Libib – elektronska medijska zbirka

Ste se že tudi vi v knjigarni spraševali, če ste neko knjigo že kupili in je pozabljena v garaži? Ali pa ste jo želeli podariti in niste bili prepričani, če jo oseba že ima? Morda ste hoteli kupiti knjigo zase in se spraševali, če jo ima morda že kdo od prijateljev in vam jo lahko posodi? Statistično verjetno je, da niste navdušen bralec in se ne soočate s takšnimi težavami, a gotovo poznate nekoga, ki obožuje knjige. Ob naslednjem pogovoru mu lahko opišete aplikacijo, ki jo predstavljam v tem članku, gotovo vam bo zelo hvaležen.

Govorim o Libib. To je spletna stran, ki služi kot elektronska knjižnica za knjige, filme, video igre in glasbo, lahko pa tudi vinilke oz. gramofonske plošče ali vašo zbirko podobnih stvari. Namen spletne strani (in aplikacije) je olajšati domače zbirke knjig ali video igric, ter vse narediti bolj pregledno. Če ste se že znašli v kakši izmed zgronjih situacij, boste nad Libib-om očarani.

Spletna stran Libib je pregledna, dodajate lahko različne zbirke, vse v zbirkah pa tudi označite z dodatnimi informacijami (npr. knjige za kuhanje). Ko imate ustvarjeno zbirko, jo lahko delite s svojimi prijatelji, tako ste vedno na tekočem, kdo ima kaj. Stran lahko izkoristite tudi tako, da si označite, komu in kdaj ste posodili dotično video igro ali knjigo. V pomoč pa bo tudi statistika, ki prikazuje dodane knjige (ali glasbo itd.) po mesecih. Najboljša stvar pri vsem pa je, da lahko na telefon naložite mobilno aplikacijo (na voljo je za Android in iOS), s katero preprosto poskenirate bar kodo, vaš izdelek pa bo samodejno dodan. To vam lahko prihrani ure vpisovanja, saj aplikacija v primeru knjige vpiše naslov, avtorja, število strani, založnika, opis, leto izdaje in doda tudi naslovno sliko za boljši pregled. Če stvar nima kode ali je aplikacija ne prepozna lahko vse še vedno vpišete ročno.

Uporabniški vmesnik na spletni strani in aplikaciji

Ustvarite lahko 100 različnih zbirk, vsako s 5.000 stvarmi. Zbirke so shranjene na oblaku, ki se konstantno posodablja (ko stvar dodate na telefonu, se takoj prikaže na računalniku oz. spletni strani), prav tako pa lahko knjižnico izvozite na vaše naprave. Vse našteto je na voljo brez oglasov in zastonj! Sicer obstaja tudi plačljiva različica, ki za 9 $ na mesec ali 99 $ na leto nudi zbirke z do 100.000 stvarmi, večuporabniški nadzor, sistem za izposojo in kroženje ter druge dodatke, ki so bolj primerni za knjižnice ali druge poslovne subjekte, kot za navadnega uporabnika.

Spletna stran je resnično odlična za vse, ki želite svoje fizične medije spraviti v red in imeti nad njimi nadzor. Primerna pa je tudi za tiste, ki imajo knjižne prijatelje in želijo menjati knjige ali pa za vse, ki hočejo le vedeti ali ima njihov prijatelj knjižni molj že knjigo, ki mu jo bodo letos kupili za božič.

Več si lahko preberete na njihovi spletni strani, ali naložite aplikacijo. Če niste navdušenci nad fizičnimi knjigami, vseeno pa bi kdaj kakšno z veseljem prebrali, vas bo morda zanimal članek Knjižnica v žepu.

 

Viri:

Komentarji

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.
Sara Mikac

Sara Mikac

Tehnologija, tehnološki napredki in novosti so stvari, ki so jo zmeraj zanimale. Kot študentka Družboslovne informatike pa je ta zanimanja lahko dopolnila še z znanjem. Želi izvedeti kako narediti svet boljši in je tako zmeraj na tekočem z najnovejšimi tehnologijami in odmevnimi novicami iz sveta računalništva.