Lahko nasilje v videoigrah vpliva na naše vedenje?

Nasilje v razvedrilni industriji ni nič novega, prav tako pa je del video iger že dolga desetletja. Prav tako niso nič novega pritožbe jeznih mam, ki jih skrbi, da bo njihov otrok z igranjem takšnih iger postal enako ali pa celo še bolj nasilen. Ustvarjalci video iger se že od začetka 21. stoletja borijo proti cenzuri z argumentom, da so video igre izrazni medij (podobno kot filmi, glasba ter vse ostale veje umetnosti), ter, da bi njihova cenzura pomenila nasprotovanje svobodi govora ter izražanja nasploh.

Pred branjem vam priporočamo: Koliko denarja je v videoigrah

Čudovito narisana igra Hollow Knight. Slika: Rock, Paper, Shotgun

Bolj striktne države so zaradi razlogov kot so odvisnost, agresivnost, nasilje, stereotipiziranje ter spolnost kljub temu kar prepovedale igranje ter distribucijo določenih video iger v svoji državi. Rekord za največ prepovedanih video iger zaenkrat dokaj pričakovano držijo Združeni Arabski Emirati z malo manj kot 50 naslovi. Tukaj je še treba omeniti, da morajo podjetja na svoje video igre napisati starost, pri kateri so posamezniki dovolj stari, da jo lahko igrajo.

Kot protest mnogim obtožbam brez prave podlage, je skozi leta bilo narejenih že več znanstvenih raziskav, ki dokazujejo, da v veliki večini igranje nasilnih video iger ni razlog za nasilna dejanja posameznikov. Psihologa Dr. Patrick Markey in Dr. Christopher Ferguson sta iz protesta proti obsojanju nasilnih video iger naredila raziskavo ter o dobljenih rezultatih napisala knjigo imenovano Mortal Combat – Why the War on Violent Video Games Is Wrong (Smrtni Boj – Zakaj je Vojna Proti Nasilnim Video Igram Napačna). Po svojih raziskavah sta ugotovila, da sodi 20 držav, v katerih so video igre najbolj popularne, med najbolj varne na svetu.

20 držav v katerih so videoigre najbolj popularne. Slika: Dailymail

Drugo raziskavo na tem področju je izvedel The Washington Post po množičnem streljanju v Sandy Hook osnovni šoli 14. decembra leta 2012. Izkazalo se je seveda, da umori s puškami nimajo skoraj nobene zveze s strelskimi video igrami. V svoji raziskavi so primerjali uboje s strelnim orožjem in uporabo video iger na prebivalca v desetih državah, ki igrajo največ video iger na svetu. Po ugotovitvah raziskave nasilje na uporabo video iger celo pada, edina izjema so žal dokaj pričakovano Združene Države Amerike, ki najbolj izstopajo iz tega povprečja.

Mislim, da je že iz teh podatkov oziroma raziskav razvidno, da so video igre daleč od glavnih razlogov za nasilje med ljudmi ter specifično med mladostniki. Glavni problem, ki ga imajo Združene Države Amerike niso nasilne video igre temveč izjemno lahek dostop do orožja, kjer bi s sankcijami morali tudi začeti, če bi število ubojev hoteli zmanjšati. Poleg tega pa še menim, da je streljanje v video igrah eden boljših načinov, kako preprečiti streljanje v »pravem svetu«. Namreč, če se otrok navduši nad streljanjem iz filmov ali risank, bo veliko manj škode če bo postrelil nekaj virtualnih ljudi v video igri kot pa če si bo priskrbel pištolo in to poizkusil v svoji šoli. Seveda pa tudi z igranjem nasilnih video iger nihče ne bi smel pretiravati, da se to uresniči pa morajo poskrbeti starši oziroma skrbniki z nadzorom časa, ki ga njihov otrok preživi z igranjem video iger.

Viri:

Komentarji

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi.
Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Latest posts by Nik Leban (see all)

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi. Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Ena misel o “Lahko nasilje v videoigrah vpliva na naše vedenje?

Komentarji so onemogočeni.