Nexus – Kaj je to?

V svetu je veliko pametnih naprav, ki imajo v imenu besedico Nexus. Če pogledamo LG ima Nexus 4/5/5X, Motorola ima Nexus 6, Huawei ima Nexus 6p, Asus ima neke Nexus sedmice. Pa kako je možno, da imajo različna podjetja isto ime!? Kaj sploh je Nexus? Kaj je Nexus naprava?

Kljub temu, da so Nexus naprave sestavni del operacijskega sistema Android je veliko nejasnosti in prevsem ne znanja o tem projektu oz. znamki.  Preprosto povedano Nexus je družina pametnih naprav, ki jih poganja operacijski sistem Android. Izdelane so iz strani Googla in partnerskega podjetja. Google izda neke smernice/navodila po, katerih nato partnersko podjetje izdela napravo. Google skrbi za začetni razvoj, trženje in seveda podporo. Partnersko podjetje pa je zadolženo za dizajn, strojno opremo in izdelavo.

Za razliko od  izdelkov podjetja, kot je npr. Apple ali Samsung pa tudi LG si mora Nexus linija šele pridobiti priljubljenost in kakor kaže je Google z Nexus 5X in Nexus 6pjem doživel velik uspeh. Prej omenjena podjetja prodajajo svoje naprave, kot za šalo in zlahka prodajo več deset milijonov naprav, zakaj? Zato, ker so na tržišču že prisotna dolgo časa, lahko rečemo, da od začetka pametnih telefonov in so že vzpostavila določeno zaupanje s kupci.

Spletni velikan Google mora biti v dominatnem položaju v področjih, ki so povezana z oglasi in podatki, saj jim te storitve prinašajo ogromen zaslužek.  In, ker smo v obdobju, kjer prevladujejo prenosne naprave je logična poteza, da so razvili svoj operacijski sistem Android, ki se je očitno dobro razširil med uporabniki. To trditev potrdi tudi dejstvo, daje bilo leta 2015  število vseh aktivnih Android naprav okoli 1,4 milijarde in več, kot 25 tisoč posameznih naprav in če želijo pri Googlu prvivabiti oz. prepričati potencialne kupce morajo tudi sami imeti svoje naprave na tržišču (pametni telefoni, tablični računalniki ipd.), svoje paradne naprave, da prikažejo najnovejše lastnosti, pridobitve, prednosti v najnovejši različici Androida. Zato so Nexus naprave tudi deležne izjemno hitrih posodobitev in dolge podpore.

In kakšna bi bila alternativa brez Nexus naprav?

Da bi podjetja sama uvajale posodobitve,  kar bi pomenilo, da bi lahko uvajala velike spremembe v Android, kar Googlu ne bi pomagalo, kaj veliko.  Na tak način bi prišlo tudi do velike časovne zamude, verjetno bi po uradni predstavitvi najnovejše različice Androida se začele posodobitve izvajati šele čez nekaj mesecev, saj bi tako razvijalci dobili zelo pozno dostop in ne bi mogli prej pripraviti aplikacij/programov.

 

Komentarji
SLEDITE MI

luka

Ljubezen do tehnologije in vztrajnost sta ga pripeljala do ustanovitve bloga o tehnologiji, ki je v treh letih zrastel v pravi medijski portal. Obiskuje prvi letnik upravne informatike.V prostem času raziskuje različnezgodbe uspešnih posameznikov in podjetji ter tako nenehno dopolnjuje svoje znanje.
luka
SLEDITE MI

luka

Ljubezen do tehnologije in vztrajnost sta ga pripeljala do ustanovitve bloga o tehnologiji, ki je v treh letih zrastel v pravi medijski portal. Obiskuje prvi letnik upravne informatike. V prostem času raziskuje različne zgodbe uspešnih posameznikov in podjetji ter tako nenehno dopolnjuje svoje znanje.