Konec je obdobja “notch”-ev. Naj živijo luknje!

Pred kratkim smo pisali o pricurljanih informacijah o prihajajočem Galaxyju S10, ki se nam obeta v začetku prihodnjega leta. Ena glavnih novosti naj bi bila oblika zaslona, natančneje zaslonskega izreza, ki bo novo napravico “krasil”. Samsung je bil edini “mainstream” proizvajalec, ki se je otepal uporabe “notch-ev”, verjetno zato, da ne bi bili preveč podobni Applu, ki jih je tako uspešno populariziral. Nedavno so nakazali svojo unikatno vizijo vgrajevanja prednjih kamer, ki naj bi se prvič pojavila v “es desetki“. Zdaj je jasno, da nam na zaslone z okroglim izrezom za sprednjo kamero ne bo treba čakati niti do začetka naslednjega leta.

Začela se je tekma…

Videti je, da korporacije tekmujejo med sabo, kdo bo prvi, ki se bo v zgodovino zapisal kot pionir preluknjanih zaslonov. Bolj natančno, boj poteka med korporacijama Huawei in Samsung. Huawei napoveduje, da bo svojo prvo napravo z luknjastim zaslonom – srednjerazrednika Nova 4 – predstavil že sedemnajstega decembra. Tudi Samsung je z luknjastim zaslonom pohitel in ga vgradil v srednjerazrednika Galaxy A8s, ki pa naj bi bil predstavljen teden dni pred Huawei-jevo napravico, natančneje desetega decembra. Kdo bo dobil “zaslonsko tekmo”, bo bržčas odvisno od tega, kateri “luknjasti” pametnjakovič se bo najprej znašel na prodajnih policah. Glede na datume konferenc pa se tehtnica nagiba v prid Samsunga.

Novi trend?

Sodeč po vnemi, s katero so se korporacije lotile razvoja luknjastega zaslona, je zelo verjetno, da bodo okrogli izrezi za sprednje kamere postali nov trend. Essential Phone je bil prvi, ki je na trg prinesel izrez za sprednjo kamero. Sledil je Apple s pregrešno dragim iPhonom X in v zelo kratkem času so “notch-i” preplavili trg. Trend drugačnih, okroglih izrezov za sprednjo kamero, je tudi prvi resen odgovor na “klasične” izreze, hkrati pa zavzame precej manj prostora od teh. Uspeh je seveda najbolj odvisen od odziva, na katerega bodo naleteli na tržišču. Če pa bo ta vsaj približno podoben reakciji na “lanske” zaslonske izreze, se nam v prihodnosti obeta obilo preluknjanih zaslonov.

Vir: Gizchina

Komentarji

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)