Micro LED – revolucija v TV industriji?

Enajstega januarja se je končal sejem potrošniške tehnologije CES. Videli smo številne zanimive novosti, ki si želijo utreti pot na svetovno tržišče. Veliko obiskovalcev pa je najbolj navdušil prav neverjetno velik Samsungov televizor, ki v diagonalo meri neverjetnih 219 palcev oziroma več kot pet metrov in pol. Manjše novosti na področju TV tehnologij so stalnica in le redko uspe korporaciji navdušiti presite potrošnike. S tehnologijo Micro LED pa je Samsungu to morda le uspelo.

Revolucija?

Samsung je modularne televizorje, ki uporabljajo tehnologijo Micro LED, prvič javnosti pokazal že lani. Plošče, ki se jih da povezati in ustvariti poljubno veliko zaslonsko površino, pa so letos povezali v več kot dvakrat večjo konstrukcijo, ki je le redko koga pustila ravnodušnega. Obljbubljajo, da bodo prvi Micro LED televizorji potrošnikom na voljo že v prihodnjem letu. In zakaj naj bi bila to dobra novica?

Micro LED televizorji uporabljajo milijone majhnih posameznih LED diod, ki skupaj ustvarjajo sliko. Tehnologija Micro LED naj bi končno uspešno združevala popolno črno in vidne kote OLED zaslonov ter odlično svetlost in odsotnost “burn-in” učinka QLED zaslonov. Barve Micro LED zaslonov naj bi bile dvakrat bolj čiste od trenutno dostopnih televizorjev, tudi barvni spekter naj bi bil občutno večji. Natančnejše podatke o delovanju si lahko preberete v tem članku.

Modularnost!

Precej bolj kot odlične lastnosti novih televizorjev pa je obiskovalce navdušil podatek, da bodo vsi Micro LED zasloni modularni. Posamezne panele, ki bodo na voljo v minimalni resoluciji 4K, se bo dalo brez težav povezati in ustvariti neverjento velike zaslonske površine z neverjetno visoko resolucijo. Modularnost omogoča poljubno spreminjanje resolucije in razmerja stranic izključno z dodananjem in odstranjevanjem zaslonskih modulov. Če si želimo večji Micro LED televizor z višjo resolucijo, moramo le dokupiti nekaj zaslonskih modulov in jih povezati. Če si želimo za določen film spremeniti razmerje stranic, bomo lahko to naredili s prestavljanjem zaslonskih plošč – možnosti, ki jih prinaša modularnost, so takorekoč brezkončne.

Samsungu je v letu dni uspelo zaslone konkretno stanjšati (na 30mm) in ohraniti takorekoč neobstoječ stranski rob, ki omogoča neopazno povezovanje gradnikov. Cena in dostopnost še nista znani, je pa Samsung obljubil, da bodo prvi Micro LED televizorji na voljo čez dvanajst do osemnajst mesecev. Brez dvoma bodo prvi modeli nesramno dragi. Draga je vsaka napredna novost. Zna se pa zgoditi, da bo z leti tehnologija pocenila in našla pot v domove navadnih smrtnikov. Bomo videli.

Vir: Samsung Newsroom

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)