microLED, zasloni prihodnosti

Zasloni visoke ločljivosti v današnjem času niso nič presenetljivega. Poznamo vse od standardnega HD (1280×720) ter FullHD (1920×1080) pa do 2K (2560×1440) in 4K ali UltraHD (3840×2160). Skoraj vsaka novejša mobilna naprava ima zaslon velikost vsaj Full HD, če ne 2K ali celo 4K. Takšna gostota zaslonskih pik na zelo majhnem fizičnem prostoru ustvari zelo čisto ter jasno sliko na kateri sta gledanje filmov in splošna uporaba odlična.

Kot vsaka druga tehnologija tudi ta napreduje in se izboljšuje. Zato so pri Applu nedavno objavili, da poleg ostalih razvijalcev tudi sami razvijajo novo tehnologijo na področju prikaza slike in sicer tako imenovan microLED zaslon. Toda kaj microLED sploh je in ali je nov način prikaza slike sploh potreben?

Pri samih osnovah zaslona je ta zelo podoben že znanemu tipu prikaza, ki ga imenujemo OLED. Ta s pomočjo organske komponente prikaže zelo natančne slike in se je v zadnjih nekaj letih zelo razširil. Pri slednjem posamezna slikovna pika, ki prikazuje določeno barvo , za razliko od LCD zaslonov,  poskrbi za osvetlitev sama in ne potrebuje osvetlitve, ki bi jo sicer ustvaril zaslon. Tako je nevarnost izpranosti barv neprisotna in se lahko barve prikažejo veliko natančneje. Črna je zares črna, saj se slikovna pika za prikaz te barve dobesedno izklopi in je tako natančnost te barve 1:1. Prav tako je kontrast v praksi neomejen, saj nima standardnih omejitev, ki jih imajo drugi tipi zaslonov. Zelo pomembno je tudi omeniti veliko nižjo porabo energije, ki je odlična za prenosne naprave, saj baterija zdrži veliko dlje brez potrebe ponovnega polnjenja.

Do zdaj se sliši, da je OLED idealen zaslon, ki mu ne manjka prav nič. Zakaj se torej sploh pogovarjamo o drugih tipih? Težava nastopi pri organskem delu OLED zaslonov. Tisto, kar naredi te zaslone čudovite, je prav tako tudi največja težava, ki jih teži. Črka “O” v besedi OLED pomeni organic (slov. organsko), ki so v tem primeru organske molekule karbona. Te skozi čas začnejo razpadati, zato pri zaslonih pride do več težav. Ena izmed teh je »burn in«, kjer se prikaz na zaslonu zapeče v sliko in je to trajno prikazano na zaslonu, ne glede na to, kaj se trenutno prikazuje. Težave nastopijo, ko se na sliki ne dogaja veliko dinamičnih dejanj in je večina objektov nepomičnih.

To je bil eden izmed primarnih razlogov za razvoj microLED zaslonov. Bistvo novih zaslonov je, da ti uporabljajo neorganske materiale, zato je nevarnost burn in-a nemogoča, kar je rešilo največjo težavo teh zaslonov. Za razliko od karbonskih molekul se zdaj med ostalimi uporablja galijev-nitrid, ki ohranja svoje lastnosti veliko dlje ter ne omogoča nezaželenih težav, ki smo jih bili priča pri OLED zaslonih. Poleg tega je sama svetilnost teh zaslonov veliko večja pri nižji energijski rabi. Tudi sama izdelava teh tipov zaslona je lažja in bolj prilagodljiva.

Toda kaj nam to v praksi pomeni ? Dejstvo, da so zasloni bolj prilagodljivi nam bo v prihodnosti omogočilo veliko lažjo izmenjavo mrtvih zaslonskih pik (angl. dead pixels). Zasloni z mzp bodo namesto zamenjave celotnega zaslona nadomeščeni le z zamenjavo posameznih mrtvih zaslonskih pik, saj bo zaslon sestavljen iz več posameznih microLED zaslonov, ki bodo lahko delovali skupaj kot celota ali pa kot samostojna enota.

Trenutna težava, ki se je lotevajo pri podjetjih Apple, Samsung in drugih ustvarjalcih zaslonov je postopek izdelave. Za posamezno slikovno piko na microLED zaslonu je potrebno posamezne sp ročno namestiti v vrstico za vrstico, kar je s trenutnim načinom izdelave zelo počasno, časovno potratno in cenovno neugodno.

Za sam nakup teh naprav bo potrebno počakati še nekaj let, da bo tehnologija dorasla in postala cenovno ugodna tako za nas, kot za ponudnike same. Do takrat pa se bomo morali zadovoljiti z OLED in AMOLED zasloni, ki trenutno predstavljajo najboljši možni prikaz slike, čeprav je treba za zaslone tega tipa seči dokaj globoko v žep.

S samo tehnologija zaslona je tudi tesno povezano osveževanje. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Vira:

Wikipedia
Digital Trends

Komentarji

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.
Ivan Srbič

Latest posts by Ivan Srbič (see all)

Ivan Srbič

Programer, umetnik in pesnik po duši. Rad posluša glasbo in ustvarja nekaj drugačnega. Med ostalimi piše tudi članke in se ubada s težavami, ki pestijo 21. stoletje. Je zelo velik video nerd in uživa v dobrem filmu. Prav tako je oboževalec "French Touch"-a.

Ena misel o “microLED, zasloni prihodnosti

Komentarji so onemogočeni.