zanimiva, a se še zdaleč ne mora kosati s šokantnostjo novega procesorja. Applov A12X Bionic je zmogljivejši od 92 % prenosnih računalnikov; v testih zmogljivosti prekaša skoraj vse sodobne “laptope” in “ultrabooke”. V navezi s 144 Hz zaslonom (ta sicer ni nov) tako pričara neverjetno gladko in odzivno uporabniško izkušnjo. Žal pa bo večina te moči ostala neizkoriščene.

…in glavna hiba

Težavo novega iPada predstavlja iOS. Ta se je z leti sicer res precej razvil in na iPadih vizualno že spominja na primitivno različico macOS-a. Žal se omejitve pokažejo takoj, ko želimo opravljati resnejše delo. Še tako osnovna operacija kot nalaganje vsebin na USB kljulček bo novemu iPadu predstavljalo težavo. Veliko je tudi pomanjkanje profesionalnih aplikacij. Leta 2019 naj bi sicer bil na voljo neokrnjeni Photoshop, a smo sicer skoraj v celoti omejeni na primitivnejše mobilne različice, ki jih lahko poganjamo tudi na iPhonih. Tako bo neverjetna moč novih iPadov brez aplikacij, ki bi jo znale izkoristiti in z vsemi omejitvami, ki jih iOS prinaša, ostala neizkoriščena. Tudi odstranitev vhoda za slušalke bo večino razočarala. Novi iPad Pro je sicer res najbolj privlačna in dovršena tablica na tržišču. A dokler bo predstavljala le mobilno kinoteko, prenosni brskalnik in nedovršen pisarniški pripomoček, je cena, ki se za modele več spomina in z dodatnimi stroški za tipkovnico in Apple Pencil dvigne krepko nad tisočaka, res težko upravičljiva.

Vir: –Apple

WCCFtech

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Novi iPad Pro 2018, stari iOS

Komentarji so onemogočeni.