Macbook Air 2018 – dostopni Macbook?

Deset let je že minilo, odkar je Apple predstavil prvi Macbook Air. Takrat je šlo za prenosnik v revolucionarni obliki, ki je začel s trendom kompaktnih, lahkih in zmogljivih prenosnikov-ultrabookov. Ker je Apple z obliko Aira več kot očitno uspel, se vse do letošnjega leta niso potrudili in je osvežili. Konkurenca seveda ni spala in danes Macbook Air izpred desetih let ni niti približno tako moderen in inovativen kot nekdaj. Ker je vizualno tak ostal vse do lani, je bil to vedno večji problem, ki se ga je Apple končno lotil. Po povsem prenovljenem Macbooku Pro in dvanajstpalčnem Macbooku smo letos končno dobili še vizualno prenovljeni Macbook Air.

Letošnji Macbook Air vizualno zelo spominja na novejše Macbook Proje. Tanko ohišje brez svetlečega logotipa, nova “butterfly” tipkovnica, poleg vhoda za slušalke le dva vhoda USB tipa C, ki podpirata thunderbolt povezljivost. Zaslon se po svetlosti s Proji sicer ne more kosati, a je bil deležen konkretnega povečanja resolucije (na 2560×1400). Na srečo so se pri Applu končno odločili za uporabo IPS zaslona; TN zaslon na starejših Air-ih je res sramotno slab. Touchbar so izpustili, a so v zgornji desni kot uspeli spraviti TouchID za lažje odklepanje – pohvalno. Nadgradili so tudi zvočnike in sledilno ploščico. Specifikacije so sicer osvežene, a je Air na voljo le v eni procesorski konfiguraciji (z več različicami spomina in RAM-a). V testih zmogljivosti le za malenkost prehiti dvanajstpalčne Macbooke, kar pomeni, da za kakršnokoli zahtevnejše urejanje videoposnetkov ne bo primeren.

Težava novega Macbooka je cena. Starejši modeli so bili v najcenejši izvedbi na voljo za tisoč evrov, letos se je cena najcenejše različice za dvesto evrov dvignila. Za 1200 evrov sicer res dobimo izvrstno izdelan prenosnik z odličnim zaslonom in za mnoge nepogrešljivim macOS-om, a težko spregledam dejstvo, da je zmogljivost novega Macbook Aira glede na ceno razočaranja vredna. Za tiste, ki si želijo drag, a dodelan pripomoček za gledanje serij in brskanje po spletu, je Macbook Air odličen. Vsem ostalim pa se splača prihraniti nekaj več in kupiti Macbook Pro. Ali pa primerljiv Windows prenosnik, seveda.

Vir slike: Macworld

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)