Mobilni procesorji (ARM) zdaj v prenosnih računalnikih in tablicah

Prenosni in tablični računalniki, ki jih poganja operacijski sistem Windows so tradicionalno uporabljali Intel oz. Amd procesorje. Ti so tipa x86 oziroma x64 in bolj poznani vsem kot 32 ter 64 bitni sistemi. Microsoft pa je v zadnjih nekaj letih začel eksperimentirati, in sicer je iz ustaljenih arhitekturnih sistemov prešel na ARM procesorje.

To so procesorji, ki poganjajo pametne telefone in druge specializirane naprave, ki so osredotočene le na določen potek opravil. S tem se lahko procesor ohladi veliko hitreje, saj je prehajanje med različnimi obremenitvenimi stanji aktivnosti hitrejše. Poleg tega je njegova fizična velikost in energijska sled veliko manjša, kar pripomore h kompaktnosti naprave in daljši rabi brez konstantnega toka napajanja (Več o novih tehnologija na področju baterij tukaj). Prvi poskusi so bili v letu 2012, ko je Microsoft izdal tablico Surface RT, ki je skupaj z novo arhitekturo ARM uporabljala nov operacijski sistem z enakim poimenovanjem (Windows RT).

Pričakovanja so bila dokaj velika, ki pa se na žalost niso popolnoma uresničila. Največja napaka sistema je bila v programski opremi, saj je Windows RT podpiral le kopico aplikacij, ki so morale biti za sistem posebej optimizirane in prilagojene. Uporabniki niso mogli uporabljati niti brskalnika Chrome ali pa drugih aplikacij v okolju Windows, ki smo jih vsi vajeni, saj bi bilo potrebno aplikacijo popolnoma spremeniti in posodobiti, da bi bila prilagojena za Windows RT. Prav tako je bilo samo oglaševanje dokaj nejasno, saj večina ljudi ni točno vedela, kakšne novosti je Microsoft prinesel s tablico Surface RT.

Skok v sedanjost in Microsoft je pripravljen na naslednji krog pri združevanju ARM procesorjev in zdaj aktualnega operacijskega sistema Windows 10. Glavna razlika med zdajšnjim in prejšnjim poskusom se kaže v prednosti uporabe aplikacij, saj ta ni omejena le na določene optimizirane programe, vendar celoten nabor, ki ga ponuja operacijski sistem Windows. Microsoft je nove tablične in prenosne računalnike uradno označil kot »Always Connected Devices« oziroma naprave, ki so vedno aktivne, saj je zdaj zaradi lastnosti ARM procesorjev možno, da lahko uporabnik prenese ugodne prednosti pametnih telefonov na tablice in računalnike. Zdaj se bo čas za vklop naprave približal tistemu, ki smo ga vajeni pri telefonih, prav tako bo aktivna podpora za LTE povezave ter za večino najbolj pomemben faktor, dolgotrajnejše baterije, ki bodo poganjale naše tablice in prenosnike tudi več dni skupaj brez potrebe vmesnega polnjenja.

Glavna prednost je seveda poganjanje vseh aplikacij in ne le tistih, ki so posebej pripravljene za delovanje na teh novih napravah. Za vse ostale aplikacije, ki pa kljub novemu napredku ne bodo imele možnosti pravilnega delovanja, pa je Microsoft dodal dinamično knjižnico, ki x86 kodo prepiše neposredno na mestu izvajanja v ARM64 različico, ki jo lahko procesor enostavno prebere in razume. Za večino delovanja, pa se je Microsoft odločil za pretvorbo vseh knjižnic v privzet ARM jezik in nad tem slojem ustvaril dodaten sloj, ki je namenjen emulaciji ostale neprevedene kode.

Zaradi te rešitve je možno večino aplikacij poganjati pri realni hitrosti brez večjih izgub. Čeprav je trenutna rešitev mogoče za nekatere še vedno prepočasna, Microsoft aktivno izboljšuje programsko opremo z namenom, da se neenakosti počasi zmanjšajo oz. popolnoma odstranijo. V letu 2018 lahko pričakujemo veliko novih naprav, ki bodo izkoristile novo podporo ARM procesorjev in tako kupcem podali veliko več možnosti pri nakupu novega prenosnega računalnika ali pa tablice.

Vira:

-How To Geek
Microsoft

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.