Mednarodna vesoljska postaja

Mednarodna vesoljska postaja ali po angleško in verjetno tudi malce bolj prepoznavno International Space Station. MVP je skupni projekt petih vesoljskih agencij; ZDA (NASA), Rusija (FKA), Japonska (JAXA), Kanada (CSA) in Evropske vesoljske agencije (ESA). Od izstrelitve prvega modula Zarja 20. novembra 1998 je naredila več kot sto tisoč obhodov. Našo orbito preleti vsakih 93 minut z enakomerno hitrostjo 7,66 kilometra na sekundo (27.600 km/h).

Vir slike

Na sliki zgoraj je predstavljeno, kateri deli postaje pripadajo kateri od agencij.

Cilji raziskovanja na mednarodni vesoljski postaji

Glavni cilj raziskovanja na MVP je razkritje vplivov na človeka med daljšim bivanjem v vesolju. Raziskujejo tudi učinke mikrogravitacije, kozmičnega sevanja in drugih vesoljskih pojavov. Astronavti, ki so na MVP preučujejo astronomijo, astrobiologijo, vesoljsko vreme in fizične pojave, kot sta temna snov in temna energija.

Lokacija

Mednarodna vesoljska postaja se nahaja v nizki zemeljski orbiti približno 360 km nad zemeljskim površjem. Njena nadmorska višina se spreminja za nekaj kilometrov zaradi atmosferskega upora in dviganja višine. Postaja na višini dnevno izgubi od 65 do 100 m, zato je orbito potrebno vzdrževati s pomočjo raket.

 

Posadka in življenje na mednarodni vesoljski postaji

Prva stalna človeška posadka se je naselila 2. novembra 2000. V vesolju so preživeli 140 dni od izstrelitve. Na MVP je prostora za 6 ljudi. Večina stalnih posadk je ameriških in ruskih, krajši čas pa je postajo obiskalo tudi več astronavtov iz množice različnih držav in prvi vesoljski turist.

Življenje astronavtov na MVP je nadvse drugačno od našega na Zemlji. Nimajo gravitacije, kar je velik vpliv na telo in posledično na prehranjevanje, delo, izločanje iztrebkov … Spati morajo v posebnih vrečah, da ne lebdijo po postaji. Odprave navadno trajajo nekaj mesecev, odvisno od misije. Scott Kelly je astronavt, ki je v vesolju preživel 1 leto, kar je rekordni čas.

Zanimiv podatek je cena hrane. Da v vesolje pošljejo 1 obrok, stane približno 600 $. MVP prejme nove zaloge hrane vsake 3 mesece. Vedno dobijo hrane za 6 mesecev, če bi se na postaji ali pri naslednji pošiljki slučajno kaj zalomilo. Postajo v glavnem oskrbujejo plovila Sojuz, Dragon in Cygnus. Lastništvo in uporabo določajo meddržavne pogodbe in drugi sporazumi. Financiranje je zagotovljeno do leta 2024.

Vir slike

Komentarji

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.

Latest posts by Matic Kramer Stiglic (see all)

Matic Kramer Stiglic

Rad ima tehnologijo in vse inovacije, ki jih prinaša. Obiskuje drugi letnik medijske šole v Celju.