Motorola P30 ali iPhone X?

Splet so pred nekaj dnevi preplavile informacije o prihajajočem Motorolinem telefonu. Slike novega mobilnika Motorola P30 so marsikoga precej šokirale, saj je nova napravica močno podobna Applovemu trenutnemu paradnemu konju. In to ne le zaradi zareze na vrhu zaslona, ampak tudi zaradi vertikalne postavitve kamer in splošnega oblikovanja.

Spomnimo, Apple ni bil prvi, ki je predstavil mobilnik z neslavno zarezo. Essential phone, ki je bil predstavljen pred slabim letom dni, je prvi napovedal novo obdobje v oblikovanju pametnih telefonov. Šele nekaj mesecev kasneje je novi dizajn naletel na splošni odpor, ko ga je v iPhonu X predstavil Apple. Ameriški velikan je z novim iPhonom poleg zelo zasoljene cene predstavil tudi kopico drugih, precej radikalih sprememb. Ukinitev čitalca prstnih odtisov, ki ga je zamenjal Face ID, je spremljala še uvedba novega načina navigiranja s pomočjo gest in prehod na AMOLED tehnologijo. Večino novosti so kupci sprejeli z odprtimi rokami, izrez na vrhu zaslona pa je ostal precej kontroverzen. Nekateri so se ga kmalu navadili in ga brez težav odmislili, drugim se je zdel celo futurističen, spet tretji ga nikoli niso uspeli vzljubiti.

Kljub močno deljenemu mnenju so proizvajalci v andoridnem svetu hitro sledili Applovim smernicam in večino telefonov, predstavljenih v letošnjem letu, krasi takšna ali drugačna zareza. Omeniti velja, da je bil Apple edini, ki je zaslonske krmilnike skril pod zaslon in tako tudi rob na spodnjem delu stanjšal na minimum. Vsi drugi proizvajalci so rob na spodnjem delu ohranili, kar argument za zarezo takorekoč eliminira. Še kitajski novinci, ki kamero skrivajo z motoriziranim mehanizmom, imajo na dnu zaslona nekoliko debelejši rob. Vsak proizvajalec pač nima na voljo Applovih naprednih proizvodnih kapacitet, a jih to ne odvrne od uporabe zaslonske zareze. Očitno smo prišli v obdobje, kjer Apple narekuje smernice, ki jih ostali proizvajalci prej ali slej bolj ali manj uspešno posvojijo, kot smo opazili že s trendom ukinjanja 3,5mm vhoda za slušalke. Najnovejše govorice napovedujejo, da bodo vsi trije letošnji Applovi novinci ohranili kontroverzno zarezo. Kaj bo sledilo, ni jasno. Se pa po vsej verjetnosti že snuje v Cupertinu.

 

Še zanimiva fotografija …

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “Motorola P30 ali iPhone X?

Komentarji so onemogočeni.