LG G7 ThinQ je končno tu!

Korejski LG v preteklih letih ni imel preveč sreče na področju mobilne tehnologije. Čeprav velikan v celoti sicer posluje z dobičkom, njihova mobilna divizija zadnja leta le ustvarja izgubo. Pa bo LG G7 dovolj, da se njihov oddelek za mobilno tehnologijo dvigne iz rdečih številk?

G7 že na prvi pogled pokaže, da se je LG popolnoma oddaljil od svojega izvirnega dizajna, ki smo ga lahko občudovali nekje do modela G5. Že na prvi pogled nas tako G7 z izrezom na vrhu zaslona spominja na nekega drugega pametnjakoviča. Žal zaslon, ki na vrhu res sega vse do roba, na spodnji strani obdaja opazen pas črnine, tako da je izbira oblikovanja glede na neizkoriščen prostor pod zaslonom precej vprašljiva. G7 se za neoriginalen dizajn delno odkupi z odličnim zaslonom, ki je svetel (naj bi bil celo najsvetlejši ekran na trgu pametnih telefonov), visoke resolucije (1440p) in ponuja živahne barve (100% DCI-P3 pokritost), čeprav uporablja množicam manj privlačno tehnologijo LCD. Glede na ceno aparata nas ne preseneča, da so surove specifikacije odlične. Snapdragon 845 v navezi s štirimi do šestimi gigabajti RAMa in do 128GB velik notranji pomnilnik napovedujejo tekočo uporabniško izkušnjo. Gumb za vklop se je premaknil z zadnje strani na desno stranico telefona, je pa na zadnji strani ostal senzor za branje prstnih odtisov.

Ta se nahaja pod parom kamer, ki ponujata za LG značilen nabor “navadnega” in širokokotnega objektiva. Kameri sta doživeli konkretno nadgradnjo, saj obe končno uporabljata isto tipalo, kar pomeni, da je kvaliteta slike na obeh primerljiva – v preteklosti je LG širokokotno lečo vedno podprl z opazno slabšim senzorjem. Pri zaslonkah f/1,9 na širokokotni in f/1,6 na neširokokotni lahko pričakujemo zelo dobre nočne posnetke, ki jih zna še dodatno posvetliti LG-jev “softverski” trik. V zelo slabih svetlobnih pogojih namreč s pomočjo tehnologije “superpixel” naprava informacije o svetlobi zbere iz večih sosednjih svetlobnih pik in s tem ustvari posnetek, ki je dovolj svetel tudi brez uporabe bliskavice. V kameri najdemo še LG-jevo umetno inteligenco, ki zna sama ugotoviti, kaj slikamo, in s tem samodejno prestavljati med 19 prednastavljenimi scenariji.

Umetno inteligenco zaenkrat najdemo le v kameri, zato je precej nenavadno, da so na to kupce želeli opozoriti že v imenu naprave. Dodaten gumb, ki je pristal na levi strani naprave, tako sproži Googlovega asistenta in ne “domačega” pomočnika, kot je to navada pri Samsungu. LG je vključil še boljše zaznavanje zvoka in določene ukaze, ki preko Googlovega asistenta sprožijo določene aplikacije in funkcije, ki so specifične za LG-jeve ThinQ naprave. Če smo LG-ju lahko hvaležni za to, da nas ne sili v uporabo napol dodelanega programskega pomočnika, smo precej manj navdušeni nad nenavadnim daljšanjem imena naprave, ki v bistvu pomeni le to, da bosta v aplikaciji kamere funkcija ali dve več in da bomo Googlovemu asistentu lahko ukazali kakšno stvar več. Tudi odločitev za vgradnjo baterije s kapaciteto 3000 mAh, kar je za napravo z velikim in svetlim zaslonom ter zelo zmogljivim drobovjem precej malo, je vprašljiva. Na srečo je LG za nas pripravil še eno prijetno presenečenje v obliki inovativnega zvočnika, ki zvok resonira v notranjosti naprave in ga na ta način konkretno ojača. Gre za povsem nov in zelo zanimiv koncept, ki pa se bo moral izkazati še v praksi.

LG G7 je tako zelo zanimiv pametni telefon, ki pa ga omejujejo manjši spodrsljaji, nenavadno ime in neoriginalen dizajn. Če bo LG-ju končno uspelo, bo povedal čas. A nekaj mi pravi, da svetel zaslon, glasen zvočnik in nekaj umetne inteligence ne bodo dovolj …

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)