LG G8 – se LG-ju bliža konec?

Nedavno je bil predstavljen LG G8 TninQ. Nobena skrivnost ni, da LG v zadnjih letih ni ravno uspešen na področju mobilne telefonije. Manj oglaševanja in Samsung, ki svoje (velikokrat bolj dodelane) naprave vedno predstavi takorekoč istočasno kot LG, sta LG pahnila na rob prepoznavnosti.

Videti je, da se LG od neuspelega poskusa modularnega telefona, ki ga je predstavljal LG G5, ni uspel opomoči. LG G6 je bila sicer res prva “mainstream” naprava s tankimi robovi in zaslonom v razmerju 18:9, a je bil v celoti zasenčen s strani Samsungove osme galaksije, ki je tudi s pomočjo obsežne oglasne kampanije osvojila srca množic. Čeprav je G6 med poznavalci požel res dobre ocene in so ga mnogi hvalili kot primerljivo in občutno cenejšo alternativo Samsungu, ga LG-ju ni in ni uspelo spraviti v prodajo. Zaradi množice različic, ki so določene lastnosti omejevale na določeno celino, je G6 tudi pri mnogih potencialnih kupcih ostal v nemilosti.

Tako kot G6 niti sedmi telefon v G seriji ni bil glede na konkurenco nič posebnega. To, da so namesto predvidljivega “G7” pri LGju kot ime izbrali “G7 ThinQ”, ni niti malo pomagalo. Soliden telefon, ki je ljudi skušal prepričati z obljubljanjem AI tehnologije in širokokotno kamero, je z nezanimivim oblikovanjem in pomanjkanjem karakterja šel mimo, ne da bi se kdo sploh zares zmenil zanj.

Nekaj zanimivega?

LG se je očitno zavedal, da je nujno, da z LGjem G8 uvede nekaj, kar bo množicam spet zanimivo. Ker se širokokotne kamere širijo na vse uglednejše pametne telefone in ker AI uporablja že vsak drugi proizvajalec, se je moral LG domisliti nečesa povsem novega. Zato so se zatekli v inovacijo. Ali morda raje “inovacijo” – v G8 ThinQ so na sprednjo stran vgradili zapleten sistem tipal in ga izkoristili za zanimive ideje. Prva je bila odklepanje telefona prek vzorca žil; da telefon odklenemo, moramo nad njim lebdeti z roko, tipala pa bodo zaznala vzorec naših žil in nas spustila noter. Sliši se futuristično in “kul”, a je v praksi nerodno (z roko zakrivamo zaslon!), počasno in nezanesljivo. Ker se majhne uporabne vrednosti očitno zavedajo tudi v južnokorejskem podjetju, so (na srečo) vgradili tudi klasičen čitalec prstnih odtisov.

Stavijo tudi na uporabo senzorja “time-of-flight” na sprednji strani, ki zna precej natančno določiti razdaljo in položaj roke, ki lebdi nad zaslonom. Zato LG G8 ThinQ omogoča upravljanje z lebdečo roko; z njo lahko spreminjamo glasnost, upravljamo z multimedijo in odpiramo bližnjice do aplikacij. In čeprav tudi to na prvi pogled deluje super, je v praksi nerodno, počasno in nesmiselno, saj lahko vse precej hitreje opravimo z dotikanjem zaslona.

Iskanje identitete…

LG G8 ThinQ skuša najti identiteto z uporabo zanimivih, a hkrati neuporabnih dodatkov, na drugih področjih pa je hkrati (žal) skorajda brez karakterja. Izdelava LGja G8 je preprosto predvidljiva. Velik “notch”, rob na spodnji strani zaslona, čitalec prstnih odtisov na zadnji strani in dvojna kamera bolj spominjajo na leto dni star telefon. LG na prvi pogled zares ni nič posebnega. In ravno to bo verjetno zabilo zadnji žebelj v še en neuspešen južnokorejski poskus. LG G8 ThinQ ni slab telefon; odlične specifikacije, prvorazredna kvaliteta zvoka prek vhoda za slušalke (Quad DAC), super zaslon in nadpovprečna kamera pa v dobi, ko je drugačnost ključ do uspeha na trgu pametnih telefonov, niso dovolj. Upajmo, da bo LG-ju letos vsaj s serijo V uspelo in se bo uspel obdržati na trgu, kjer konkurenca nima niti kančka usmiljenja.

Vir: GSM Arena

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)