Koliko denarja je v videoigrah ter zakaj je to tako?

V le pol stoletja so video igre postale večji ter bolj dobičkonosen posel kot mnoge druge, bolj tradicionalne in uveljavljene industrije. Leta 2013 je naprimer filmska industrija z okoli 35 milijardami ameriških dolarjev zaslužila le polovico denarja video igričarske, ta številka pa je za leto 2016 že dosegla milijard. Kateri pa so razlogi za tako hiter vzpon ter prevlado video iger nad drugimi oblikami razvedrila in zabave?

Mislim, da je eden glavnih razlogov hiter razvoj. Če nadaljujem s primerjavo s filmsko industrijo; prvotna trilogija Vojne Zvezd se od The Force Awakens sploh ne razlikuje tako pretirano. Seveda so posnetki bolj kvalitetni ter umetni efekti veliko bolje narejeni in integrirani, kljub temu pa so si ti filmi dokaj podobni. Če pa bi po drugi strani pokazali nekomu originalno The Legend of Zelda ter Breath of the Wild pa bi bilo možno, da sploh ne bi prepoznal glavnega junaka Linka kot isto osebo v obeh igrah.

Link iz igre Legend of Zelda skozi leta. Slika: Zeldainformer

Poleg tega sam velikokrat raje posežem po video igrah zaradi same interakcije ter vključevanja v zgodbo. Medtem ko se pri gledanju filma ali serije le sprostiš ter uživaš v dejanjih drugih, si v video igrah usodo določaš sam, tvoja dejanja so pomembna.

Prav tako pa je igranje video iger lahko zelo socialna dejavnost, kljub temu, da se nekateri s tem ne bi strinjali. Poznamo več vrst videoiger, ki jih je možno igrati z drugimi. Prve so multiplayer igre, ki omogočajo vsakemu igralcu, da se poveže s soigralci iz celotnega sveta. Local co-op video igre pa omogočajo igralcem, da igrajo s prijatelji na isti napravi – takšne igre je verjetno že vsak kdaj igral. Potem pa imamo še čisto posebne video igre, kot je naprimer Pokemon GO, ki izraz »socialna dejavnost« pripeljejo na čisto nov nivo.

Sedaj pa še glavni razlog zakaj je v tej industriji toliko denarja. To je sama ponudba. Medtem ko so drugi hobiji in dejavnosti vsaj do neke mere omejeni, je v video igrah mogoče vse, zato lahko vsak najde igro zase. Mislim pa še ponudbo v drugem pomenu. Medtem ko imaš pri npr. nogometu lahko najboljše čevlje, ki jih prodajajo, pa pri video igrah ni ravno tako. Govorim o virtualnih predmetih, ki imajo v vsaki igri drugačno vlogo. Prav ti igralcem omogočajo, da zapravijo toliko denarja kot hočejo in nekateri ljudje imajo ogromno denarja za zapraviti.

Trgovina polna videoiger. Foto: Kotaku

Niso pa samo virtualni predmeti tisti, ki prinesejo ogromno dobička, to je tudi strojna oprema, ki je potrebna za igranje nekaterih bolj kompleksnih in grafično dovršenih iger. Od igralnih konzol, do komponent za računalnike, tudi tu je veliko denarja. Poleg tega je na voljo ogromno različnih reklamnih produktov, kot so oblačila, akcijske figure, plišaste igrače ter predmeti iz iger samih, seveda v fizični obliki.

Kljub nekaterim finančnim problemom ki jih je imela video igričarska industrija v preteklosti (npr. Severno Ameriški padec video iger leta 1983, ko so prihodki padli za neverjetnih 97%), nam vedno znova dokazuje, da tu je denar, tudi rast pa je zaenkrat konstantna ter sam menim da bo vsaj še nekaj časa tako tudi ostalo.

Viri:

Komentarji

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi.
Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Latest posts by Nik Leban (see all)

Nik Leban

Osemnajstletni Nik obiskuje gimnazijo, kjer se je pridružil MaKLuS-ovi ekipi ter sčasoma postal eden glavnih piscev. Tako širi svojo razgledanost, saj ga zanima veliko različnih stvari, med njimi pa ima seveda eno najvišjih prioritet tehnologija, bolj specifično igričarska industrija ter glasba in filmi. Svoj prosti čas porabi večinoma na svoji rolki, z igranjem videoiger ali pa risanjem.

Ena misel o “Koliko denarja je v videoigrah ter zakaj je to tako?

Komentarji so onemogočeni.