Kurzweil: »UI nas ne bo nadomestila, ampak izboljšala«

V zadnjih letih se povsod načenjajo razprave na temo umetne inteligence (UI) in njenih groženj sodobni družbi. Ljudje se ne bojijo samo izgube služb, ampak tudi tega, da bi bila umetna inteligenca na eni točki tako superiorna, da bi se od nas odcepila in se nas znebila tako, kot se mi znebimo živalskih vrst, ki se nam zdijo škodljive in nepotrebne. A kljub temu številni strokovnjaki mirijo, saj pravijo, da razloga za skrb za zdaj še ni.

Eden izmed glasnih podpornikov uporabe umetne inteligence na vseh sferah življenja je tudi Googlov glavni inženir, avtor številnih knjig na temo umetne inteligence in tehnološke singularnosti, Ray Kurzweil, ki je na nedavni konferenci v Washingtonu D. C. razložil in utemeljil svoje poglede na tovrstne probleme in izzive. Sam se je strinjal z Elonom Muskom glede groženj, ki jih UI lahko prinese, a je zraven zatrdil, da bi jih človeštvo lahko rešilo, če bi do njih tudi zares prišlo. Svoje besede je podkrepil s tezo, da je vsaka nova tehnologija do neke mere dvorezen meč, saj je na primer ogenj poleg toplote in pečene hrane prinesel tudi požare in požige. Orožje je poleg lova na hrano prineslo tudi množične boje in pokole, rakete pa so bile prvotno zasnovane kot orožje in ne kot medij transporta v vesolje, za kar jih med »drugim« uporabljamo danes.

Ray Kurzweil
Vir slike

Glede izgube služb se je Ray odzval z besedami, da bo UI nadomestila mnogo avtomatiziranih in repetativnih služb, ljudje, ki so jih doslej opravljali, pa se bodo lahko posvetili službam, ki jih bo UI ustvarila. Dejstvo je, da ne moremo zadržati znanstvenega in tehnološkega napredka zavoljo tradicije, saj na svetu nikoli ne bi moglo živeti toliko ljudi brez napredkov v kmetijstvu in zdravstvu. To je zgolj naslednja stopnja civilizacije – umetna inteligenca nas bo tako lahko nadgradila, nam pomagala in nas izboljšala.

Predstavil je tudi vidike umetne inteligence, na katero bi se ljudje lahko po potrebi celo miselno priključili preko tako imenovane neokortske povezave, do katere bi po njegovih optimističnih napovedih prišlo že do leta 2030. Sam pravi, da bi bila to zgolj naslednja stopnja pametnega mobilnega telefona, ki že sedaj odločilno vpliva in posega v naše življenje ter je nekakšen podaljšek naših možganov.

Lahko bi rekli, da bi napredek umetne inteligence tudi nas naredil pametnejše, a dejstvo je, da si je treba ob tem postaviti določene omejitve in vzpostaviti določena pravila po katerih bi se naprave z implementirano UI tudi ravnale. Če se bodo Kurzweilove napovedi uresničile, nas čaka svetla prihodnost, tako da lahko samo držimo pesti, da bodo vodilni znanstveniki na tem področju znali prepoznati morebitne grožnje, jih pravočasno preprečili in ustvarili sodobno družbo, ki bi temeljila na sožitju človeštva in tehnologije.

Vir:

Komentarji

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi.
Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.
Žan Magerl

Latest posts by Žan Magerl (see all)

Žan Magerl

Poleg tega, da je splošno izjemno razgledan, je tudi človek, ki vsaki stvari želi priti do dna, ugotoviti kako kaj deluje, zakaj je takšno kot je in ali bi to lahko izboljšali. To pomeni, da se bo čisto spustil v stvar, ki mu je trenutno padla v oči, in ne bo nehal, dokler ne ugotovi vsega, kar je za ugotoviti o določeni temi. Verjetno bi ga lahko z eno besedo povzeli kot radovednega.