Microsoftov kvantni programski jezik Q#

Microsoft je lansiral predogled njihovega novega kvantnega programskega jezika Q# (izgovori se Q sharp). Jezik bo vseboval vse osnovne koncepte običajnih programskih jezikov kot so funkcije in spremenljivke, kakor tudi določene nove koncepte, ki bodo potrebni za realizacijo kvantnih programov. Poleg jezika so naznanili tudi izid urejevalnika besedila za Q#, kakor tudi razhroščevalnik, ki bo služil za iskanje hroščev v programski kodi. Microsoft želi tako s temi orodji odpreti kvantno računalništvo tudi nefizikom in omogočiti hitrejši razvoj te izjemno perspektivne veje računalništva prihodnosti.

Ameriški tehnološki gigant je prav tako že pripravil simulator kvantnih programov, ki bo uporabljal do 32 kubitov in 32 GB RAMa. Pri podjetju si želijo, da bodo s temi orodji preprečili kriptografsko katastrofo, ki grozi svetovni varnosti, saj bi že relativno majhni kvantni računalniki z lahkoto razbili še tako zahtevno enkripcijo, ki jo trenutno uporabljamo za zaščito informacij.

Več informacij: Microsoft

O novem podvigu na področju izdelave kvantnih računalnikov pa preberite tukaj.

Vir:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.