Li-Fi Internet – prihodnost globalne povezanosti

Kaj pravite na ulične svetilke ali Li-Fi stolpe, ki vam ponujajo neomejen prenos podatkov preko utripajoče svetlobe, ki jo oddaja navadna LED sijalka? Zdi se utopično, a to je že tehnologija v razvoju, ki jo je Harald Hass začel razvijati leta 1997 ter javnosti podrobneje opisal leta 2011 na TED konferenci.

Kaj je Li-Fi tehnologija?

Li-Fi tehnologija je nov pristop globalnega in izjemno hitrega brezžičnega prenosa podatkov (1,1 GB/s, kar predstavlja 100x hitrejši prenos podatkov, kot pri navadni Wi-Fi povezavi), ki namesto radijskega valovanja (Wi-Fi povezava) uporablja svetlobno valovanje in sicer s posebnimi LED sijalkami vgrajenimi v integriranih vezjih.

Delovanje in razvoj Li-Fi tehnologije

Li-Fi tehnologija deluje tako, da utripajoče LED lučke pošiljajo podatke v obliki enic in ničel preko fotonov do fotovoltaične celice (pretvornik energije, ki preko dveh polprevodnikov in z izčrpavanjem silicijevih ionov svetlobno energijo spremeni v električno), ki pa v tem prototipu ni le pretvornik energije, temveč tudi prejemnik in obdelovalec prejetih podatkov. Obdelani podatki se nato prenesejo do računalnika, ki jih še po svoje obdela in prikaže na zaslonu. V praksi pa to pomeni, da je vsak vir svetlobe lahko tako imenovan »Hotspot«. Prednost tega  je, da ni potrebno imeti veliko začetnega kapitala za postavljanje Li-Fi infrastrukture, saj ta že obstaja in je potrebna zgolj namestitev LED svetil. Li-Fi infrastruktura pomenijo vse ulične svetilke, različni stolpi, notranja osvetlitev … Po mnenju podjetja PureLiFi, ki razvija to tehnologijo, bodo transportna vozila pomembni elementi Li-Fi tehnologije, saj bi lahko vozila  komunicirala med sabo in si pošiljala podatke o razmerah na cesti in s tem zmanjševala potovalni čas ter preprečevala morebitne prometne nesreče.

 

Delovanje LI-FI tehnologije

 

Razvoj te tehnologije sega že v leto 1997, ko je izumitelju, profesorju na univerzi v Edinburgu, prišlo na misel, da bi podatke prenašal preko svetlobe in tako povezal celoten svet. Zasnoval je precej preprost prototip, ki je osnova delovanja te tehnologije. Prototip vsebuje že prej omenjeno navadno LED sijalko, fotovoltaično celico in računalnik ter zaslon. Ljudje pa so se kar hitro začeli spraševati, ali se bodo vsi podatki prenesli tudi takrat, ko bo v zraku gosta megla. Harald Haas je kot odgovor na številne polemike preko fotovoltaične celice položil bel robec in prižgal LED luč. Vsi podatki so se kakovostno prenesli tudi preko belega robčka, ki prikazuje meglo. S tem je tudi dokazal, da je Li-Fi tehnologija univerzalen postopek za prenašanje podatkov v različnih vremenskih pogojih.

 

Prikaz množične uporabe

 

Li-Fi je neverjetna tehnologija prihodnosti, ki za globalno uporabo še potrebuje nekaj časa in dovršenega razvoja. A menim, da je ta tehnologija ena izmed bolj inovativnih odkritij prenašanja podatkov, saj je vsaka naprava, ki oddaja svetlobo, lahko, in v prihodnosti tudi bo, svoj vir globalne povezanosti.

 

Li-Fi

 

Viri:

Komentarji
Aljaž Krajnc
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, uporabno znanost in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.
Aljaž Krajnc
Follow me

Aljaž Krajnc

Dijak, zanima se za nove tehnologije, uporabno znanost in prihodnost. Rad piše članke in izvaja javne predstavitve ter skozi tehnologije spoznava rešitve do lažjega in boljšega življenja ljudi.