LG v letu 2018

Južnokorejski velikan v zadnjih letih ni dosegel vidnejših uspehov na področju mobilne tehnologije. Po splavitvi LG G5 spomladi 2016 so naleteli na mlačen odziv, njihovi velikopotezni načrti z modularnim pametnim telefonom pa so tako šli po vodi. Samsung je medtem že dve leti doživljal velike uspehe s stekleno-kovinskimi pametnimi aprarati, zato se je LG odločil, da jim bo prihodnje leto sledil in poskušal vsaj del kupcev (zopet) zvabiti na svojo stran. Lani spomladi so tako predstavili LG G6, pri katerem so prvič po splavitvi Nexusa 4 leta 2012 znova uporabili steklo na obeh straneh.

Tehnološki navdušenci so LG G6 toplo sprejeli, saj je telefon končno predstavljal solidnega predstavnika na trgu, polnem neizprosne konkurence. Žal pa lep dizajn s tankimi robovi, vodotesnost in zabaven sistem dvojnih kamer niso bili dovolj. Samsung je le mesec dni za LG-jem predstavil model S8, ki je množice tudi po zaslugi agresivnega oglaševanja povsem prevzel. LGju se je obetalo še eno slabo leto. Dejstvo, da so se odločili za uporabo leto dni starega procesorja (Snapdragon 821 v G6 proti 835 v S8), jim v boju za tržni delež ni delalo nobene usluge. V nogo so se ustrelili tudi s splavitvijo kopice različic aparata, ki so številne funkcionalnosti omejile le na določene celine (npr. brezžično polnjenje le v Severni Ameriki, močnejši DAC le v Aziji in Avstraliji…), kar je ustvarilo zmedo in marsikoga s kančnom tehničnega znanja odvrnilo od nakupa. Cene aparata G6 so tudi zato hitro začele padati, s čimer je že sredi poletja postal poceni alternativa za vse, ki so si želeli tankih robov, a si niso mogli privoščiti Galaxyja S8.

Jeseni je južnokorejsko podjetje splavilo LG V30. Serija V je bila vse od začetkov leta 2015 precej bolj konkurenčna od serije G, a je kljub temu (tudi zaradi pomanjkljivega oglaševanja) vedno predstavljala le eno izmed zanimivih možnosti za tehnološko podkovane. Večji uspeh so pri LG-ju lani dosegli le s Pixlom 2XL, ki so ga izdelovali za Google. A dejstvo, da s pametnim telefonom pod svojo blagovno znamko ne morejo uspeti, jim je jasno pokazalo, da morajo v svoji poslovni taktiki marsikaj spremeniti. Tako letos spomladi še nismo dobili naslednika telefonu G6. Govori se, da bo v začetku maja LG predstavil G7 ThinQ. ThinQ v imenu nakazuje na LG-jev vstop na trg umetne inteligence, s čemer želijo znova pritegniti potrošnike. Pred kratkim so s programsko posodobitvijo model V30 preimenovali v V30 ThinkQ in mu dodali napredno zaznavanje postavitev in predmetov v kameri, pričakujemo pa lahko, da bo G7 prinesel še precej več na področju umetne inteligence.

Ali bo LG-ju uspelo, bo povedal čas. Vsekakor je tudi v interesu potrošnikov, da se jim v letu 2018 končno posreči veliki met; vsi modeli, ki so se izkazali za zdrs, so namreč končali skoraj brez večjih programskih posodobitev, kar odvrača tudi zveste LGjeve privržence. Ko bo o novem aparatu več znanega, bomo o tem poročali tudi pri Maklusu, do takrat pa lahko samo zaželimo: srečno, LG!

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)

Ena misel o “LG v letu 2018

Komentarji so onemogočeni.