Nevtralnost interneta

V minulem tednu se mnogo govori o nevtralnosti interneta. Številne strani opozarjajo, kaj vse bi konec nevtralnosti pomenil za internet prihodnosti. Kaj torej je nevtralnost interneta in kako vpliva na nas?

Nevtralnost interneta je načelo, po katerem je celoten internetni promet enakovreden. Internetni promet si lahko predstavljamo kot ogromno množico majhnih paketkov, ki vsebujejo majhne delčke podatkov iz katerih nato brskalnik sestavi zahtevano stran. Internetnim operaterjem ali pa ponudnikom vsebin to ni zmeraj všeč, saj bi radi dali prednost določenim vsebinam. Lahko karikiramo in rečemo, da bi bili določeni paketi označeni in bi bili tako hitrejši od ostalih navadnih paketov. Kot da bi imeli svoj vozni pas. Prav to pa nevtralnost interneta trenutno onemogoča, saj bi prišlo do razlikovanja posameznih uporabnikov. Tisti, ki bi bili pripravljeni plačati več, bi se jim spletne strani nalagale in odpirale hitreje, medtem ko bi se vsem ostalim dejanska internetna hitrost zmanjšala.

Hitro lahko uvidimo, da bi lahko bogatejša podjetja zavirala konkurenco tako, da bi svojim stranem omogočila veliko hitrost, medtem ko bi strani konkurentov onemogočila s počasnim nalaganjem in bi tako morebitni kupec raje odšel na stran, ki ne deluje grozno počasi. Prav tako bi se brez nevtralnosti interneta veliko lažje izvajala cenzura. Lahko bi rekli, da bi konec nevtralnosti interneta pomenilo konec svobodnega izražanja na internetu.

Vir slike

Ponudniki interneta bi se lahko tako samovoljno odločili, kaj bi cenzurirali in česa ne. Če bi recimo neka multinacionalka kršila človekove pravice delavcev in bi se to širilo po internetu, bi lahko s pritiskom na prave gumbe ponudnikov interneta omogočila, da bi se strani s to novico blokirale ali upočasnile. Prav svoboda je bila vedno prednost interneta, saj njegova »decentraliziranost« omogoča, da lahko kdorkoli svobodno izrazi svoja mnenja ali predstavi dejstva.

Lahko bi rekli, da je nevtralnost interneta bistvo le tega, saj predstavlja vse, zaradi česa je internet postal zbirka informacij, znanj, novic in mnenj. Če bi tudi vi radi, da ostane svoboden, podpišite peticijo in upajte, da se tako ne bo popolnoma podredil diktirnim palicam podjetij in bo vsaj še za zdaj ostal v naših rokah.

Link do peticije:

Nadaljevanje zgodbe lahko preberete:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.