Konec Galaxyja S6 (edge)

Samsung je danes sporočil, da bodo nehali posodabljati svojo tri leta staro linijo paradnih konjev Galaxy S6 in S6 edge. To pomeni, da poleg večjih posodobitev operacijskega sistema napravi izgubljata tudi mesečne varnostne popravke, kar za uporabnike ustvarja veliko varnostno luknjo.

Pred meseci so se sicer širile govorice, da naj bi Samsung na Android 8.0 Oreo posodobil tudi predstavnika šeste galaksije, a so očitno ti načrti padli v vodo. Spomnimo, Galaxy S6 je spomladi 2015 prišel na tržišče s prednameščenim Androidom 5.0.2 Lollipop, kasneje pa je prejel posodobitve vse do različice 7.0 Nougat. Z ukinjanjem rednih posodobitev Samsung ohranja tradicijo dvoletnega cikla večjih posodobitev in dodatno leto izdajanja varnostnih popravkov; ta trend smo lahko opazili že na številnih starejših južnokorejskih modelih. Sicer je res, da večina uporabnikov telefon v dveh letih zamenja, a za uporabnike, ki jim starejša naprava še dobro služi, prekinitev posodobitev marsikdaj predstavlja siljenje v nakup novejših modelov, ki jih v resnici ne potrebujejo.

Za avanturiste, ki se še oklepajo tri leta starega modela, je na voljo solidna zbirka AOSP-osnovanih custom rom-ov, ki temeljijo na najnovejši različici googlovega operacijskega sistema. V tem primeru se lepo vidi tudi kontrast z zglednim Applovim nadgrajevanjem, ki vse svoje naprave posodablja do pet let po splavitvi. Čeprav se je s širjenjem govoric o splavitvi Orea za Galaxy S6 končno zazdelo, da bo tudi Samsung izboljšal svoj neslavni sloves, smo z objavo zadnjih novic znova doživeli hladni tuš. Ravno v novejšem času, ko se telefoni iz leta v leto (vsaj kar se zmogljivosti tiče) vedno manj spreminjajo, so redne in dolgotrajne posodobitve ključne. Ker pa je videti, da se Samsung tega noče zavedati, za ljudi, ki jim posodobljena in varna naprava pomeni vse, ostajajo dobre in zanesljive opcije le Googlova linija Pixel in Applovi iPhoni.

Komentarji
Oskar Sokolov

Oskar Sokolov

Dijak. Od malega je obseden s tehnologijo. Zanima ga vse od pametnih ur do dronov, njegovo področje pa so pametni telefoni. Kot otrok je ob nizkem "budžetu" razvil smisel za iztiskanje zadnje kapljice moči iz rabljenih telefonov, od koder tudi izvira njegovo zanimanje za prilagajanje mobilnih OS-ov.
Oskar Sokolov

Latest posts by Oskar Sokolov (see all)