Mleko v filmih – ZAKAJ?

Pijača, ki jo oseba pije v filmu nam lahko pove zelo veliko, pa naj bo to bodisi Bondov Martini (pretresen, a ne mešan), White Russian legendarnega Jeffreya Lebowskega ali pa celo kozarec Chiantija za našega doktorja Hannibala Lecterja. Če popijejo kozarček viskija, dajejo s tem vtis moškosti oz. avtoritete, če naročijo kozarec chardonnay, pa s tem pokažejo, da gre za zrelo in preudarno osebo. Vendar se na velikem platnu pogosto pojavi tudi bolj nenavadna pijača, katere uporaba si po mojem mnenju zasluži obrazložitev za njeno uporabo. Govorim seveda o mleku.

Prva stvar, ki nam pade na misel, ko slišimo za mleko, je po vsej verjetnosti mladost oz. nedolžnost. V Kubrickovi Peklenski pomaranči (1971) Alex skupaj s svojo druščino mladostnikov pije mleko, nežni opomnik, da vse to razdejanje in pustošenje povzročajo le navadni otroci, medtem ko v Uporniku brez razloga (1955) James Dean pije mleko iz steklenice na takšen način, da dobimo nekakšen vizualni znak, ki nam predstavlja njegov osebni konflikt med zrelostjo in odraslostjo.  Na kratko povedano, če ne piješ mleka, potem si “pravi moški”!

Vendar zakaj potem toliko odraslih filmskih likov tako pogosto za svojo pijačo namesto bolj “možatega” piva izberejo kar kozarec mleka? Mleko je simbol otroštva, zato je dokaj nenavadno, če ne celo kar smešno, ko v Bessonovem kultnem hitu (iz 1994) opazimo Leona, mišičastega profesionalnega morilca, kako ga pije skozi film. To se seveda prilega komičnim trenutkom filma, vendar obenem tudi razkrije njegovo “materinsko plat”, ko kasneje Matildo “vzame pod svoje krilo”. V tem primeru lahko pitje mleka obravnavamo kot šalo, vendar je namen večkrat popolnoma nasproten: Srhljivost. Nekaj pač ne deluje čisto v redu, če nek odrasli mož pije mleko in filmski ustvarjalci se očitno več kot dobro zavedajo te intuicije. Sam osebno res ne bi želel imeti veliko posla z odraslim srhljivim štiridesetletnim moškim, ki bi se v gostilni usedel za šank in si naročil kozarec vročega mleka (in ne, toplotno stanje mleka nima nikakršnega koli vpliva na samo neprijetnost situacije).

Ko v Hitchcockovem Sumu (1941) Johnnie (Cary Grant) prinese kozarec mleka Lini (Joan Fontaine), dobimo občutek, oziroma sum, da bi mleko lahko bilo zastrupljeno. Prav moteče je pomisliti, da bi lahko bilo mleko, pijača, ki jo povezujemo z nedolžnostjo in čistostjo, lahko bila zastrupljena (če bi namesto mleka prinesel recimo kozarec soka ali pa skodelico kave, do tega zagotovo ne bi prišlo). V nevarnosti oz. grozovitosti mleka je pač nekaj zanimivega in očarljivega. To ponovno lahko vidimo v Tarantinovih Neslavnih barabah (2009) ko se polkovnik Hans Landa osveži s kozarcem domačega mleka iz LaPaditove kmetije. Seveda scena vsebuje že prej omenjeni “srhljivi faktor”, vendar nam ponudi še veliko več kot le to.

Torej, ko antagonist v filmu zgrabi kozarec mleka, je to že moteče in srhljivo, vendar s tem ob istem pokaže tudi svojo moč. S “čistimi in nedolžnimi” se soočajo na tak način, da jih zaužijejo. In to je prava moč! Omeniti moramo tudi tako imenovani tabu materinega mleka. Zahodna kultura naravnost odraža materino mleko, katerega pitje kot odrasla oseba naj bi bil tabu. Kot primer vzemimo eksplozivni Mad Max: Fury Road iz 2015. Izbira za spravilo mleka v filmu še bolj oddaljuje postapokaliptičen svet od našega. Mad Max: Fury Road je film o tekočinah: ženske so izkoriščene za svoje materino mleko, moški za svojo kri in prebivalstvo s samim nadzorovanjem oskrbe z vodo. Popoln nadzor Immortan Joeja nad temi tekočinami prikaže njegovo popolno oblast nad tem svetom! In mleko niti pod razno ni izjema. Njegovi sinovi mleko pravzaprav pijejo z namenom vzdrževanja njihove mišične mase! Krepitev ideje, da je mleko simbol moči!

Mleko je torej več kot uporabna naprava za pripoved zgodbe. Lahko pokaže nekoga kot otroka, doseže neko vznemirjenje, prikaže moč likov ali pa celo razkrije podatke o zgodbi. Naslednjič, ko v filmu opazite mleko, samega sebe vprašajte, če je vse skupaj le samoumevno ali pa ima dejansko nekakšen bolj globji pomen?

 

Komentarji
Primoz But

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.
Primoz But

Latest posts by Primoz But (see all)

Primoz But

Velik ljubitelj filmov, občasno tudi pisec scenarijev.

Ena misel o “Mleko v filmih – ZAKAJ?

Komentarji so onemogočeni.