Tesla 3 – Najbolj pričakovan avto vseh časov

Naj najprej povem, da to ni odličen pregled Tesle 3, ker je nisem nikoli peljala, niti sedela v njej. Edino kar lahko povem v zagovor je, da sem se zelo pozanimala na internetu. Seveda bi z največjim veseljem sedla v kakršnokoli Teslo, a to ni tako enostavno. Sploh zato, ker pri nas ni uradnega prodajalca teh avtomobilov.

Najbolj pričakovan avto vseh časov. Več kot pol milijona rezervacij. Ne le avtomobil ampak prva priložnost, da električni avto postane avto mas. Če bo Tesli to uspelo, še vedno ni čisto jasno, produkcija namreč precej zaostaja. Kljub preprekam pa ima Tesla 3 čudovito priložnost, da nas popelje naprej po poti bolj okolju prijazne vožnje in avtonomnosti.

Vir: icdn-4.motor1

Ta avto je ena sama tehnologija. Že da ga odklenete, ni potreben ključ, temveč le kartica velikosti kreditne (ne kot velika Renaultova). Ali pa telefon, če vam je tako ljubše. Ko želite avto zagnati, je potrebno kartico le pritisniti ob mesto, kjer ponavadi sedi ročna zavora. Za izbiro vožnje ali parkiranja je potrebno le premakniti stikalo, ki ponavadi služi brisalcem. Ko vozite, lahko vključite način avtopilota, ki na avtocesti vozi in menja pasove brez vaše pomoči. Če ste udeleženi v nesreči, imate vseeno srečo (ali pamet), da sedite v Tesli, kajti ti avtomobili so najbolj varni, kar jih je. In če morda vseeno mislite, da so električni avti dolgočasni, pritisnite na plin in zalepilo vas bo ob sedež. Vse to je nekaj glavnih bombončkov, ki bi vsaj mene prepričali v nakup.

Tesla 3 je ne prevelik, ne premajhen avtomobil, ki vas lahko z enim polnjenjem pripelje tudi 450 km (različica »long range«). To je za naše razmere, majhna državica kot smo, že skoraj popolno. Lahko greste na drug konec države k svojim sorodnikom in nazaj domov, brez da bi se morali ustaviti in napolniti baterijo. Tudi če nameravate na morje, ni velikih skrbi, kajti Tesline hitre polnilnice so ob avtocesti. Sicer jih ni veliko, je pa dovolj, da ne ostanete kje na cesti. Medtem lahko popijete kavo in odidete na stranišče. Seveda situacija ni ravno odlična, kajti polnilnic je še vedno malo, a število narašča izjemno hitro. Če upoštevate tudi druge, ne le Tesline pa resnično težko najdete kraj, kamor ne bi mogli s Teslo.

Frunk
Vir: st.motortrend

Ljudje, ki avto že imajo, poročajo o odlični vidljivosti. To omogoča majhen in nizek nos pa tudi steklena streha. Avto daje zato občutek odprtosti in svobode. Če želite prevažati veliko opreme in stvari, imam še eno dobro novico. Tesla 3 ima le enega, temveč kar dva prtljažnika. Ker kot električni avto ne potrebuje sprednjega motorja, je ta prostor namenjen za shrambo, rečejo mu »frunk«. V zadnjem prtljažniku pa se skriva še dodaten prostor spodaj, ki prav tako ni majhen. Skupaj to pomeni 425 litrov prostora. To morda ni ogromna številka, a ker avto ni ravno velik, se mi vseeno zdi impresivno. Poleg tega lahko zadnje sedeže potisnete popolnoma navzdol, kar omogoči celo spanje za dva človeka. Avto skriva veliko drugih podrobnosti, zato priporočam, da si pogledate kak review na Youtubu in tudi vizualno dobite boljše razumevanje tega neverjetnega vozila.

Če ste navdušeni nad nakupom, je vsekakor treba premisliti, katero opcijo izbrati. Osnoven model z znano oglaševano ceno 35.000 $ namreč pomeni, da imate 350 km dometa z enim polnjenjem in ne skoraj 500. Odrečete se avtopilotu, premium paketu in večjim kolesom. Še vedno dobite čudovit avto, stvar je treba le premisliti, kajti dodatki niso poceni. Brez dvoma je treba prišteti 1000 $ za dovoz. Če želite boljšo baterijo, vas bo to stalo dodatnih 9000 $, izboljšan avtopilot 5000 $, premium dodatki 5000 $ in popolna zmožnost samovožnje še 3000 $. Treba je upoštevati, da zadnja sploh še ni na voljo, torej plačate nekaj, kar nima datuma prihoda. Dodamo še davek in stvar ni več tako poceni. Vseeno pa je to avto, ki ponuja veliko in še več. Če odštejete 7500 € dodatka države za električna vozila, je cena že kar dobra. Sploh če se zavedate kakšen avto boste dobili. Pa še nekaj, na Teslo 3 je treba precej počakati, ker se je proizvodnja šele zares začela. Če jo naročite že danes je velika verjetnost, da jo boste dobili šele čez kakšno leto.  Seveda se bo čakanje eksponentno manjšalo, a vendar je to treba vzeti v zakup. Poleg tega pri nas sploh še ni na voljo, niti ni znana cena. A dobre stvari so včasih vredne malo potrpežljivosti.

Preprosta in elegantna notranjost Tesle 3
Vir:cdn.gearpatrol

Nekaj slabosti vseeno ima, saj noben avto ni popoln. Prva in glavna je seveda, da zaradi le enega zaslona ne moreš hitro ošiniti števca ali le z roko zaznati gumb za ventilacijo. Treba je pogledati v desno, iskati po zaslonu in tako zanemariti pozornost posvečeno cesti. Seveda je odlično, če je v avtu še nekdo, da to dela namesto vozika, sčasoma tudi to ne bo problem, ker se bodo avti vozili sami, a do takrat priporočam, da se raje ustavite in poiščete nastavitev, ki jo želite. Bolj varno bo za vse. Ni optimalno, je pa realnost dokler avtopilot ne bo omogočal samodejne vožnje. Tudi dejstvo, da v avtu praktično skoraj ni gumbov, nekaterim ne bo všeč. To omogoča preprostejši in elegantnejši izgled notranjosti, a je tudi preglavica, če želite odpreti predal pri sovozniku in ne veste kaj klikniti na zaslonu. Kljub vsemu sem mnenja, da se tudi starejši lahko privadijo. Druga slaba lastnost je postavitev gumba za odpiranje vrat. Glavni je postavljen na nelogično mesto nad ročaj, tisti mehanski, za rezervo, pa je postavljen spodaj ob ročki in se zdi ravno pravi. To ne bi bil problem, če večkratno odpiranje vrat z mehanskim gumbom ne bi poškodovalo kabla pri vratih. Treba se je navaditi. Še ena stvar, ki veliko ljudi zmoti, so malenkosti dizajna. Morda kaj ni dobro pritrjeno ali popolnoma ravno, če dobro pogledaš. Med zunanjim delom stekla in pločevino ali stekleno streho ni majhne gume, ki bi preprečila vdor umazanije. Tako se zgodi, da ta pade v špranjico in grdo izgleda, če ne očistimo.Te majhne stvari bodo verjetno, vsaj upamo, s časom odpravili, zamenjali ali spremenili, vsekakor pa niso nekaj, zaradi česar bi avtu lahko zamerili. Ponuja namreč veliko, veliko dobrega.

Občutek imam, da bi lahko o tem avtu kar pisala in pisala. To pove precej, kajti načeloma nisem oseba, ki bi se navduševala nad avtomobili. Po drugi strani pa sem navdušena nad prihodnostjo, ki nam jo omogoča napredek v tehnologiji in Tesla 3 je točno to. Napredek v tehnologiji in tako tudi napredek v življenju družbe – upajmo, da uspe.

Več o podjetju The Boring Company, ki je del procesa za avtonomno prihodnost pa tukaj.

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.

4 misli o “Tesla 3 – Najbolj pričakovan avto vseh časov

Komentarji so onemogočeni.