Note 9 na kratko

Prejšnji četrtek so predstavniki Samsung Slovenija v cankarjevem domu predstavili novega predstavnika družine Note, Note 9, dogodka pa sem se kot predstavnik skupine Maklus udeležil tudi sam. V res lepem in domišljenem okolju so nas skušali prepričati, da je najnovejši južnokorejski pametnjakvič res vreden zelo zasoljene cene, ki se bo za model z več spomina dvignila krepko nad everskega tisočaka. Jim je uspelo?

Vse se je začelo z videoposnetkom, kjer uporabnik mobilnega telefona, ki vsaj po softveru močno spominja na iPhone, naleti na številne težave. Začne se s težavo kratke dolgoživosti baterije, kjer oseba zaradi izpraznjenega telefona zamudi pomemben klic. Seveda v “rešitvi” pokažejo Note 9, ki s konkretno nadgrajeno kapaciteto baterije (4000 mAh) obljublja, da nas bo budno spremljal še dolgo v noč. Srečneži, ki so deveto beležko že preizkusili, poročajo o dejansko dolgoživi bateriji, a moramo pred končno sodbo telefon preizkusiti tudi pri Maklusu. 

Video se nadaljuje s težavo večnega pomanjkanja spomina, ko mora oseba za to, da bi naložila pomembno poslovno prezentacijo (ciljajo namreč predvsem na poslovne uporabnike) izbrisati številne dragocene fotografije, a na koncu še vedno zmanjka spomina. Te težave so se pri Notu 9 lotili z uvedbo konkretno nadgrajene kapacitete notranjega spomina, ki že pri najdostopnejši različici znaša 128 gigabajtov, ki jim družbo dela šest gigabajtov delovnega pomnilnika. Pri naprednejši in dražji različici v tandemu deluje osem gigabajtov RAMa in kar 512 gigabajtov notranjega spomina (ta različica v Slovenijo prihaja kasneje). Res zahtevni uporabniki lahko z uporabo micro SD spominskih kartic kapaciteto nadgradijo do neverjetnega terabajta, a si težko predstavljam, da bi kdorkoli na pametnem telefonu, kjer se večina storitev tako ali tako seli v oblak, izkoristil to neverjetno razkošje spomina. Kljub temu je defenitivno pohvalno, da so osnovno kapaciteto nove naprave spravili na za večino ljudi absurdno prostornih 128 gigabajtov.

Video se konča s pametnim telefonom (ta precej bolj spominja na generičnaga androida), ki ne more in ne more odpreti neke prezentacije, saj se proces odpakiranja vedno zatakne in obesi cel telefon. Ko je po večih poskusih in ponovnem zagonu uprorabnik že povsem na psu, se kot rešitev pokaže novi Note. Z letošnjim Snapdragonom 845 oz. najnovejšim Exynosom na evropskem tržišču z odpiranjem prezentacij res ne bi smeli imeti težav, razkošno odmerjen delovni pomnilnik (6-8 GB) pa bo poskrbel, da jih bomo lahko imeli odprtih na desetine naenkrat. Pri Samsungu se hvalijo tudi z novim sistemom hlajenja, ki naj bi igričarjem omogočil še bolj gladko igranje iger. Z razvijalci izredno popularne igre Fortnite so pripravili tudi posebno ponudbo, saj bo androidna različica prvi mesec na voljo le na najnovejšem Notu. Nekako dvomim, da se bo našel kdo, ki bi zapravil “jurčka” le zato, da bi lahko Fortninte na svojem androidu igral en mesec več, a bomo videli. Kljub na videz odličnim specifkacijam ohranjam ščep skepticizma, saj Samsungove naprave niso ravno znane po tem, da bi hitrost ohranjale še dolgo po nakupu. Vse prevečkrat se je že zgodilo, da so se razočarani uporabniki le pol leta po nakupu že začeli pritoževati nad zatikanjem, ki ni imelo nobene veze s strojno podhranjenostjo. Tako lahko le upamo, da je Samsung svoj Touchwiz optimiziral bolje kot v preteklosti, a bomo tudi za končno sodbo na tem področju morali počakati.

Pa konkretne novosti?

Video se je zaključil in preostanek predstavitve so posvetili predstavitvi novega S-pena, ki se po novem s telefonom poveže z bluetooth povezavo in tako omogoča tudi upravljanje kamere in prezentacij, kar v poslovnem okolju zna priti prav, sploh z uporabo novega vmesnika Dex, ki za povezavo novega Nota na računalniški zaslon po novem ne potrebuje več nerodnega docka. Pohvalili so se še s sistemom dvojnih kamer, ki je enak temu na Galaxyju S9+ in se ponaša s  sistemom prilagodljive zaslonke in optično povečavo slike (“telephoto”). Predstavili so tudi novo pametno uro Galaxy Watch in novo tablico Tab S4, a je bil fokus dogodka seveda na najnovejšem Notu.

Novi Note napram Galaxy-ju S9+ prinaša večjo baterijo, več spomina in nov, še izboljšan S-Pen. Žal z novimi in izboljšanimi funkcionalnostmi prihaja tudi konkretno višja cena, ki se, kot rečeno, začne pri evrskem tisočaku. Če torej niste hudo navezani na pametno pisalo, bo Galaxy S9+, ki stane tudi več kot dvesto evrov manj, bolj premišljena izbira. Če pa vas pisalo, nekoliko večja baterija in absurdno razkošno odmerjen pomnilnik uspejo prepričati v nakup, vas novi Galaxy Note defenitivno ne bo razočaral.

 Attachment.png

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Note 9 na kratko

Komentarji so onemogočeni.